Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση για τη Ραφήνα και το Πικέρμι «Γη & Ελευθερία» ξεκίνησε μέσα από την πρωτοβουλία ανθρώπων που βρεθήκαμε μαζί σε μια σειρά αγώνες στην περιοχή μας, με πρόσφατο στον αγώνα που δόθηκε φέτος την άνοιξη για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας από τις μπουλντόζες που επιχείρησαν να ξεκινήσουν το μεγαλύτερο «αντιπλημμυρικό έργο» της Αττικής.

Ένα από τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον,  επικίνδυνα και κοστοβόρα  έργα που έχουν αδειοδοτηθεί στην Αττική. Ένα έργο που απειλεί να μετατρέψει τη Ραφήνα σε νέα Θεσσαλία, Βόλο, Τρίκαλα, περιοχές τις οποίες έπνιξαν τα ίδια τα «αντιπλημμυρικά» τους έργα. Αντιπλημμυρικά μόνο κατ΄ όνομα, αφού είχαν γίνει για να νομιμοποιήσουν τις καταπατήσεις στα ποτάμια και  τις εκβολές τους (δώρα ικανοποίησης εργολαβικών και ψηφοθηρικών συμφερόντων) και όχι για να «σώσουν» τις καταπατήσεις, όπως αποδείχθηκε σε ευθεία αντίθεση με όσα διατείνονται υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και εντολοδόχοι μελετητές.

Στην πραγματικότητα το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν είναι ένα  αντιπλημμυρικό έργο, ούτε ένα έργο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βάσει της οποίας έλαβε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Είναι ένα έργο υποδομής  για όλα όσα θα ακολουθήσουν: επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας, επέκταση της Αττικής οδού μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας και οι τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του  Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, της Μονάδας Επεξεργασίας  Βιοαποβλήτων κλπ.

Όλα αυτά τα «μεγάλα έργα» δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις ανάγκες των πολιτών του δήμου μας, αλλά με την εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που περιμένουν να τα υλοποιήσουν και παράλληλα  να οικοδομήσουν την περιοχή μέχρι τελευταίας σπιθαμής. Αν αυτά υλοποιηθούν, θα μας εξαναγκάσουν να φύγουμε από τον τόπο που αγαπάμε, όπως έδιωχναν τους ιθαγενείς από τη γη τους για να την εκμεταλλευτούν και να τους… εκπολιτίσουν.

Κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας στον πολιτισμό, στον αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό πλούτο (Πικερμική πανίδα) που βρίσκεται στην περιοχή και ο οποίος αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, η τύχη του δυστυχώς είναι να θαφτεί κάτω από τα τσιμέντα των  «μεγάλων έργων» ή στην καλύτερη περίπτωση οι αρχαιολόγοι να τρέχουν πίσω από τους εργολάβους για να σώσουν ότι προλάβουν. 

Σε πλήρη αντίθεση με όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς βρίσκεται η καθημερινότητά μας, που υποβαθμίζεται ολοένα, δημιουργώντας  άμεσες και στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες η νυν δημοτική αρχή κάνει πως δεν τις βλέπει:

  • Τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης που ήδη έχει προκληθεί λόγω της αύξησης της κίνησης του λιμανιού και του αεροδρομίου στα Σπάτα που γειτνιάζει στο δήμο μας, με πρόβλεψη για πολλαπλασιασμό των αυτοκινήτων αν επεκταθεί η Αττική οδός μέχρι την Ραφήνα
  • Την εξασφάλιση δημόσιας συγκοινωνίας που να εξυπηρετεί τη γρήγορη, εύκολη και φθηνή μετακίνηση των εργαζόμενων και  φοιτητών/τριών  της περιοχής με την Αθήνα και την Πανεπιστημιούπολη
  • Δομές υγείας πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, για να εξυπηρετούν τους εκατοντάδες πλέον μόνιμους κατοίκους της Αν. Αττικής, ώστε να μην ξαναδούμε όπως φέτος το καλοκαίρι να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι και παιδιά περιμένοντας ασθενοφόρο
  • Πολιτική προστασία με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος στην πρόληψη και όχι βλέποντας τις φυσικές καταστροφές σαν ευκαιρία για business και νέες εργολαβίες, για αποχαρακτηρισμούς δασικών και άλλων προστατευόμενων εκτάσεων, όπως γίνεται σήμερα στο Μάτι και σε άλλες  περιοχές του δήμου μας (πχ. ανέγερση 100 νέων κατοικιών στην περιοχή Πευκώνας, δήθεν για μετεγκατάσταση πυρόπληκτων συμπολιτών μας)  
  • Επαρκή, στελεχωμένα, ασφαλή και ανοιχτά στην κοινωνία σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, που να εξασφαλίζουν μία αξιοπρεπή ζωή σε όλους τους πολίτες και ειδικά σε ευάλωτες και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, οικονομικά ασθενείς πολίτες, πολύτεκνους, ηλικιωμένους συμπολίτες μας, πρόσφυγες και μετανάστες)
  • Δημόσιους χώρους, παραλίες, άλση, πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές,  που διαρκώς συρρικνώνονται υπό το καθεστώς της κακώς εννοούμενης «αξιοποίησης» (στην πραγματικότητα εμπορευματοποίησης) και τείνουν να εξαφανίσουν την ελεύθερη και  δωρεάν πρόσβαση προς όλους τους πολίτες

Η σημερινή δημοτική αρχή θέλει λέει να μας μετατρέψει σε μία «Σύγχρονη Πολιτεία» (έτσι ονομάζεται η διοικούσα παράταξη). Ξεχνάει όμως ότι η πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων  του δήμου μας δεν βρεθήκαμε στην περιοχή τυχαία. ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ  να μετακινηθούμε εδώ και να χτίσουμε εδώ τις ζωές μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει να τις υποβαθμίσει, σίγουρα όχι  χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. 

Προκειμένου να μας επιβάλλει μία τέτοια προοπτική, η φίμωση των πολιτών είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και η  δημοκρατία στο δήμο μας είναι ένα κενό γράμμα. Αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα έρχονται απευθείας από τα υπουργεία και τα πολιτικά γραφεία, χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες.  Δημοτικά συμβούλια «δια περιφοράς» που αποκλείουν τη δυνατότητα έκφρασης γνώμης,  ακόμη και παρακολούθησής τους από τους πολίτες. Υποβάθμιση θεσμικών οργάνων (κοινοτικά συμβούλια, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης) των οποίων οι αποφάσεις ποδηγετούνται από τη δημοτική αρχή με ψεύτικα και εκβιαστικά διλλήματα.

Η «Γη & Ελευθερία» κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά και διεκδικώντας όλα όσα μας πήραν πίσω τα τελευταία χρόνια, υπερασπίζοντας το κοινωνικό έναντι του ατομικού συμφέροντος, υπερασπίζοντας τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.  Διεκδικούμε πίσω το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής μας, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη καιτη διαφάνεια  στο δήμο μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, δεν κυνηγάμε προσωπικά συμφέροντα και έμμισθες θέσεις. Ερχόμαστε από την κοινωνία των πολιτών και εκεί θα παραμείνουμε, σε όποια θέση και αν βρεθούμε μετά τις εκλογές.  Σε αυτό τον αγώνα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μαζί μας. 

Γι’ αυτό καλούμε όλους  και όλες να μας στηρίξουν στις 8 Οκτώβρη με την ψήφο τους και αμέσως μετά με την ενεργή συμμετοχή τους στους αγώνες για την υπεράσπιση της Γης και της Ελευθερίας μας!

*Υποψήφια δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη & Ελευθερία»