Ο Νίκος Μπογιόπουλος είναι ένας κομμουνιστής – όπως αυτοπροσδιορίζεται - δημοσιογράφος, που τα πολιτικά του κείμενα στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα enikos, διαβάζονται ευρέως από το αριστερό κοινό και αναπαράγονται ομοίως στο διαδίκτυο, συνεισφέροντας στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, τις περισσότερες φορές με ουσιαστικούς και όχι μικροπολιτικούς όρους.

Πριν δύο μέρες ανάρ­τη­σε το άρθρο του με τίτλο «Ανα­χώ­μα­τα» στο οποίο ασχο­λή­θη­κε εκτε­νώς με την κ Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου και την από­φα­σή της να πάρει μέρος στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές με την «Λαϊκή Ενό­τη­τα», αμ­φι­σβη­τώ­ντας ου­σια­στι­κά ότι αυτή της η συμ­με­το­χή, αλλά και η ίδια η «Λαϊκή Ενό­τη­τα» απο­τε­λεί «ανά­χω­μα απέ­να­ντι στη μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή», εφό­σον η ίδια η «Λαϊκή Ενό­τη­τα» απο­τε­λεί «έναν τα­κτι­κι­σμό εξ αντα­να­κλά­σε­ως (όπως γρά­φει) του τα­κτι­κι­σμού του Τσί­πρα», οπότε πώς θα μπο­ρού­σε ένας τέ­τοιος πο­λι­τι­κός φο­ρέ­ας να απο­τε­λεί ασφα­λές ανά­χω­μα στα Μνη­μό­νια.

Για την εξα­γω­γή αυτού του πολύ αρ­νη­τι­κού συ­μπε­ρά­σμα­τος - για να μην πω του από­λυ­τα αφο­ρι­στι­κού και εχθρι­κού, για όλο εκεί­νο το αρι­στε­ρό  τμήμα της  Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του Σύ­ρι­ζα που τόλ­μη­σε να ψη­φί­σει ΟΧΙ στο νέο Μνη­μό­νιο, ο κ. Μπο­γιό­που­λος στα­χυο­λο­γεί στά­σεις και θέ­σεις της κας Κων­στα­ντο­πού­λου κα­θό­λη την 6μηνη δια­κυ­βέρ­νη­ση του Συ­ρι­ζα, προ­κει­μέ­νου να αλιεύ­σει ανα­κο­λου­θί­ες και στρα­βο­πα­τή­μα­τα.

Ου­σια­στι­κά βε­βαί­ως δεν θεωρώ πως στό­χος του είναι να «κο­ντύ­νει» την ίδια την πρώην Πρό­ε­δρο της Βου­λής, κα­λύ­πτο­ντας από τ’ αρι­στε­ρά τον πό­λε­μο που μαί­νε­ται ενα­ντί­ον της από το σύ­νο­λο του βα­θέ­ως συ­στή­μα­τος αλλά και κά­ποιων από τους πρώην συ­ντρό­φων της της ηγε­τι­κής ομά­δας του Συ­ρι­ζα.

Στό­χος είναι να απο­δει­χθεί στα μάτια των αρι­στε­ρών, ανα­ξιό­πι­στο όλο το νέο πο­λι­τι­κό εγ­χεί­ρη­μα της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, μία πα­ραλ­λα­γή δη­λα­δή της αφή­γη­σης του Πε­ρισ­σού περί Συ­ρι­ζα 1 και Συ­ρι­ζα 2, μία ευ­πρό­σω­πη πα­ραλ­λα­γή  του ακα­τέρ­γα­στου λόγου του κ. Κου­τσού­μπα «περί του ψεύτη Λα­φα­ζά­νη».

Αλ­λω­στε γι αυτό και γρά­φε­ται από την υπο­φαι­νό­με­νη το παρόν ση­μεί­ω­μα, διότι κατά τα άλλα όπως είναι γνω­στό τοις πάσι, η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου δεν έχει ανά­γκη από «δι­κη­γό­ρο».

Κα­τα­νοώ φυ­σι­κά πως βρι­σκό­μα­στε σε  προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο και πρέ­πει κάπως να πε­ρι­χα­ρα­κω­θούν και οι ψη­φο­φό­ροι του ΚΚΕ που αγνό­η­σαν τις προ­τρο­πές του Πε­ρισ­σού περί απο­χής στο Δη­μο­ψή­φι­σμα της 5ης Ιου­λί­ου και έρι­ξαν ένα πε­ρή­φα­νο ΟΧΙ.

Αυτό το ΟΧΙ σή­με­ρα μένει ορ­φα­νό, μιας και το ΚΚΕ ποτέ του δεν το ανα­γνώ­ρι­σε, ο δε ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πα­ρό­λα τα τερ­τί­πια του Προ­έ­δρου του, μπο­ρεί απλώς να παί­ζει μαζί του, αφού μετά τη γέν­νη­σή του, ου­σια­στι­κά το απο­κή­ρυ­ξε (παρά τα καλά λόγια που λέει γι αυτό).

Ας πάμε όμως στα συ­γκε­κρι­μέ­να:

Πρώ­τον: Ισχυ­ρί­ζε­ται ο κ. Μπο­γιό­που­λος ότι η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου τον Μάιο του 2015 κά­λυ­ψε τον κ. Τσί­πρα, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας την προη­γού­με­νη δέ­σμευ­σή του «για κα­τάρ­γη­ση του Μνη­μο­νί­ου με ένα άρθρο και σε ένα νόμο», σαν ένα απλό … «σχήμα λόγου».

Μά­λι­στα κάνει και την λα­θρο­χει­ρία να υπο­νο­εί με τη δια­τύ­πω­σή του, ότι η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου «είχε πα­ρά­σχει δίχτυ προ­στα­σί­ας στον κ. Τσί­πρα, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας την προη­γού­με­νη δέ­σμευ­σή του για κα­τάρ­γη­ση των Μνη­μο­νί­ων σαν ένα απλό…»σχήμα λόγου».

Δη­λα­δή υπο­νο­εί εδώ ο κ. Μπο­γιό­που­λος, ότι η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου θε­ω­ρεί «την κα­τάρ­γη­ση των Μνη­μο­νί­ων» «σχήμα λόγου» και όχι το «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο»!!!

Ωραία παί­ζου­με με τις λέ­ξεις αλλά δεν είναι και τόσο έντι­μο. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι απλή και δια­φο­ρε­τι­κή από αυτήν που μας πα­ρου­σιά­ζει ο έγκρι­τος δη­μο­σιο­γρά­φος.

Η δέ­σμευ­ση για κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων «με ένα νόμο και ένα άρθρο» αφο­ρού­σε στις εκλο­γές του 2012, όταν ήταν πι­θα­νά εφι­κτό νο­μο­τε­χνι­κά να συμ­βεί αυτό.

Έκτο­τε και μετά από τρία επι­πλέ­ον μνη­μο­νια­κά χρό­νια, το Μνη­μό­νιο έχει γίνει νο­μι­κό κα­θε­στώς που κα­λύ­πτει και ρυθ­μί­ζει όλες τις πτυ­χές της κοι­νω­νι­κής, πο­λι­τι­κής και οι­κο­νο­μι­κής ζωής της χώρας. Έως τον Δε­κέμ­βριο του 2014 είχαν ήδη ψη­φι­στεί πάνω από 800 νόμοι , που όχι μόνο έπρε­πε να κα­ταρ­γη­θούν αλλά και να αντι­κα­τα­στα­θούν από ένα άλλο νο­μι­κό πλαί­σιο, που φυ­σι­κά δεν μπο­ρού­σε να συμ­βεί από τη μια στιγ­μή στην άλλη.

Αυτό τό­νι­σε η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου στη συ­νέ­ντευ­ξη στην οποία ανα­φέ­ρε­ται ο δη­μο­σιο­γρά­φος. Ότι δη­λα­δή «έχου­με αρ­χί­σει να ξη­λώ­νου­με τους νό­μους του μνη­μο­νια­κού κα­θε­στώ­τος». Σ’ αυτό το πλαί­σιο ανα­φέρ­θη­κε ότι τώρα πια η φράση «θα κα­ταρ­γή­σου­με τα μνη­μό­νια με ένα νόμο και σε ένα άρθρο» απο­τε­λεί … «σχήμα λόγου». Δη­λα­δή εκ­φρά­ζει τον πο­λι­τι­κό μας στόχο για κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων και όχι τον νο­μο­τε­χνι­κό τρόπο που θα επι­συμ­βεί αυτό.

Δεύ­τε­ρον: Πραγ­μα­τι­κά ο κ. Μπο­γιό­που­λος θε­ω­ρεί ότι συ­νέ­φε­ρε το λαό και τη χώρα να έρθει προς ψή­φι­ση στη Βουλή η συμ­φω­νία της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου, συ­μπλέ­ο­ντας από τ’ αρι­στε­ρά με τη Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και το Πο­τά­μι, που πί­ε­ζαν για κάτι τέ­τοιο;

Και μά­λι­στα γρά­φει το βα­ρύ­γδου­πο περί θε­σμι­κής της συμ­βο­λής στο προ­πα­γαν­δι­στι­κό «απο­κοί­μι­σμα» του λαού!!!

Και διε­ρω­τώ­μαι ει­λι­κρι­νά:

Αυτός, ένας έμπει­ρος πο­λι­τι­κός ανα­λυ­τής, δεν πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε για την σφο­δρή εσω­κομ­μα­τι­κή πάλη που έλαβε χώρα εντός των ορ­γά­νων του Σύ­ρι­ζα, σχε­τι­κά με αυτήν την συμ­φω­νία;

Δεν γνω­ρί­ζει τί­πο­τα για τη σφο­δρή κρι­τι­κή και τις αντι­δρά­σεις  πολύ με­γά­λου μέ­ρους της ΚΕ, της Πο­λι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας , των Ορ­γα­νώ­σε­ων Μελών αλλά και δε­κά­δων βου­λευ­τών, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων  τε­λι­κά ψή­φι­σαν ΟΧΙ στην ψή­φι­ση του 3ου Μνη­μο­νί­ου;

Δεν γνω­ρί­ζει ότι με­τα­ξύ αυτών φυ­σι­κά ήταν και η Πρό­ε­δρος της Βου­λής;

Ας τον ενη­με­ρώ­σου­με λοι­πόν ότι δεν ήταν προς το συμ­φέ­ρον του Ελ­λη­νι­κού λαού να ψη­φι­στεί από τη Βουλή αυτή η συμ­φω­νία που ου­σια­στι­κά χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε ως «προ­σύμ­φω­νο, ή οδι­κός χάρ­της για μια επό­με­νη συμ­φω­νία». Γι αυτό το λόγο και δεν έφτα­σε ποτέ στη βουλή.

Βε­βαί­ως τόσο η τρόι­κα εξω­τε­ρι­κού όσο και αυτή του εσω­τε­ρι­κού, επι­θυ­μού­σαν δια­κα­ώς να έρθει προς ψή­φι­ση, ώστε να εκ­κα­θα­ρι­στεί νωρίς ο Σύ­ρι­ζα από την «αρι­στε­ρή του, ή τη νε­ο­κομ­μου­νι­στι­κή του» πτέ­ρυ­γα, εφό­σον γνώ­ρι­ζαν ότι με­γά­λο μέρος της ΚΟ θα δια­φο­ρο­ποιό­ταν.

Θα ήταν προς το συμ­φέ­ρον του ελ­λη­νι­κού λαού κάτι τέ­τοιο;

Εμείς συμ­με­ρι­ζό­με­νοι τις ελ­πί­δες και τις αγω­νί­ες του ελ­λη­νι­κού λαού, απο­ζη­τού­σα­με χρόνο και χώρο ώστε το «αντι­μνη­μο­νια­κό λαϊκό κί­νη­μα», να είναι αυτό που θα σφρα­γί­σει τις εξε­λί­ξεις και όχι το αντί­θε­το.

Μία μάχη σο­βού­σε στο εσω­τε­ρι­κό του Σύ­ρι­ζα, προ­κει­μέ­νου να μην χα­ρι­στεί ένα κόμμα που γι­γα­ντώ­θη­κε ευ­θέ­ως ανά­λο­γα με τα κι­νή­μα­τα και τον ξε­ση­κω­μό των πλα­τειών της χώρας, στις δε­ξιές ηγε­τι­κές ομά­δες και την άρ­χου­σα τάξη. Να πα­ρα­μεί­νει  αντι­συ­στη­μι­κός ο Συ­ρι­ζα, παρά τις αντι­φά­σεις, τις ολι­γω­ρί­ες και τις ψευ­δαι­σθή­σεις του.

Ακο­λου­θού­σα­με λοι­πόν την ίδια την στα­δια­κή ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση των μαζών, συμ­βάλ­λο­ντας σ’ αυτήν, μέσα σε ένα πρω­τό­γνω­ρο ιστο­ρι­κά ρευ­στό κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό τοπίο, που η Αρι­στε­ρά σε όλες της τις εκ­δο­χές (κομ­μου­νι­στι­κή, ρι­ζο­σπα­στι­κή κλπ) δεν κα­τεί­χε τα νέα απα­ραί­τη­τα ερ­γα­λεία προ­κει­μέ­νου να προ­σελ­κύ­σει τις πλα­τειές λαϊ­κές μάζες και τους ερ­γα­ζό­με­νους, που εγκα­τέ­λει­παν τα κόμ­μα­τα του δι­κομ­μα­τι­σμού, εφό­σον το συ­νο­λι­κό κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο που ήταν η βάση νο­μι­μο­ποί­η­σης της αστι­κής ηγε­μο­νί­ας είχε διαρ­ρα­γεί. .

Αλ­λιώς θα μας ήταν πολύ εύ­κο­λο να πε­ρι­χα­ρα­κω­θού­με κι εμείς σε βα­θιές επα­να­στα­τι­κές  ανα­λύ­σεις,  που δεν ακου­μπούν ούτε καν αφο­ρούν το λαό έτσι που εκ­φέ­ρο­νται, χωρίς να συν­δέ­ο­νται με την άμεση συ­γκυ­ρία που βιώ­νει, αλλά αντί­θε­τα τον στέλ­νουν στην μοι­ρο­λα­τρία και την πα­θη­τι­κό­τη­τα «του τί­πο­τα δε γί­νε­ται».

Τρί­τον: Ισχυ­ρί­ζε­ται ο κ. Μπο­γιό­που­λος ότι δεν προ­ώ­θη­σε η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου ως Πρό­ε­δρος της Βου­λής τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ για την κα­τάρ­γη­ση των Μνη­μο­νί­ων κλπ.

Για την τυ­πι­κό­τη­τα των ενερ­γειών της κ. Κων­στα­ντο­πού­λου ως Προ­έ­δρου της Βου­λής, ου­δείς έως σή­με­ρα, ακόμα και οι πιο ορ­κι­σμέ­νοι εχθροί της , έχουν δια­νοη­θεί να την κα­τη­γο­ρή­σουν για…αντι­θε­σμι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά. Όσο για τα «Μνη­μό­νια», το μόνο που έχου­με να πούμε είναι ότι το ΚΚΕ τα ανα­κά­λυ­ψε όταν ανέ­λα­βε ο Σύ­ρι­ζα την Κυ­βέρ­νη­ση . Όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα μι­λού­σε για τον «κα­πι­τα­λι­σμό και τα μο­νο­πώ­λια» και  για την γε­νι­κή αντι­λαϊ­κή πο­λι­τι­κή της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης. Δεν ανα­γνώ­ρι­σε ποτέ ότι τα «Μνη­μό­νια» απο­τε­λούν ένα ει­δι­κό κα­θε­στώς εντός του κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, που σχε­τί­ζε­ται με την με­τα­τρο­πή της χώρας σε «αποι­κία χρέ­ους», ότι σχε­τί­ζο­νται με την εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία και τη λαϊκή κυ­ριαρ­χία. Όμως αυτή είναι μια με­γά­λη συ­ζή­τη­ση που γί­νε­ται εντός της αρι­στε­ράς και δεν θα επε­κτα­θού­με πε­ραι­τέ­ρω. Το μόνο που ση­μειώ­νε­ται είναι ότι «ο αντι­μνη­μο­νια­κός αγώ­νας» ως πο­λι­τι­κή τα­κτι­κή (και όχι ως τα­κτι­κι­σμός), δεν ανα­γνω­ρί­στη­κε ποτέ από το ΚΚΕ ως δρό­μος για να συ­νει­δη­το­ποι­η­θούν οι λαϊ­κές μάζες και να απαι­τή­σουν στα­δια­κά την εξου­σία.

Τέ­ταρ­τον: Ο κ. Μπο­γιό­που­λος εγκα­λεί  όλους τους βου­λευ­τές, πο­λι­τι­κά στε­λέ­χη γιατί όχι και μέλη του Συ­ρι­ζα που εντά­χτη­καν στην Λαϊκή Ενό­τη­τα, διότι δεν ανέ­λα­βαν την πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη για την με­τάλ­λα­ξη του Συ­ρι­ζα, ου­σια­στι­κά ως ηθι­κούς αυ­τουρ­γούς για όσα έγι­ναν ή δεν έγι­ναν στους 7 μήνες της δια­κυ­βέρ­νη­σης .

Όμως όπως προ­α­νέ­φε­ρα αλλά και είναι πα­γκοί­νως γνω­στό, αυτό το αρι­στε­ρό κομ­μά­τι του Σύ­ρι­ζα, έδωσε με­γά­λες μάχες στο εσω­τε­ρι­κό του κόμ­μα­τος, αλλά και δη­μό­σια, για την αρι­στε­ρή ρι­ζο­σπα­στι­κή πο­ρεία του,  για ένα λαϊκό ρι­ζο­σπα­στι­κό με­τα­βα­τι­κό κυ­βερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα σε ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ. Έτει­νε το χέρι σε όλες τις αρι­στε­ρές δυ­νά­μεις, πήρε μέρος σε όλα τα κι­νή­μα­τα και τις συ­γκρού­σεις τόσο στο δρόμο όσο και στο εσω­τε­ρι­κό του κόμ­μα­τος.

Το εάν δια­φω­νεί ο κ. Μπο­γιό­που­λος σε μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή στάση και επι­λο­γή, είναι δι­καί­ω­μά του.

Όπως και δι­καί­ω­μα των αρι­στε­ρών αντι­συ­στη­μι­κών δυ­νά­με­ων εντός Σύ­ρι­ζα, ήταν να επι­λέ­ξουν αυτοί το κα­ταλ­λη­λό­τε­ρο χρόνο και τρόπο απο­χώ­ρη­σης και ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σης των βου­λευ­τών και ίδρυ­σης νέας  Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας. Και αυτό ώστε να πα­ρε­μπο­δι­στούν όσο ήταν δυ­να­τόν, τα σχέ­δια της ηγε­τι­κής ομά­δας για μια express εκ­κα­θά­ρι­ση του Σύ­ρι­ζα από τους αρι­στε­ρούς βου­λευ­τές και αγω­νι­στές που βρί­σκο­νταν στις γραμ­μές του.

Για μας, το ση­μα­ντι­κό ήταν να συ­ζη­τη­θούν τα θέ­μα­τα και η με­τάλ­λα­ξη του Σύ­ρι­ζα όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρο και μέσα στις Ορ­γα­νώ­σεις του κόμ­μα­τος και μέσα στη Βουλή και ταυ­τό­χρο­να αυτή μας η κί­νη­ση να έχει απή­χη­ση και να γί­νε­ται όσο το δυ­να­τόν πιο κα­τα­νοη­τή από το ελ­λη­νι­κό λαό.

Έναν λαό τα­λαι­πω­ρη­μέ­νο μετά από 5 χρό­νια βαρ­βα­ρό­τη­τας, που όμως έδει­ξε τον ρι­ζο­σπα­στι­σμό του με το 62% του ΟΧΙ του Δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, κό­ντρα σε όλο το σύ­στη­μα, που δεν ανή­κει σε κα­νέ­ναν, αλλά στον ίδιο.

Επο­μέ­νως η συ­γκρό­τη­ση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας μετά την πα­ραί­τη­ση του Πρω­θυ­πουρ­γού και την προ­κή­ρυ­ξη των εκλο­γών, δεν ήταν ένας ανή­θι­κος τα­κτι­κι­σμός, έξω από τις αξίες της αρι­στε­ράς, αλλά η κο­ρύ­φω­ση μιας πο­ρεί­ας αντί­στα­σης και μέσα στη Βουλή και στα Όρ­γα­να του κόμ­μα­τος, που προ­ε­τοί­μα­ζαν βήμα το βήμα την ανα­γκαία αλλά φυ­σι­κά και επώ­δυ­νη απο­χώ­ρη­ση, χωρίς να χα­ρί­σου­με το κόμμα του Σύ­ρι­ζα εύ­κο­λα και χωρίς μάχη στην ηγε­τι­κή ομάδα και τον Αλέξη Τσί­πρα.

Δεν νο­μί­ζω τέλος ότι εξυ­πη­ρε­τεί το λαό να μην επι­ση­μαί­νου­με τις πρω­το­βου­λί­ες της πρ. Προ­έ­δρου της Βου­λής αλλά και του Σύ­ρι­ζα , σχε­τι­κά με την σύ­στα­ση και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της «Επι­τρο­πής Αλή­θειας» για το χρέος, για τις Γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, την εξε­τα­στι­κή  επι­τρο­πή για τη διε­ρεύ­νη­ση της επι­βο­λής των Μνη­μο­νί­ων, τις μάχες που ως Υπουρ­γός έδωσε ο Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης για να υπε­ρα­σπί­σει το Δη­μό­σιο Χα­ρα­κτή­ρα της ΔΕΗ, να υπε­ρα­σπί­σει τα δί­κτυα, να πα­ρέμ­βει σχε­τι­κά με τους Αγω­γούς σε πα­νευ­ρω­παϊ­κό και πα­γκό­σμιο επί­πε­δο και γε­νι­κά στο τοπίο της Ενέρ­γειας κό­ντρα στις θε­λή­σεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, την προ­σπά­θειά του να ανοί­ξει και πάλι το ερ­γο­στά­σιο Ζά­χα­ρης κλπ, κλπ.

Δεν υπήρ­ξε ένα απλό, συ­στη­μι­κό ή ρε­φορ­μι­στι­κό κόμμα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.  Το πο­λι­τι­κό αυτό φαι­νό­με­νο και έχει πολ­λές προ­ε­κτά­σεις  και χρειά­ζε­ται σο­βα­ρή συ­ζή­τη­ση για να βγά­λου­με συ­μπε­ρά­σμα­τα που να ωφε­λούν το λαϊκό κί­νη­μα και να μας οπλί­ζουν με συ­μπε­ρά­σμα­τα, χρή­σι­μα για τις μάχες που έρ­χο­νται και κυ­ρί­ως για την ορ­γά­νω­ση των κοι­νω­νι­κών αντι­στά­σε­ων.

Εύ­κο­λοι αφο­ρι­σμοί δεν ωφε­λούν κα­νέ­ναν.

Ετικέτες