Αποφάσεις αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής

Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που διεξήχθη στην Αθήνα το τριήμερο 29-31 Μαρτίου εξέπεμψε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που αποτυπώθηκε στην πολιτική απόφαση: η κυβέρνηση των μνημονίων και η πολιτική της στην υγεία πρέπει να ανατραπούν!

Το συνέδριο έλαβε αποφάσεις για την ανάπτυξη  του κινήματος προς αυτή την κατεύθυνση με βασικούς άξονες:

 Την στήριξη και την εξάπλωση των επισχέσεων εργασίας που έχουν ξεκινήσει στα νοσοκομεία ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΜΕΤΑΞΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.

 Την κινητοποίηση της κοινωνίας για τη διάσωση των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας  που ήδη εκδηλώνεται σε πολλά σημεία της χώρας όπως στο Λασίθι, στη Ζάκυνθο, σε γειτονιές  της Αθήνας για το νοσοκομείο Πατησίων, στην Πρέβεζα κλπ.

Τον κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους  στα νοσοκομεία με πρώτο σταθμό την συμπόρευση με τον προγραμματισμό δράσης  που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τον Απρίλιο με απεργιακό συλλαλητήριο στις 17 Απρίλη.

Έγινε από όλους σαφές ότι το επίδικο της περιόδου είναι η δημιουργία ενός πανυγειονομικού μετώπου το οποίο με σύμμαχο την κοινωνία και με σημεία αιχμής  την διάσωση καταρχήν του υπάρχοντος Δημόσιου συστήματος Υγείας, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας καθώς και την δωρεάν πρόσβαση των ασθενών  θα δώσει από κοινού την μάχη για ένα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλής ποιότητας.

Σημαντικά ήταν και τα ψηφίσματα όπως το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιστές συναδέλφους που διώκονται για την δράση τους (Αδαμίδης, Ζωτάκη), η απόφαση για παραίτηση της συνέδρου από την ΔΗΚΝΙ στο Ασκληπείο Βούλας  λόγω της αυταρχικής της συμπεριφοράς, τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά ψηφίσματα με  την καταδίκη  των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και για την χορήγηση της ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά κλπ

Ξεκάθαρη ήταν η πολιτική αλλά και η φυσική απουσία των παρατάξεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Εκ μέρους του Μετώπου καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει κοινή πολιτική απόφαση του συνεδρίου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό καθώς οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ επέμειναν στο δικό τους πλαίσιο και οι συνάδελφοι από το Ενωτικό Κίνημα (ΑΡΣΙ, Νυστέρι, Σχέδιο Β, Ανεξάρτητοι) πρόβαλλαν αμετακίνητα την θέση της άμεσης εξόδου από το ευρώ και την ευρωζώνη, παρά τις προσπάθειες του Μετώπου για συνθετική πρόταση με την διατύπωση «καμιά θυσία για το ευρώ-καμιά αυταπάτη για την ευρωζώνη».  Στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση έλαβαν Μέτωπο 67, Ενωτικό Κίνημα 40, ΠΑΜΕ 29.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρέθηκαν 253 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 250 έγκυρα.

Έλαβαν:



ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

στο Γενικό Συμβούλιο

ΜΕΤΩΠΟ

80

9

ΔΗΚΝΙ

44

5

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

42

4

ΔΗΠΑΚ

41

4

ΠΑΣΚ

25

3

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

10

1

ΙΑΣΥ

8

1

Ετικέτες