Ενημερώνουμε τους πολίτες.
Πού σχεδιάζεται να γίνει το νέο γήπεδο;
Σε χώρο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στο ερασιτεχνικό σωματείο ΑΕΚ και περιλαμβάνει αυτό που είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1930 και 6 στρέμματα επιπλέον από το άλσος (Ν.4277/2014). Ο χώρος αυτός βρίσκονταν τότε στα όρια του πολεοδομικού ιστού και προοριζόταν για ερασιτεχνική άθληση. Το γήπεδο σταδιακά συμπληρώθηκε και λειτούργησε μέχρι το 2003, οπότε η τότε διοίκηση της ΑΕΚ το κατεδάφισε. Σήμερα ο χώρος αυτός βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου:
- μέσα σε πυκνό οικιστικό ιστό, με στενό και ανεπαρκές οδικό δίκτυο
- χωρίς πρόσβαση από μεγάλες οδικές αρτηρίες,
- χωρίς εξυπηρέτηση από Μετρό ή Τραμ και
- χωρίς χώρους στάθμευσης, ελεύθερους ή οργανωμένους.
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο και τι διαφορές υπάρχουν από το παλιό;
Το νέο σχέδιο προβλέπει ένα γήπεδο 32.000 θεατών, σε διαφορετική μορφή από το παλιό: συμπαγές και ογκώδες, με βαριά κατασκευή από μπετόν, με διπλάσιο ύψος (28μ. έναντι 14μ.), χωρίς τον αναγκαίο ακάλυπτο χώρο για την κυκλοφορία των θεατών. Για τον λόγο αυτό προβλέπει υπογειοποιήσεις των δημόσιων δρόμων μπροστά και κάθετα στο γήπεδο. Επίσης προβλέπει πεζοδρομήσεις και σοβαρές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο, διαφορετικές από την υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου. Τέλος προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό και την αφαίρεση 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης από το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.
Στην μελέτη που κατατέθηκε δεν προβλέπονται θέσεις στάθμευσης για τους θεατές, παρά ελάχιστες εκτός γηπέδου (200) που όμως δεν προσδιορίζεται ούτε καν η θέση τους.
Σύγκριση του ύψους του νέου γηπέδου με τα ύψη των γειτονικών σπιτιών του προσφυγικού οικισμού. Η τεράστια δυσαρμονία όγκων και υψών είναι εμφανής.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα;
- Σε αντίθεση με το παλιό που διέθετε χώρους και για άλλα αθλήματα, το νέο γήπεδο προορίζεται αποκλειστικά για αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ως συνέπεια, κάποια τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ καταργούνται, άλλα υπολειτουργούν και άλλα θα συνεχίσουν να στεγάζονται σε δημοτικούς χώρους, που είναι ήδη υπερκορεσμένοι.
- Το γήπεδο δεν διαθέτει περιμετρικές ζώνες για τον έλεγχο των θεατών αλλά και για την ασφαλή εκκένωσή του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν εναρμονίζεται με τους διεθνείς κανονισμούς και τα κριτήρια σχεδιασμού της FIFA .
- Δεν αντιμετωπίζεται με επάρκεια το θέμα πυρασφάλειας για τον οικισμό, το Άλσος και τους θεατές, από φωτιά που μπορεί να προκληθεί από τυχαίο γεγονός π.χ. ρίψη φωτοβολίδας ή σκόπιμα.
- Δεν εξασφαλίζει ασφαλή διακίνηση μεγάλου αριθμού επιβατών από τους σταθμούς του ΗΣΑΠ (Περισσός-Πευκάκια), λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών και προδιαγραφών.
- Πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων εξαιτίας της πορείας των πεζών σε στενούς δρόμους, με στενά ως ανύπαρκτα πεζοδρόμια
- Επιδεινώνονται μόνιμα οι κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα τις ημέρες των αγώνων θα προκαλείται κυκλοφοριακή ασφυξία.
- Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι λόγω πρόκλησης επεισοδίων, βανδαλισμών κ.ά, δηλαδή περιστατικών που είχαμε δει επανειλημμένα στην πόλη μας.
- Αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του προστατευόμενου προσφυγικού οικισμού, μοναδικού στο είδος του για όλη την Αθήνα και μεγάλο πλεονέκτημα για την μνήμη, την αισθητική και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
- Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, με τη σκίαση των πολύ χαμηλότερων γειτονικών κτιρίων, την παρεμπόδιση της θέας, τη φωτορύπανση και την ηχορύπανση.
- Επηρεάζεται αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής, με τη «θερμική νησίδα» που δημιουργείται.
- Επιβαρύνεται σημαντικά το οικοσύστημα Άλσους - ρεμάτων Γιαμπουρλά και Ποδονίφτη από τη ρύπανση και την εντατική χρήση (αύξηση διελεύσεων, παράνομες σταθμεύσεις κλπ).
- Ανοίγει ο δρόμος και για μελλοντικές αποδόσεις τμημάτων του Άλσους για διάφορες χρήσεις.
Σε ποιόν θα ανήκει το γήπεδο; Ποιος πληρώνει για όσα σχεδιάζονται;
Το νέο γήπεδο δεν θα ανήκει στην ΑΕΚ αλλά ούτε στην Πολιτεία ή στο Δήμο. Μια Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. θα διαχειρίζεται το γήπεδο. Πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση που το σχέδιο της αναπτύσσεται σε οικόπεδο του δημοσίου αλλά και σε δημόσιους δρόμους και χώρους εκτός του οικοπέδου. Επιπλέον απαιτεί δημόσια χρηματοδότηση άνω των 35 εκατομμυρίων (20 για το γήπεδο, 15 για υπογειοποιήσεις δρόμων), χωρίς να υπολογιστούν οι δαπάνες υποδομών που θα επιβαρύνουν τον Δήμο. Και όλα αυτά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποδεχθεί καμία αλλαγή στο αρχικό σχέδιο παρά τις προτάσεις του Δήμου, τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και πολλών δημόσιων υπηρεσιών (δασικής, μεταφορών, μητροπολιτικού σχεδιασμού κλπ).
Τι άποψη έχει ο Δήμος για το προτεινόμενο γήπεδο; Τι κάνει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις;
Ο Δήμος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για το γήπεδο και παρά τα όσα διαδίδονται, δεν επηρεάζει την πορεία της κατασκευής του. Ο θεσμικός ρόλος του περιορίζεται στην έκφραση γνώμης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δηλώσει από την αρχή ότι επιθυμεί την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, θέτοντας τους αναγκαίους όρους για να διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για τον λόγο αυτό γνωμοδότησε αρνητικά στο σχέδιο της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. και έθεσε ως ελάχιστες προϋποθέσεις για να μειωθούν οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τα ακόλουθα σημεία:
- Μείωση του ύψους του γηπέδου για την αρμονική γειτνίαση με τον προσφυγικό συνοικισμό.
- Μέτρα πυροπροστασίας και ηχοπροστασίας του οικισμού και του Άλσους, προστασίας από βανδαλισμούς, ατυχήματα, ρύπανση & υπερβολική διέλευση, πρόνοια για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του γηπέδου, μείωση των φαινομένων θερμικής νησίδας στην πόλη και περιμετρικές ζώνες για λόγους ασφαλείας.
- Μέτρα, έργα και παρεμβάσεις που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επίσπευση της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό και της επέκτασής της ως τον Περισσό. Βελτίωση των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των θεατών.
- Εξασφάλιση επαρκούς αριθμού θέσεων στάθμευσης.
- Δημιουργία εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, οι οποίες υπήρχαν στο κατεδαφισμένο στάδιο.
Από την άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή:
- Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την Ανάπλαση του Άλσους από την Περιφέρεια με 800.000 ευρώ.
- Κατεδάφισε αυθαίρετα κτίσματα εντός του Άλσους (Κένταυρος, Ρώσικα).
- Έχει ολοκληρώσει τη διαχειριστική μελέτη για το Άλσος.
- • Προγραμματίζει την απομάκρυνση των δημοτικών εγκαταστάσεων (αμαξοστάσιο, Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.λπ.) που επί πολλά χρόνια βρίσκονται μέσα στο Άλσος.
- Σχεδιάζει ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης με σεβασμό στη μορφή και τη λειτουργία του.
- Διεκδικεί την επαναφορά της διαχείρισης του Άλσους στο Δήμο και όχι σε ΝΠΙΔ, όπως προβλέπει ο Νόμος 4277/2014.
ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ