Πριν από περίπου 10 χρόνια στο προάστιο της Αγίας Παρασκευής άνθρωποι των κινημάτων της πόλης, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, κάτοικοι της πόλης με έντονη δραστηριοποίηση σε μαζικούς φορείς όπως τα σωματεία στο Δήμο, οι Σύλλογοι Γονέων, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι και γενικώς άνθρωποι προερχόμενοι από πολλά και διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς, θέλησαν να εκφραστούν συλλογικά σε τοπικό επίπεδο κι αποφάσισαν ότι στην Αγία Παρασκευή έπρεπε να ‘’Φυσήξει Κόντρα’’.

Ήταν άλλωστε μια εποχή ανόδου του λαικού κινήματος, είχαν προηγηθεί φοιτητικοί αγώνες, νεολαιίστικες εξεγέρσεις, το αντιμνημονιακό κίνημα καβαλούσε το κύμα της αμφισβήτησης ενώ στην περιοχή μας ο αγώνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήταν εμβληματικός και για την Αγία Παρασκευή.

Ο ομώνυμος τίτλος του τραγουδιού των Active Member έγινε το όνομα της νέας μαχητικής τοπικής συλλογικότητας της Αγίας Παρασκευής και το Φυσάει Κόντρα κατάφερε τόσο στις εκλογές του 2014 όσο και σε αυτές του 2019 να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο και να έχει μέχρι και σήμερα διαρκή και συνεπή πολιτική παρουσία κι εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια συσπειρώνοντας μεγάλο κι ετερόκλητο αγωνιστικό και προοδευτικό κόσμο. Μέχρι σήμερα λειτουργώντας δημοκρατικά έχει πραγματοποιήσει 4 εναλλαγές δημοτικών συμβούλων με τελευταία το φθινόπωρο του 2021 όταν και ξεκίνησα να εκπροσωπώ το σχήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τετραετία που προηγήθηκε ήταν δύσκολη και η μάχη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη είναι ακόμα δυσκολότερη. Η αντεπίθεση της νεοφιλελεύθερης δεξιάς της ΝΔ θωράκισε με τους νόμους Θεοδωρικάκου-Βορίδη με τέτοιο αυταρχικό τρόπο το θεσμικό πλαίσιο(πχ πλαφόν 3%) ώστε να είναι πολύ δύσκολο στους σημερινούς δυσμενείς πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους ακόμα και τα πιο ζωντανά, ανοιχτά, δραστήρια και ενωτικά σχήματα με πραγματικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και τοπική παρέμβαση όπως το Φυσάει Κόντρα.

Ταυτόχρονα είναι και αναγκαίο για την Αγία Παρασκευή. Όχι στα λόγια. Αποδείχτηκε στην πράξη. Μέσα στην τετραετία η παρουσία του Φυσάει Κόντρα στα όργανα του Δήμου αλλά και στις γειτονιές απέτρεψε απολύσεις εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, το σχήμα ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης δωρεάν γευμάτων στα νηπιαγωγεία του Δήμου, μπλοκάραμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δύο οικογενειών της πόλης μας, υπερασπίσαμε το δημόσιο χώρο όταν ο Δήμαρχος Ζορμπάς και η κυβέρνηση της ΝΔ έπνιξαν στα χημικά πλατεία της πόλης για την….αντιμετώπιση της πανδημίας(!) και τα κανάλια στοχοποίησαν τη νεολαία της πόλης. Παράλληλα όταν το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη είχε χάσει τη μπάλα και οι ελλείψεις στην πολιτική προστασία του διαρκώς υποχρηματοδοτούμενου Δήμου ήταν κραυγαλέες τους χειμώνες της Μήδειας και της Ελπίδας, εμείς μοιράσαμε είδη πρώτης ανάγκης σε εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας στην Αττική Οδό. Συγχρόνως είχαμε ενεργή εμπλοκή στο πλάι των μαζικών φορέων στα καίρια ζητήματα της πόλης όπως η απαλλοτρίωση οικοπέδου για την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου, στον αγώνα για τα δημοτικά ιατρεία και την σημασία της πρωτοβάθμιας υγείας, στην προσπάθεια του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται απέναντι σε μια αντιεργατική Διοίκηση που άσκησε εφέσεις σε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν εργαζόμενο κόσμο, αλλά και στη διαρκή προσπάθεια των τοπικών Συλλόγων να αναβαθμιστεί η πυροπροστασία στον Υμηττό σε μια περίοδο που κάθε καλοκαίρι βλέπουμε όλο και μεγαλύτερες καταστροφές από τις πυρκαγιές και την απαράδεκτη διαχείρισή τους. Όμως αναμετρηθήκαμε και με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό υψώνοντας τείχος αλληλεγγύης στο συμπολίτη μας, φίλο και διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο όταν στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους ή η καταστολή, η ακρίβεια και το έγκλημα στα Τέμπη, με τις τοπικές πορείες που πραγματοποιήσαμε για αυτά τα ζητήματα μαζί με άλλες συλλογικότητες της πόλης μας. Δε θα μπορούσαμε να αναφέρουμε όλη μας τη δράση σε λίγες γραμμές και φωτίζουμε μόνο ορισμένες εξ αυτών, τις πιο κομβικές. 

Στις 8 Οκτωβρίου θέλουμε ο κόσμος της Αγίας Παρασκευής και ειδικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία να συμμετέχουν και να εκφραστούν. Να πιστέψουν στη δική τους δύναμη, να γυρίσουν την πλάτη στην καταστροφική Διοίκηση Ζορμπά, σε όλους τους πράσινους και γαλάζιους χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, να απορρίψουν την ανάθεση. Θέλουμε η δημοκρατία, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη να κάνουν τη διαφορά. Θέλουμε να Φυσήξει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή. Για την πόλη και τη ζωή που μας αξίζει!

*Ο Παναγιώτης Αντωνίου είναι υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής με το Φυσάει Κόντρα 

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά