Το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιούνη θα συναντηθούμε στο Φεμινιστικό Φεστιβάλ που οργανώνει η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη.

Για δύο μέρες θα βρεθούμε στον όμορφο κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για να συζητήσουμε και να γνωριστούμε, να ακούσουμε μουσική, να δούμε stand up comedy, να απολαύσουμε βιβλία και εκθέσεις φωτογραφίας, να οργανωθούμε και να διασκεδάσουμε, σε έναν ασφαλή φεμινιστικό χώρο για όλες και όλα. 

Το φεστιβάλ γίνεται πραγματικότητα χάρη στην αυτοοργανωμένη εθελοντική προσπάθεια μελών και φίλων της Συνέλευσης και στην αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών και επαγγελματιών. Τα έξοδα της διοργάνωσης καλύπτονται από τις οικονομικές εισφορές και την ενίσχυση του κάθε ατόμου που θέλει να συμβάλει γλοαια την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Για όλες εμάς ο συλλογικός και αυτοοργανωμένος τρόπος οργάνωσης του φεστιβάλ χωρίς χορηγούς αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα διοργάνωσης, διασκέδασης και τελικά φεμινιστικής πολιτικής. Ελπίζουμε έτσι να δημιουργήσουμε έναν φεμινιστικό θεσμό όπου άτομα και συλλογικότητες θα συζητούν για τον φεμινισμό και την απελευθέρωση από την καταπίεση. 

Τα θέματα που επιλέξαμε να συζητήσουμε είναι κάποια από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν τους τελευταίους μήνες και χρόνια, γιαυτό και καλούμε κάθε άτομο που συμμετείχε στους πρόσφατους φεμινιστικούς αγώνες, κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να συζητήσει και να διαμορφώσει αιτήματα να έρθει στο φεστιβάλ μας. Στα πάνελ των εκδηλώσεων και συζητήσεων συμμετέχουν φεμινίστριες ακτιβίστριες βάσης και πανεπιστημιακοί, συνδικαλίστριες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ζωντανές μας θέλουμε: 

Έμφυλη βία και γυναικοκτονίες. #Πες την με το όνομά της

Σάββατο 11/6, 3:30-5:30μμ

Το φεστιβάλ ανοίγει με μια εκδήλωση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, με ένα θέμα δηλαδή που συγκλόνισε και κινητοποίησε το φεμινιστικό κίνημα όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεχνάμε τις δολοφονημένες αδερφές μας, ούτε πως κάθε φορά που διαδηλώνουμε κάποιες δεν είναι μαζί μας. Η σκέψη μας όμως είναι και σε όλες αυτές που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να καταγγείλουν εμπειρίες έμφυλης κακοποίησης. Σε αυτή τη συζήτηση κουβεντιάζουμε για την κλιμακούμενη έμφυλη βία που οδηγεί στη γυναικοκτονία, για τη νομική κατοχύρωση του όρου αλλά και για τις ανύπαρκτες δομές πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και υποστήριξης των κακοποιημένων. Στόχος μας να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων και στ-οργής που δεν θα αφήνει καμία μόνη, γιατί «Ζωντανές μας θέλουμε». Γνωστοποιούμε επίσης την καμπάνια της Συνέλευσής μας #πες την με το όνομά της.

Συντονίστρια: Χρύσα Τσικαλουδάκη, 

Συνέλευση 8 Μάρτη, ασκούμενη δικηγόρος

Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος-σεναριογράφος

Νατάσσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας-Κέντρο Διοτίμα

Αγγελική Σεραφείμ, δικηγορίνα 

Δήμητρα Τζανάκη, ιστορικός- πολιτική επιστημόνισσα, ΚΕΔΙΒΙΜ-κριτικές ανθρωπιστικές επιστήμες (ΕΚΠΑ)

Αναστασία Χαλκιά, Δρ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ 

Oύτε πόλεμο που μας καταστρέφει, ούτε ειρήνη που μας καταπιέζει: Φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση

Σάββατο 11/6, 6:00-8:30μμ

Όμως οι πόλεμοι δεν πλήττουν μόνο τα σώματά μας. Από το φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να λείπει μια συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Σάββατο συνεχίζουμε τη συζήτηση στέλνοντας μήνυμα φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης και παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες όπως το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό μανιφέστο. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό κίνημα, συζητάμε τι σημαίνει σήμερα φεμινιστική αντιπολεμική στάση στη χώρα που ζούμε και παρουσιάζουμε την ιστορία του αντιπολεμικού-φεμινιστικού κινήματος. Η ιστορία αυτή μας εμπνέει ακόμη καθώς σκεφτόμαστε τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, το αντί-πυρηνικό φεμ κίνημα του Greenham Common ή τις Donne en Nero. Καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταγγέλουμε το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που οδηγούν στους πολέμους, τη στρατιωτικοποίηση και την προσφυγιά. Είμαστε αλληλέγγυες με τα φεμινιστικά κινήματα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλληλέγγυες με κάθε προσφύγισσα που έρχεται στη χώρα μας για να ξεφύγει από τον πόλεμο, από όπου και αν προέρχεται. Ξερουμε καλά ότι τα εγκλήματα πολέμου πλήττουν ιδιαίτερα τα πολλαπλά καταπιεζόμενα άτομα και ότι ο πόλεμος αποτελεί κορυφαίο δείγμα μιας ιμπεριαλιστικής-πατριαρχικής αποικιοποίησης συνόρων, λαών και σωμάτων. 



Συντονίστρια: Κατερίνα Γιαννούλια, Συνέλευση 8 Μάρτη, Γραμματεία ισότητας ΑΔΕΔΥ

Άντζελα Δημητρακάκη συγγραφέας και ιστορικός τέχνης

Τζούντιθ Καρρέρας, Ισπανία, υπογράφουσα του Φεμινιστικού αντιπολεμικού μανιφέστου, περιοδικό Viento Sur

Σίσσυ Βωβού, μέλος του σωματείου για τα γυναικεία δικαιώματα «Το ΜΩΒ» 

Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος

Προβολή ταινίας: Mothers of Revolution (2021) για το αντί-πυρηνικό φεμ κίνημα του Greenham Common

Δεν είναι ισότητα αν δεν είναι για όλες/α: Ίσα δικαιώματα στο γάμο, στη γονεϊκότητα, στην εργασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Κυριακή 12/6, 3:00-5:00μμ

H Κυριακή στο φεστιβάλ ξεκινά με μια συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ατόμων. Το αυτονόητο δικαίωμα στο γάμο ως δυνατότητα επιλογής ακόμα και για όσες/α είναι εντάντια στο γάμο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αυτή τη συγκυρία. Για μας ο όρος ισότητα είναι κενό γράμμα αν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολλά από εμάς αναπόσπαστο τμήμα του φεμινιστικού κινήματος δεν απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τις/τους υπόλοιπους πολίτες. Άλλωστε τα φεμινιστικά κινήματα αποτελούν βασικό σύμμαχο των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων στους αγώνες ενάντια στην καταπίεση. Το ετεροπατριαχικό σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης θέτει εμπόδια και διακρίσεις στους χώρους εργασίας, και αυτό σε συνθήκες γενικότερης κρίσης και επισφάλειας εντείνεται, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποκλείονται από αυτονόητα δικαιώματα όπως η γονεϊκότητα, η εργασία κ.α. Η άγρια δολοφονία του Ζακ και το κίνημα μνήμης και διεκδίκησης που γεννήθηκε μέσα από το συλλογικό πένθος, αποτέλεσαν σταθμούς που μας κινητοποίησαν και μας οργάνωσαν ακόμα περισσότερο. Η επόμενη μέρα του φεστιβάλ ανοίγει με τη βδομάδα Pride-ΛΟΑΤΚΙ+ περηφάνιας και το φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης για τις επόμενες κινητοποιήσεις μας ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία. 



Συντονίστρια: Δήμητρα Γεωργιάδου, κοινωνική ανθρωπολόγος

Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος 

Βανέσα Βενέτη, τρανς ακτιβίστρια 

Αντώνης Σιγάλας, λυρικός τραγουδιστής και ακτιβιστής

Εκπρόσωπος Orlando-Ψυχική υγεία χωρίς στίγμα 

Σωματεία ενάντια στο σεξισμό: Η έμφυλη βία στη δουλειά μας – Οι φεμινιστικές αντιστάσεις

Κυριακή 12/6 - 5:30-7:30

Το φεστιβάλ κλείνει με μια συζήτηση για την έμφυλη βία στην εργασία και τις φεμινιστικές αντιστάσεις που μπορούν να οργανωθούν από τα σωματεία στους χώρους εργασίας. Συζητάμε εμπειρίες έμφυλης παρενόχλησης και βίας, πολιτικές προστασίας και αλληλεγγύης, για τρόπους και για δομές που χρειάζεται να οικοδομήσουμε για να αντισταθούμε στο σεξισμό και την έμφυλη καταπίεση. Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουμε διαθεματικά την εργασιακή εκμετάλλευση καθώς το φύλο, η τάξη και η καταγωγή, μας καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτες σε αφεντικά και σεξιστικές συμπεριφορές. Το κίνημα #metoo έδωσε το έναυσμα για να αποκαλυφθει η πολλαπλή βία που βιώνουμε στους χώρους εργασίας. Αυτή τη συζήτηση θέλουμε να συνεχίσουμε με τα μάτια στραμμένα σε εκείνες που δουλεύουν στις πιο επισφαλείς και κακοποιητικές συνθήκες. Τις αόρατες που χωρίς αυτές ο κόσμος δεν γυρνά. Σε εκείνες που όταν τελειώνει το εργασιακό ωράριο συνεχίζουν να εργάζονται στο σπίτι. Τι πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν τα σωματεία προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια και ισότητα;

Συντονίστρια: Καλλιρρόη Γεντιλίνη, Συνέλευση 8 Μάρτη, ΣΕΜΙΣΕΑ-Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής

Αντριάνα Ανδρέοβιτς, ΣΕΗ-Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Φύλλη Γεωργιάδου, μέλος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής & μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Χαρά Νίκα, πρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας

Ράνια Παπαγεωργίου, Συνέλευση 8 Μάρτη, 

μέλος συλλόγου εργαζομένων ΓΓ Εμπορίου

Γεωργία Πετράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Μάνια Σωτηροπούλου, ΣΕΡΕΤΕ –Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Κατερίνα Χουδαλάκη, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Κυριακή 12/6 4:30-5.30

1. ΗΠΑ-Αμβλώσεις. Τις θέλουμε δημόσιες, ασφαλείς, δωρεάν. Χωρίς κηδεμονίες ή ερωτήσεις

Μετά την πρωτοφανή παρέμβαση στο δικαίωμα αναπαραγωγής στις ΗΠΑ που προετοιμάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο με στόχο τον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας επιθυμούμε να συζητήσουμε για το δικαίωμά μας στην ασφαλή δημόσια και δωρεάν άμβλωση. Στην Ελλάδα η εκκλησία χέρι χέρι με ακροδεξιές ομάδες υπό την αιγίδα της κυβέρνησης οργάνωσαν συνέδρια, ημερίδες και διαφημιστικές καμπάνιες ενάντια στο αυτονόητο δικαίωμά μας στην άμβλωση. Μια απάντηση επείγει. Όταν πρόκειται για τα σώματά μας δεν δεχόμαστε κηδεμονίες ή ερωτήσεις. 

Συντονισμός: Πόπη Καλογεροπούλου, Συνέλευση 8 Μάρτη

Αναστασία Χαλκιά, Δρ. κοινωνιολογίας – Αλέκα Μακρή, γυναικολόγος

Σάρον Σμιθ, αμερικανίδα φεμινίστρια/πολιτική ακτιβίστρια

2. Κύκλος φεμινιστικής ποίησης: «Μια Λιτανεία Επιβίωσης»

Η φεμινιστική ποίηση και γραφή είναι για εμάς τροφή, μια λιτανεία επιβίωσης όπως θα έγραφε η μαύρη λεσβία ποιήτρια και ακτιβίστρια Οντρ Λορντ. Στον χώρο του φεστιβάλ όσες ενδιαφερόμαστε για τη φεμινιστική ποίηση θα συναντηθούμε με ποιήτριες για να διαβάσουμε αγαπημένα ποίηματα, να συζητήσουμε για μια ποίηση που μας εμπνέει, μας απελευθερώνει και μας φροντίζει. 

Συντονισμός: Ελένη Χριστοπούλου, ποιήτρια και εργαζόμενη στο δήμο Καλλιθέας, Κατερίνα Σεργίδου, ερευνήτρια σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, Συνέλευση 8 Μάρτη

Συνομιλούν: Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας – Αναστασία Μιχοπούλου, ιστορικός τέχνης, ποιήτρια

Παιδότοπος

με τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ-ΕΦΚΑ)

Ο χώρος θα είναι φιλικός στα παιδιά αφού θα λειτουργεί παιδότοπος με παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση. Το Σάββατο οργανώνεται κύκλος φιλοσοφικού διαλόγου/βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από ειδική παιδαγωγό με θεματική γύρω από το φύλο, τους ρόλους και την ταυτότητα. Την Κυριακή η ομάδα Απ!κο οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 1η μέχρι 3η δημοτικού γιατί τα παιδιά που παίζουν χωρίς αποκλεισμούς είναι εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουμε. Για μας ο παιδότοπος δεν είναι ένα πάρκινγκ παιδιών αλλά ένας χώρος φαντασίας και συμπερίληψης όπου τα παιδιά θα παίζουν ελεύθερα, θα ζωγραφίζουν, θα μαθαίνουν βιωματικά, θα συζητούν τη φεμινιστική προσέγγιση, αμφισβητώντας τα σεξιστικά στερεότυπα. 

Κύκλος φιλοσοφικού διαλόγου (P4C) για παιδιά και εφήβους

Σάββατο 6:00-8:00

Ανοίγουμε τον χώρο στα παιδιά να μιλήσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και να στοχαστούν πάνω στο ζήτημα της προσωπικής ταυτότητας.

Τα παιδιά ως 10 ετών θα διερευνήσουν το ερώτημα της προσωπικής εικόνας και της εικόνας φύλου που διαμορφώνει ή και επιβάλλει το ρούχο.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα σχηματίσουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό κύκλο στοχασμού και διαλόγου, όπου θα κολυμπήσουν στα βαθιά του θέματος του αυτοπροσδιορισμού φύλου. Τι σκέφτονται, πώς το αντιμετωπίζουν, τι αλλάζει γύρω τους και μέσα τους;

Οι φιλοσοφικοί διάλογοι πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της Φιλοσοφίας για Παιδιά (P4C) υπό τον συντονισμό της υπ.δρ. Φιλοσοφίας για Παιδιά Άννας Ντιντή.

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Α,Β,Γ Δημ. από την ομάδα ΑΠ!ΚΟ 

Κυριακή 5:00-6:00

…όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία ανεξάρτητα απ’ το χρώμα τους 

Μάγια Αγγέλου



Υφαίνοντας τις δικές μας ιστορίες σε ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας Α, Β και Γ δημοτικού.

Εμψύχωση εργαστηρίου:

Αριάδνη Ζωίδη: ψυχολόγος, παιδαγωγός θεάτρου και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Παναγιώτα Σταθάκου: μουσικοπαιδαγωγός, παιδαγωγός θεάτρου και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Ξένη Ασημακοπούλου: ψυχοπαιδαγωγός (MA), συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εμψυχώτρια παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού

Ψωμί και Τριαντάφυλλα για όλες

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι επίσης πολύ πλούσιο και επιθυμία μας είναι να διασκεδάσουμε νιώθοντας όμορφα και ασφαλή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστές καλλιτέχνιδες/ες, συγκροτήματα αλλά και stand up κωμικούς που αποδομούν το κύριαρχο σεξιστικό και ετεροπατριαρχικό χιούμορ. Όσα παρουσιάζουμε και φιλοξενούμε αποτελούν στιγμιότυπα ενός άλλου εναλλακτικού πολιτιστικού παραδείγματος. Ενός κόσμου που η διασκέδαση σημαίνει σεβασμός στα σώματά μας και που δεν ταυτίζεται με την κακοποίηση και την παρενόχληση. 

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ ενώ στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Αργυρός θα ετοιμάζει γκουρμέ συνταγές για άτομα ποικίλων διατροφικών επιλογών, παρουσιάζοντας γεύσεις που θα περιλαμβάνουν vegan σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, τορτίγιες με αργοψημένο χοιρινό ή κοτόπουλο, βουτηρένια brioche και άλλα κρύα πιάτα.

Συναυλίες

Σάββατο 11/6, 9:00-12:30

Ηλίας Βαμβακούσης

Μυρτώ Βασιλείου

Σαββίνα Γιαννάτου

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης

Δάφνη Κριθαρά

Γιάννης Παπαγεωργίου

Αγγελική Τουμπανάκη

Μάρθα Φριντζήλα

Eliana one woman band

Nalyssa Green

JazzMatazz

Idra Kayne

 

Κυριακή 12/6, 9:00-12:00 

Τραγούδι Μήνυμα Αντίστασης

Ζυγιά Αλάι

Babo Koro

Stand up comedy

Κυριακή 12/6, 8:30μμ 

Δήμητρα Θωμά

Οδέττη Κουγέα

Μαρία Κουφομανώλη

Νικολέτα Μαντά

Δήμητρα Νικητέα

Έμιλυ Ντάνου

Αγγέλα Πατσιαδά 

Ερχόμαστε από μακριά 

Η Συνέλευση 8 Μάρτη εμπνεόμενη από την παγκόσμια φεμινιστική απεργία το 2019 ξεκίνησε να οργανώνει την πρώτη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα απευθύνοντας κάλεσμα σε φεμινιστικές συλλογικότητες, σωματεία, συλλόγους και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες. Από τότε όσες συναντιόμαστε στη Συνέλευση αγωνιζόμαστε ενάντια στο σεξισμό, την έμφυλη βία, τη φτώχεια, την πατριαρχία και κάθε είδους έμφυλη και ταξική καταπίεση, διάκριση και εκμετάλλευση. Απαντάμε σε όλα αυτά που μας καταπιέζουν με τη φεμινιστική αλληλεγγύη και τη συλλογική μας δράση. Στη Συνέλευση 8 Μάρτη συναντιόμαστε παλαιότερες και νέες ακτιβίστριες, εμπνεόμαστε από τα φεμινιστικά κινήματα των προηγούμενων δεκαετιών και συμμετέχουμε στα φεμινιστικά κινήματα της εποχής μας με το νου μας στις μη προνομιούχες και στους διαθεματικούς αγώνες. Με τις εργαζόμενες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις προσφύγισσες και μετανάστριες, τις ανάπηρες, όλες εμάς που εργαζόμαστε αόρατα και εθελοντικά για να συνεχίζει το σύστημα να παράγει κέρδη και καταπίεση, ονειρευόμαστε ένα φεμινισμό του 99%. 

Καλούμε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, κάθε αλληλέγγυο στις φεμινιστικές μας διεκδικήσεις να στηρίξει το φεμινιστικό φεστιβάλ.

Γιατί καμία μόνη, γιατί όλες μαζί είμαστε πιο δυνατές, γιατί χωρίς εμάς παύει ο κόσμος.

Ετικέτες