Η απόφαση των συντεχνιών της ΠΕΟ και της DEVIS να οργανώσουν κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ, την πρώτη μετά το 1958, αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από πλήθος κόσμου και από τις δύο κοινότητες.

Περίπου 5.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, απέναντι από το Λήδρα Πάλας και διαδήλωσαν με ενθουσιασμό ενάντια στους κοινούς εχθρούς: τη λιτότητα, το φασισμό, τον εθνικισμό, που και στις δυο πλευρές του νησιού αποτελούν το ιστορικό σχέδιο εξασφάλισης της κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στους εργαζόμενους. Οι υψωμένες γροθιές, τα χαμόγελα στα πρόσωπα των συντροφισσών και των συντρόφων, οι κόκκινες σημαίες και τα μαχητικά συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα όλο το βράδυ μας γέμισαν αισιοδοξία. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από τη εμπειρία ότι όταν η εργατική τάξη παλεύει ενωμένη μπορεί να τσακίσει τα διχαστικά σχέδια των από πάνω και να απελευθερώσει τον εαυτό της και ολόκληρη την κοινωνία

Η φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση σφραγίστηκε από την επίδειξη ενθουσιώδους διάθεσης εκ μέρος του κόσμου, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που οι κατακτήσεις των εργαζόμενων βρίσκονται σε ιστορικό σημείο καμπής. Η χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο και του πολιτικούς του εκφραστές, με αμείλικτη επιθετικότητα σε όλα τα επίπεδα. Στρέφονται με ορμή ενάντια στον κόσμο της εργασίας και τις κατακτήσεις του, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και ενάντια στην Αριστερά και τις συντεχνίες ως ιστορικούς φορείς ιδεών και πράξεων αντίστασης.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο παλμός της πρωτομαγιάτικης πορείας και η διάθεση του κόσμου, χρειάζεται άμεσα να μετασχηματιστεί σε καθημερινή μάχη και πολιτική ζύμωση παντού. Στους χώρους εργασίας που χτυπιούνται, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές και τους κοινωνικούς χώρους που οι φασίστες και οι ρατσιστές κάνουν την εμφάνισή τους. Οι συντεχνίες και οι οργανώσεις της αριστεράς και στις δύο κοινότητες φέρουν ευθύνη για το πόσο αποφασιστικά ρίχνονται σε αυτή τη μάχη και είναι λυπηρό το ότι μέχρι στιγμής, οι πρωτοβουλίες τους δεν ανταποκρίνονται στη διάθεση και στις ανάγκες του κόσμου.

Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να αλλάξει άμεσα και στα πλαίσια αυτής της διαπίστωσης, το Γρανάζι στηρίζει συμμετέχοντας και οργανώνοντας εκείνες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζόμενων και την αποφασιστική διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. Ας μετατρέψουμε το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς από μνήμη σε πράξη καθημερινή και υπόθεση όλων των εργαζόμενων.

Ετικέτες