Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για την φροντίδα και την νοσηλεία οροθετικών  ατόμων. Η αρχική πρόβλεψη κατά την, προ δεκαετίας, σύστασή της αφορούσε την εξυπηρέτηση 150 ασθενών.

Ωστόσο, σήμερα προσέρχονται σε αυτήν πάνω από 1200 άτομα, καθώς καλύπτει γεωγραφικά όχι μονάχα ολόκληρη την Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Δέχεται ασθενείς, δε, ακόμη και από την Θράκη, παρά την ύπαρξη αντίστοιχης μονάδας στην Αλεξανδρούπολη.

Αναμενόμενο είναι, επομένως, οι συνθήκες να καθίστανται άκρως προβληματικές, για ασθενείς, ιατρούς και προσωπικό, εφόσον ο χώρος της μονάδας είναι κατά πολύ αναντίστοιχος των πραγματικών αναγκών. Διαθέτει μόνο έξι κρεβάτια, ένα στενό δωμάτιο μόλις 3 επί 5 τ.μ. όπου εξετάζονται οι ασθενείς και έναν χώρο που χρησιμοποιείται ως γραφείο για τέσσερις γιατρούς και τρεις γραμματείς. Προκειμένου να γίνει μια εξέταση πρέπει να βγει ένας άλλος ασθενής στον διάδρομο!

Στην Βόρειο Ελλάδα παρουσιάζεται μια σταθερή αύξηση των περιστατικών λοίμωξης HIV, όπου προστίθενται κάθε χρόνο 80-100 επιπλέον ασθενείς, ενώ ο διευθυντής της Μονάδας του ΑΧΕΠΑ, πρόσφατα έκανε λόγο για αύξηση κατά 120 νέα περιστατικά το 2012. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει τέτοια αύξηση των οροθετικών ατόμων στην Βόρειο Ελλάδα, η νοσηλεία τους καλύπτεται αποκλειστικά από μία μονάδα στην Θεσσαλονίκη, ενώ η Αθήνα διαθέτει δώδεκα αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.

Γιατροί και οροθετικοί, εδώ και χρόνια διεκδικούν από την πολιτεία την δημιουργία δεύτερης μονάδας στην Θεσσαλονίκη. Αλλά και την μετεγκατάσταση της υπάρχουσας, από τον  χώρο όπου στεγάζεται αυτήν την στιγμή σε πιο κατάλληλες υποδομές.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο του 2011, κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, σε παλαιότερη αντίστοιχη ερώτηση, του τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σ.Καλαφάτη, «το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Μονάδας είχε συζητηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου, είχε κοστολογηθεί, αλλά δεν υπήρξε η απαραίτητη ανταπόκριση από την τότε πολιτική ηγεσία...Σύμφωνα με την σημερινή διοίκηση του ΑΧΕΠΑ , η μετεγκατάσταση συνιστά προτεραιότητα και δρομολογείται η σχετική διαδικασία για το 2011-2012». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο χώρος έχει ήδη βρεθεί εντός του Νοσοκομείου, αλλά δεν έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια ύψους 250.000 ευρώ.

Επιπλέον, η απάντηση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου ανέφερε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να συνδράμει στο πρόβλημα, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδας Λοιμώξεων και να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η σχετική εισήγηση στην πολιτική ηγεσία. Η λειτουργία δεύτερης Μονάδας θα αποφορτίσει αυτήν του ΑΧΕΠΑ».

Επειδή η αύξηση των ασθενών με HIVλοίμωξη είναι σταθερή και μεγάλη,

Επειδή οι ασθενείς με HIVλοίμωξη πρέπει να παρακολουθούνται και να νοσηλεύονται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων με αυξημένες απαιτήσεις στις συνθήκες αντιμετώπισης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιον λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μετεγκατάσταση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων σε νέο χώρο εντός του ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ; Για ποιον λόγο δεν έχουν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την μεταφορά της Μονάδας ώστε να λειτουργήσει επιτέλους σε αξιοπρεπείς συνθήκες για το προσωπικό και τους ασθενείς;

3.      Έχει διερευνηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ή άλλον φορέα η δυνατότητα δημιουργίας δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλο νοσοκομείο της Μακεδονίας; Εάν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν  προκύψει;

Oι ερωτώντες βουλευτές

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

 Ιωάννης Αμανατίδης

Μαρία Μπόλαρη

Κωνσταντίνος  Ζαχαριάς

Ειρήνη  Αγαθοπούλου

Νίκος  Μιχαλάκης

Γιάννης  Ζερδελής

Ετικέτες