Με αφορμή μια ερώτηση του t.v Αχελώος στον σ. Βασίλη Πριμηκήρη, στην ιδρυτική σύσκεψη της Λαικής Ενότητας στο Αγρίνιο.

1. Η πολιτική των μνημονίων και της ευρωλαγνείας καταστρέφει τον Αιτωλοακαρνάνα αγρότη

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται από τα συστημικά κόμματα ότι με αυτά που λέει η ΛΑ.Ε θα καταστραφούν οι αγρότες, γιατί θα χάσουν τις επιδοτήσεις και ότι η ΕΕ στηρίζει τους αγρότες και εάν δεν ήταν η ΕΕ δεν θα παρήγαγαν τίποτα . Έτσι μπήκε το ερώτημα και στον σ. Βασίλη Πριμηκήρη από τον καλό τηλεοπτικό σταθμό.

Ας δούμε λοιπόν ποσό πολύ έχουν βοηθήσει οι πολιτικές των μνημονίων που επέβαλε η ΕΕ στον επιδοτούμενο απ αυτήν αγρότη .

Στον νόμο Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου από τότε που σταμάτησαν τα καπνά , οι αγρότες κατά κύριο λόγο καλλιεργούν ζωοτροφές ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιδοτήσεις και να μην μένουν όλα τα χωράφια χέρσα.

Ας δούμε με αριθμούς τι βγάζει ένας μέσος αγρότης απ αυτές τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις .

Έστω ότι έχουμε έναν αγρότη Χ που έχει ποσόστωση 5 τόνους από καπνά και έχει δικά του 50 στρέμματα τα όποια καλλιεργεί καλαμπόκι .

Αυτός παίρνει 7.500 επιδότηση από καπνά και καλαμπόκια και υποθέτουμε ότι έχει και όλα τα μηχανήματα δικά του εκτός από θεριζοαλωνιστική .

Έξοδα καλλιέργειας

Πετρέλαια : 30 το στρέμμα

Σπόρους : 30 το στρέμμα

Λιπάσματα : 60  το στρέμμα

Νερό : 15  το στρέμμα

Φάρμακα : 10

Θεριζοαλωνιστική : 20 το στρέμμα

Σύνολο έξοδα 165 ευρώ το στρέμμα

Σε μια καλή χρόνια που το καλαμπόκι θα πάει 1200 κιλά το στρέμμα με 0,17 που είναι η μέση τιμή που παίρνει ένας αγρότης που ανήκει σε συνεταιρισμό που έχει σιλό αποθήκευσης ,   θα έχει έσοδα 204 ευρώ το στρέμμα άρα καθαρό κέρδος 39 ευρώ το στρέμμα ή 1950 τα 50 που έχει δικά του . Εάν καλλιεργεί περισσότερα με ενοίκιο είναι μέσα κατά 31 ευρώ καθώς το ενοίκιο είναι στον κάμπο του Αγρινίου 70 ευρω το στρέμμα κατά μέσο ορό . Άρα έχει κέρδος 1950+7500 = 9450 από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε το 26% που είναι η φορολογία των μνημονίων 2.000 ΟΓΑ 1.000 ΕΛΓΑ όποτε του μένει κέρδος για να ζήσει 4.000 τον χρόνο χωρίς να έχει ενοίκια καθώς για κάθε στρέμμα που νοικιάζει χάνει 31 ευρώ και όλα αυτά υποθέτοντας ότι δεν έχει δάνεια , δεν θα χρειαστεί έξοδα συντήρησης για τα μηχανήματα του (τρακτέρ φρέζες σπαρτικές κλπ )  .

Ο αγρότης αυτός κάθε χρόνο θα χάνει ένα ποσοστό της επιδότησης του  και θα φτάσει το 2020 να παίρνει 3.500. Από εκεί και περά εάν θα ξαναπάρει επιδοτήσεις θα το αποφασίσει η νέα ΚΑΠ 2020-2025 .

Όποτε η ευρωπαϊκή προοπτική και μέλλον του αγρότη είναι το 2020 να ζει με 1.000 ευρώ τον χρόνο .

Για ποια παραγωγή μιλάμε μετά , για ποιο μέλλον στον πρωτογενή τομέα και ποια σταθερότητα στην ΕΕ και ποιες επιδοτήσεις .

Οι επιδοτήσεις έτσι όπως είναι τώρα αυτό που κάνουν είναι να υποχρεώνουν τον αγρότη να αγοράζει σπόρους (εάν δεν έχεις πιστοποιημένο σπόρο δεν παίρνεις επιδότηση ) από τις μεγάλες καπιταλιστικές εταιρίες όπως η Mosado  και φάρμακα από τις ίδιες εταιρίες και λιπάσματα από την γερμανική βιομηχανία και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον εξαναγκασμό του μικρού αγρότη να πουλήσει την γη του στα μεγάλα αρπαχτικά funds ή να του τα πάρουν οι τράπεζες εάν χρωστά ή οι νέοτσιφλικάδες που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ .

2. Η άγρια φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα  επιταχύνει τη συντριβή των φτωχών και μεσαίων αγροτών

Αυτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών με τους οποίους η κυβέρνηση συνομολόγησε το 3ο Μνημόνιο.

  • Φορολόγηση των αγροτών με το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι αγρότες θα τηρούν βιβλίο εσόδων εξόδων και θα φορολογούνται με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ, ενώ θα ισχύει προκαταβολή φόρου 100%.
  • Κατάργηση της επιστροφής μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και κατάργηση των επιστροφών ΦΠΑ.
  • Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
  • Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
  • Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
  • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
  • Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

Πρόκειται για μέτρα απόλυτης συντριβής των φτωχών και μεσαίων αγροτών , μέτρα επιτάχυνσης της διαδικασίας που εγκαινίασε η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη. Μέσα στα ευρωενωσιακά πλαίσια μόνον η εξόντωση περιμένει τη λαική αγροτιά.

3. Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε είναι το σφαγείο της φτωχής αγροτιάς.

Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τη συγκεντρωση της αγροτικής γής στο διάστημα 2.000-2010 , βγαίνουν αβίαστα τα συμπεράσματα για το τί σημαίνει ο ευρωμονόδρομος για την πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού και κύρια για τα φτωχότερα λαικά στρώματα.

Οι φτωχοί αγρότες  , με ιδιοκτησία έως 50 στρέμματα , (συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού ) κατείχαν 10,5 εκαττομύρια στρέμματα το 2.000 ενώ το 2010  η ιδιοκτησία τους στη γή έπεσε στο 8,9 εκατ. στρέμματα. Τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά , έπεσαν μέσα σε αυτήν τη δεκαετία  , σε απόλυτους αριθμούς κατα 76. 226.  Από 627.181 το 2000 , έφτασαν τα 550. 975 το 2010.

Αντίθετα οι αγρότες που καλλιεργούν γύρω στα 250 στρέμματα ανα νοικοκυριό σημείωσαν σημαντική αύξηση και  στον αριθμό των μελών τους όσο και σε καλλιεργούμενη έκταση. Το 2.000 κατείχαν 8,8 εκατομ. στρέμματα , ενώ το 2010 είχαν φτάσει τα 10,85 εκατομ. στρέμματα.

Χαρακτηριστικά για το πόσο ταξική είναι η ουσία των ευρωενωσιακών πολιτικών για την αγροτιά είναι οτι μέσα στη δεκαετία 2.000 -2.010 , οι πλούσιοι αγρότες , η αστική τάξη του χωριού με ιδιοκτησία πάνω από 1 . 000 στρέμματα , αύξησαν την ιδιοκτησία τους σε γή  , από 1.616 στρέμματα σε 2.506 στρέμματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλαβαίνει κανείς οτι αυτη η τάση συντριβής των φτωχών αγροτών και η ενίσχυση της αγροτικής αστικής τάξης στη δεκαετία 2.000 – 2.010 , έχει απόλυτα παροξυνθεί , κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Για το πόσο πραγματικά παραγωγική είναι αυτή η μεταφορά πλούτου και γαιών από τους πολλούς στους ελάχιστους  , φαίνεται από το στοιχείο της έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τη συγκεκριμένη δεκαετία. Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων έπεσε κατα ένα εκατομμύριο στρέμματα. Έτσι φτάσαμε να πεινάει κόσμος και τα χέρσα χωράφια να πολλαπλασιάζονται.

Το «ευρωπαικό κεκτημένο» χάρην του οποίου οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψαν την τρίτη και πλέον σφαγιαστική για το λαικό εισόδημα  συμφωνία με τους θεσμούς του ιμπεριαλισμού , αποτελεί το κεκτημένο του πλούτου και στην πόλη και στο χωριό. Η μεγάλη λαική πλειοψηφία των εργαζομένων και της φτωχής αγροτιάς δεν έχει κανέναν λόγο να στηρίξει τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

  • Οι πολιτικές κεφαλαίου - Ε.Ε  πρέπει να μαυριστούν.
  • Η συθηκολόγιση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να μαυριστεί.
  • Ψηφίζουμε – στηρίζουμε Λαική Ενότητα        

Χτίζουμε την κοινωνική αντίσταση –Ανοίγουμε προοπτική δικαιοσύνης και σοσιαλισμού.

Ετικέτες