Η κατάσταση στα ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, με την εξαγγελία της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι γνωστή.

Φοιτητές-καθηγητές και διοικητικό προσωπικό βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό καθώς τα κυβερνητικά σχέδια υποβαθμίζουν γνωστικά αντικείμενα, μειώνουν την αξία των πτυχίων και σπρώχνουν κόσμο στην ανεργία.

Πλήττονται φοιτητές και εργαζόμενοι

Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (αναμένεται να κατατεθεί έως τα μέσα Δεκέμβρη) που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά. Ένα νομοσχέδιο που, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενα άρθρα μας, οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως θα μειωθεί δραματικά ο προϋπολογισμός με αποτέλεσμα τμήματα τελείως διαφορετικού αντικειμένου να συγχωνευτούν χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο (για παράδειγμα συγχωνεύεται το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων με το τμήμα της ραδιολογίας και το τμήμα της αισθητικής!).

Ο φοιτητής, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας θα μπαίνει σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου παρακολουθώντας σεμινάρια (πιθανότατα επί πληρωμή) και συγκεντρώνοντας πιστωτικές μονάδες για το προσωπικό του φάκελο. Θα δημιουργούνται δηλαδή φοιτητές και μετέπειτα εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων ανάλογα την οικονομική τους δυνατότητα και τις ανάγκες της αγοράς. Επιπρόσθετα, ένα κομμάτι που επίσης πλήττεται βάναυσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι οι καθηγητές και ιδιαίτερα οι έκτακτοι και το διοικητικό προσωπικό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό θα οδηγηθεί στην ανεργία. Ήδη γίνεται πρόβα για το μέτρο αυτό, αφού σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου πολλά μαθήματα, και ειδικά εργαστηριακά που στηρίζονται στους εκτάκτους καθηγητές, δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Η αντίδραση των φοιτητών

Μέσα σε αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι κάτι κινείται και ολοένα περισσότεροι φοιτητές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι θα σημάνει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και αντιδρούν. Κυρίως αντιδρούν τα τμήματα που φαίνεται να πλήττονται άμεσα από τις συγχωνεύσεις. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουμε τα αμφιθέατρα να γεμίζουν (π.χ. ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ) , να γίνονται ζωντανές συνελεύσεις και να παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις (κατάληψη και συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου, στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών , συμμετοχή στη κινητοποίηση στις 23/11 και κατάληψη-κινητοποίηση την ημέρα της ψήφισης).

Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό ο κόσμος που συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες σε σύνδεση με τα σχήματα της Αριστεράς που υπάρχουν στο ΤΕΙ, να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερους φοιτητές (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο καθώς για αρκετά χρόνια μεγάλη μερίδα φοιτητών απομακρύνθηκε από τις συλλογικές διαδικασίες). Η καθημερινή παρουσία και παρέμβαση στο ΤΕΙ αποκτά τεράστια αξία αυτές τις μέρες καθώς μπορεί να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα μας.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Σε παρόμοια διάθεση/ κατεύθυνση κινούνται και οι «έκτακτοι» καθηγητές που σε συνεδρίασή τους αποφάσισαν τα εξής: 1.Προειδοποιητική 24ωρη αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Πέμπτη 16/11/2017 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας. 2.Μαζική παράσταση στη Σύγκλητο που θα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/11/2017. 3.Διήμερη αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος στις 21 και 22/11/2017. 4.Εκ νέου κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. των Συλλόγων την Πέμπτη 23/11/2017 για εκτίμηση της κατάστασης. 5.Δημοσιοποίηση των κινητοποιήσεων στον ημερήσιο Τύπο με αποστολή δελτίων τύπου και συνεντεύξεις τύπου. Κομβικό και καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη του αγώνα είναι η σύνδεση των φοιτητών με τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό. Άμεσα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κοινές συνελεύσεις: είναι ένα νομoσχέδιο που μας πλήττει όλους και η απάντηση μας θα πρέπει να είναι κοινή!

Τέλος, η μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τα δύο ιδρύματα, καθώς αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου στρώνει το χαλί στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας με μία απλή υπουργική απόφαση να συγχωνεύει/κλείνει τμήματα και ολόκληρες σχολές κάθε φορά που θα θέλει η κυβέρνηση να καλύψει ελλείμματα από τον προϋπολογισμό.

Ο αγώνας για την αποτροπή των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ είναι ένας αγώνας που αφορά το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και πρέπει να δοθεί. Να δοθεί μέχρι να κερδηθεί.

*Αναδημοσίευση από "Εργατική Αριστερά", φ.396 (22/11/2017)

Ετικέτες