Στην πραγματικότητα, η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, τώρα ξεκινάει στην Ελλάδα με τη σφραγίδα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού μόλις ξεκίνησε στη μικρά και ανέντιμο Ψωροκώσταινα. Με πλήρη και ολοκληρωτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι τελευταίες εξελίξεις από τον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών και εφησυχασμού παρά μόνο για τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ της τοξικής, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και τον βραχίονα κρατικής προπαγάνδας της ΕΡΤ. 

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέρρευσαν όλα τα ψέματα και όλες οι διαβεβαιώσεις της περιόδου του λοκντάουν – τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται εκθετικά, νέες εστίες διασποράς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην επικράτεια, το άνοιγμα στον τουρισμό με ένα τρύπιο, καθαρά και μόνο προπαγανδιστικό, «σωσίβιο» αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, ειδικά του πλήρως πλέον εξαρτημένου από την τουριστική προσέλευση Αιγαίου Πελάγους. 

Η περιβόητη ατομική ευθύνη, μάς… τελείωσε πολύ πρόωρα και έδειξε και τα σαθρά όρια της. 

Σήμερα, αποκαλύπτεται το εύρος και το βάθος της κυβερνητικής ανευθυνότητας και της εγνωσμένης ανικανότητας των α(χ)ρίστων. 

Η Ελλάδα, η χώρα – ουραγός στη μαζικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα των διαγνωστικών τεστ, πληρώνει όχι το επιτελικό κράτος, αλλά το ετσιθελικό παρακράτος του Μεγάρου Μαξίμου και της κρατικοδίαιτης παραπληροφόρησης, όσα κατασκευασμένα και κάλπικα στατιστικά γραφήματα και αν φτιάξει ο ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων της τηλεπαρουσιάστριας-συζύγου του δημάρχου Αθηναίων. 

Το λοκντάουν «πέτυχε», επειδή έτσι ήθελαν τα τρωκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης και η συστημική και συστηματική παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ στον τύπο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. 

Η ατομική ευθύνη «ήταν» το μόνιμο μοτίβο στην καθημερινή «ενημέρωση» των 6 μ.μ. επειδή έτσι ήθελαν ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς. 

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά σε προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό, ειδικά στην περιφέρεια και τα νησιά, ενόψει του καλοκαιριού, επειδή έτσι ήθελαν ο Μητσοτάκης, ο υπό απόσυρση Κικίλιας και οι επιχειρηματίες στον ιδιωτικό κλάδο υγείας. 

Μαζικά τεστ δεν έγιναν έγκαιρα και προτού αρθεί το γενικό λοκντάουν, όπως τέλος, πάντων αυτό εφαρμόστηκε και επιβλήθηκε και με την τρομοκρατία των εξοντωτικών προστίμων και με την αυτοπειθάρχηση λόγω της γνώσης περί της πραγματικής κατάστασης στο ΕΣΥ, επειδή έτσι ήθελαν ο Μητσοτάκης και τα ιδιωτικά εργαστήρια που τιμολόγησαν καταρχάς, τα  τεστ πέντε φορές πάνω από όσο κοστίζουν αυτά στην Ευρώπη (300 ευρώ έναντι 60) και βαρύνουν αποκλειστικά την τσέπη του ασθενούς ή εξεταζόμενου – την ώρα που στο εξωτερικό καλύπτονται από το κράτος, τον ασφαλιστικό οργανισμό ή τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματικό φορέα των προς εξέταση και πιθανή απομόνωση ή νοσηλεία εργαζομένων, που νοσούν ήπια, βαριά ή κυρίως ασυμπτωματικά. 

Ήταν γνωστές οι πλέον κρίσιμες περιοχές της χώρας για τη διασπορά του ιού (Καστοριά και γενικά Δυτική Μακεδονία, Λάρισα, Ξάνθη και ευρύτερη περιοχή, Βόρεια Προάστια της Αθήνας με επίκεντρο την Κηφισιά), αλλά ούτε τεστ έγιναν στον σωστό χρόνο ούτε παράταση της τοπικής, διαδημοτικής ή περιφερειακής καραντίνας υπήρξε έως ότου είτε περιοριστεί είτε εξαλειφθεί ο κίνδυνος από τον ιό. Και ιδού σήμερα τι επικρατεί, πχ, στην Ξάνθη. Παρεμπιπτόντως, είναι εντυπωσιακή η φίμωση του περιφερειακού Τύπου από την κυβέρνηση, τουλάχιστον του τμήματος που δεν αναπαράγει τα κυβερνητικά φληναφήματα περί Μωυσή, εξόδου από την κρίση και άλλων τέτοιων γραφικών και γελοίων κατασκευασμάτων. Η εικόνα και η πραγματικότητα του κορωνοϊού στην ελλαδική περιφέρεια, ειδησεογραφικά, είναι απολύτως συγκεχυμένη, θολή και «ξεκομμένη» από τα τεκταινόμενα, επειδή δεν υπάρχει σοβαρή πληροφόρηση και έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. 

Η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων και άλλων παραγόντων του κρατικού μηχανισμού συνεχίζει να μηρυκάζει τα περί ατομικής ευθύνης, σαπουνιού, αποστάσεων και μασκών, την ώρα πού από το ψαλτήρι του Τσιόδρα στα Σπάτα, έως την πλατεία Ομονοίας του Μπακογιάννη και από τις περιοδείες του Μητσοτάκη σε σχολεία και καταστήματα έως τις φωτογραφίες του Άδωνη Γεωργιάδη με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλο, πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ και οι άλλοι δορυφόροι της, παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα που θεσπίζουν. Η δε καθημερινή «ενημέρωση» που είχε τερματιστεί προ δέκα ημερών, επανήλθε (!) άρον-άρον μετά τη νέα έκρηξη σε κρούσματα και νοσηλευόμενους των τελευταίων τριών ημερών. Μιλάμε για επιτελικό κράτος με… πρόγραμμα, μέτρο και ενσυναίσθηση της πραγματικότητας. Μιλάμε για μπάχαλο. 

Ο τουρισμός «ανοίγει» μέσα σε κατάσταση ουσιαστικά, κυβερνητικού και επιχειρηματικού πανικού, εξαιτίας των λαθών δεκαετιών και της «μονοκαλλιέργειας» κλίματος αρπαχτής και εύκολου και σταθερού πλουτισμού, που διάβρωσε συνειδήσεις και τοπικές κοινωνίες από το Ιόνιο έως τα Δωδεκάνησα και από την Χαλκιδική έως την Κρήτη και έστειλε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της «βαριάς (και ηλιόλουστης) βιομηχανίας» σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και των νησιών Κέιμαν, την ώρα που οι εικόνες και οι καταγγελίες από τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα κέντρα υγείας ή τις περίφημες «πλωτές μονάδες» του ΕΟΔΥ, την ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών  και τα μέσα μαζικής μεταφοράς των τουριστικών περιοχών μόνο «ενθαρρυντικές» και «καθησυχαστικές» για τον τουρίστα ή τον μόνιμο κάτοικο δεν είναι. Με κερασάκι στην τούρτα τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και διαφημιστικές καμπάνιες της κονόμας, από το υπουργείο Τουρισμού και το Μέγαρο Μαξίμου, η όλη κατάσταση παραπέμπει σε φρικτές συνθήκες «Ζήσε (νόσησε και πέθανε) τον μύθο και την πραγματικότητα της  covid-19 στην Ελλάδα!», κανονικό state of emergency. 

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στη χώρα, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ/ΤΣΙΠΡΙΖΑ, αγρόν αγοράζει και κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, αφήνοντας κυριολεκτικά ανεξέλεγκτους τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, να αλωνίζουν στην κλεπτοκρατία, τη διάλυση των τελευταίων στηριγμάτων της δημόσιας υγείας και την εξυπηρέτηση ημετέρων, παλινδρομώντας μεταξύ της διαχειριστικής και επιφανειακής «συνυπευθυνότητας» στο οικονομικό πεδίο του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού και την ανέξοδη και «στα σημεία» κριτική επί της υπαρκτής και σοβούσας υγειονομικής κρίσης των σημερινών εβδομάδων και των επόμενων, πολλών μηνών – με αποκορύφωμα την «αγιοποίηση» του για γέλια και για κλάματα, Τσιόδρα και από «αριστερούς» της «συνευθύνης». 

Με τα παραπάνω δεδομένα, επανερχόμαστε στην εναρκτήρια φράση του προλόγου : Η υγειονομική και κοινωνική κρίση του κορωνοϊού, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κρατικού μηχανισμού, που προΐσταται, τώρα ξεκινάει στην Ελλάδα. Και ίσως επαληθευτεί νωρίτερα του αναμενόμενου και ο Τσιόδρας, που εκτιμούσε περίπου 14.000 νεκρούς «αν» δεν είχε επιβληθεί «έγκαιρα» το λοκντάουν των προηγούμενων, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος», μηνών. 

 

Ετικέτες