Η αγορά χωρίς δημόσιους ελέγχους φέρνει καταστροφές - ΥΠΑΑΤ και ΔΑΟ(Κ) χωρίς επαρκές προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν

Για την ιστορία: Οι επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών ορίστηκαν στα ΤΑΑΕ του ΥΠΑΑΤ, στην αρχή για τις επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου (περί το 2018) και από το 2021 και για τις επιχειρήσεις μεσαίου κινδύνου, ενώ οι ΔΑΟ έχουν το κομμάτι των επιχειρήσεων μεγάλου κινδύνου. 

Τα ΤΑΑΕ έχουν το κομμάτι ελέγχου στην αγορά και το εθνικό πρόγραμμα των δειγματοληψιών.  Το τελευταίο διάστημα, αν και είχε συμβεί αυτό και παλαιότερα, είδαμε και την περίπτωση των παράλληλων καθηκόντων εποπτών ζωοτροφών σε άλλο νομό, λόγω έλλειψης ανάλογου προσωπικού σε κάποιο τμήμα. Μια έλλειψη που ήταν αναμενόμενο να υπάρξει εφόσον οι συναδέλφισεες-οι που υπηρετούσαν στο ανάλογο τμήμα ήταν γνωστό ότι ήταν λίγες-οι και κάποιες-οι θα έφευγαν.

Παλαιότερα, ολόκληρο το αντικείμενο (του ελέγχου των ζωοτροφών) ανήκε στις ΔΑΟ.  Μεταπηδά δλδ ο έλεγχος των ζωοτροφών στα ΤΑΑΕ, στην πορεία έρχεται ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος (ένα κομμάτι του), που και αυτός ήταν αντικείμενο των ΔΑΟ και το κάθε τμήμα με το προσωπικό, που έχει ή που δεν έχει, καλείται να κάνει ένα σύνολο από ελέγχους στην αγορά σε διάφορα αντικείμενα (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτοϋγεία), τις δειγματοληψίες βάση εθνικών προγραμμάτων, τα βασικά αντικείμενα που μπορεί να είναι οι πιστοποιήσεις σπόρων σποράς, το μητρώο αγροτών, τους ελέγχους και τις άδεις καταστημάτων πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων και φυτωρίων και οποιοδήποτε άλλο έλεγχο μπορούν να σκεφτούν (ακόμα και έλεγχο στο γάλα υπήρχε περίπτωση να αναλάβουν).

Με τη γνωστοποίηση του θέματος της πανώλης των αιγοπροβάτων οι συναδέλφισσες-οι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά στην αρχή και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη συνέχεια, από τη Διεύθυνση, ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΑΤ αναστέλλονται όλες οι άδειες των υπαλλήλων που είναι ορισμένοι ως επόπτες, καθώς και των προϊσταμένων τους. Άδειες καλοκαιριού, που είναι «απαγορευμένες» από τον πιστό στην κυβέρνηση φερόμενο ως δημοσιογράφο, Πορτοσάλτε, από το ούτως ή άλλως μικρό χρονικό διάστημα αδειών που αντιστοιχεί στους εργαζόμενους της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες, από την αισχροκερδή και ανεξέλεγκτη ακρίβεια ειδικά στις τουριστικές περιοχές, άδειες που για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι συναδέλφισσες-οι είχαν κανονιστεί εδώ και καιρό και κάποιες-οι σίγουρα έχουν προπληρώσει για αυτές. Και η αναστολή έγινε χωρίς πολλές εξηγήσεις και χωρίς κανένας να ξέρει τι πρόκειται να γίνει!

Μέχρι και αυτήν την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη, σαφής και έγγραφη απόφαση, που να αναφέρεται στο θέμα.

Και οι εργαζόμενες-οι πληρώνουν άλλη μια φορά το τίμημα για επιλογές που δεν ευθύνονται σε καμιά περίπτωση: αβάσταχτος όγκος δουλειάς στην καθημερινότητα, όλο και λιγότεροι άνθρωποι στα αντικείμενά μας, όλο και μικρότερες αποδοχές (που τις τρώει ο πληθωρισμός με τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών) και όταν έρχεται η πολυπόθητη ώρα μιας ανάπαυλας από τη δυστοπική πραγματικότητα, κουτσουρεμένες, ακριβές και δύσκολες διακοπές και τώρα, μας παίρνουν και αυτό! Μας έχουν κάνει το βίο-αβίωτο, για να εκχωρούνται τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, απαξιώνοντας το Δημόσιο και το προσωπικό του!

Η αγορά έχει αφεθεί χωρίς δημόσιους ελέγχους, εναποθέτοντας τις…ελπίδες μας για τη ζωή και την υγεία μας, όχι στην επιστήμη και την ανεπηρέαστη από τα ιδιωτικά συμφέροντα εφαρμογή της, αλλά στους νόμους της ζούγκλας των αγορών και των κερδών, με το…περίφημο αφήγημα της  αυτορρύθμισης!

Όμως, έχουμε πολλές αποδείξεις και εμπειρίες ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς  είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία και την παραγωγική διαδικασία, χτυπά ιδίως τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, αλλά και την εργαζόμενη κοινωνία που αναγκάζεται να καταναλώνει πανάκριβα και ανεξέλεγκτα προϊόντα.

Μετά το ισοπεδωτικό πέρασμα του Daniel από την περιφέρεια Θεσσαλίας, τώρα έρχεται η πανώλη να δώσει ακόμη ένα χτύπημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Και για τα δύο, το βασικό πρόβλημα δεν είναι ούτε ο κακός καιρός, ούτε η κακιά στιγμή. Είναι η χειροπιαστή συνέπεια της αυτορρύθμισης της αγοράς.

Τα τελευταία, 20 τουλάχιστον, χρόνια όλες οι υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών (που διεκπεραιώνουν πλήθος υπηρεσιών για το ΥΠΑΑΤ) είναι σε μόνιμη απαξίωση. Υποστελέχωση και έλλειψη μέσων χαρακτηρίζουν την τραγική κατάσταση όλων των παραπάνω υπηρεσιών. Ως συνέπεια η έλλειψη ελέγχων σε μια αγορά που πουλάει ό,τι θέλει σε σχέση με θέματα ποιότητας, σε εξωφρενικές τιμές. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται και τα πρόσφατα κρούσματα πανώλης σε μονάδες  αιγοπροβάτων στην περιφέρεια (κάτι αντίστοιχο με τα σχολικά γεύματα στην Λαμία).

Τώρα το ΥΠΑΑΤ, μαζί με την Περιφέρεια, τρέχουν και δεν φτάνουν να προλάβουν την ολοκληρωτική καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας της Περιφέρειας. Λέξη δεν βγάζουν για το τι έχουν κάνει και πως φτάσαμε έως εδώ και ποιανού είναι οι ευθύνες.

Τραγική είναι και η κατάσταση των κτηνοτρόφων που θα οδηγήσουν τα κοπάδια τους στην αναγκαστική σφαγή, μιας οι τιμές αποζημιώσεων του κράτους είναι χαοτικές σε σχέση με την αγορά. Βλέπετε οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν στις ευγενείς τάξεις των εθνικών ευεργετών (πετρελαιάδες, ανεμογεννήτριες, Hellenic train, αεροπορικές εταιρείες, διόδια, τράπεζες κλπ…κλπ) ώστε να τους δίνει το κράτος ό,τι ονειρευτούν και ζητήσουν ως «διαφυγόντα κέρδη».

Μόνο όταν η παραγωγική διαδικασία ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο που θα υπακούει στις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των φτωχών στρωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, μέσα από συλλογικά παραγωγικά σχήματα (συνεταιρισμοί) και υπό εργατικό έλεγχο, θα μπορέσει ο λαός να έχει ασφαλή και φτηνά τρόφιμα και ο/η παραγωγός να παράγει με ασφάλεια και να αποκομίζει εισόδημα αξιοπρεπές.

Μόνο όταν οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν επαρκώς, με προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, θα μπορέσουν να προστατέψουν την παραγωγική διαδικασία και να υπηρετήσουν την κοινωνική πλειοψηφία. Εάν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να μετράμε αντίστροφα για την επόμενη πανδημία στο ζωικό κεφάλαιο, την επόμενη «φυσική» καταστροφή. Και η αιτία δεν θα είναι «η φύση που εκδικείται», αλλά όλοι όσοι σχεδιάζουν και υλοποιούν τις υφιστάμενες πολιτικές αποφάσεις που βάζουν τα κέρδη πάνω από όλα (ανθρώπους και περιβάλλον), τις εταιρείες πάνω από την κοινωνία. 

Η κατάσταση απαιτεί επείγοντα μέτρα αναστροφής των καταστροφικών πολιτικών που ασκούνται, καθώς, πέρα από όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα, η πρωτογενής παραγωγή απειλείται με εξαφάνιση!

Καλούμε την ΠΕΓΔΥ και την ΠΟΓΕΔΥ να υπερασπίσουν τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, που να έχουν αποτελέσματα εδώ και τώρα!

Ετικέτες