Ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η υπογραφή από την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις της συμφωνίας για την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ του 2018 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2020.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, θα ληφθούν κοινές δράσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών για «…την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων…», καθώς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για «…το μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΛΑΕΚ/ΕΛΕΚΠ και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής…». Και όλα αυτά, σε ένα κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας που θα «…συνδράμει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης, για την οποία ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικός…».
Η εργοδοτική και γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εν κρυπτώ και χωρίς καμιά δημόσια ανακοίνωσή της, υπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ του 2018 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2020, την οποία μπορεί να θεωρεί και κατόρθωμά της, με το αιτιολογικό ότι δεν θα κινδυνέψουν κατακτήσεις των εργαζομένων!
Η ηγεσία αυτή, αποσπασμένη από τις πραγματικές ανάγκες, τα βάσανα και τις αγωνίες των εργαζομένων, αντί να οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις μνημονιακές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και να διεκδικεί την αύξηση των μισθών και των μεροκάματων, τη μείωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, συνυπογράφει ένα κείμενο που βάζει «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις και αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κυβέρνηση και εργοδοσία, για την αύξηση των κερδών τους και ένταση της εκμετάλλευσης και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η ΕΓΣΣΕ δεν είναι ένα χαρτί, που συντάσσεται και υπογράφεται από κάποιους, αλλά αντανακλά τον ταξικό συσχετισμό και εμπεριέχει αιτήματα για τα οποία αγωνίστηκαν τα συνδικάτα για την κατάκτησή τους. Τι έκανε η ηγεσία της ΓΣΕΕ αυτό; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα!
Αντί επίσης να συζητά την προώθηση της συμφωνίας της για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Μισθωτών Ιδιωτικού Τομέα και να γίνεται ντίλερ του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, θα έπρεπε να καταγγείλει τη σχετική πρόβλεψη της ΕΓΣΣΕ και να διεκδικήσει την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και τη δημιουργία πυλώνα επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην επαναφορά των ασφαλιστικών κατακτήσεων και την επιστροφή των διαχρονικά κλαπέντων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Με αυτή τη στάση η ηγεσία της ΓΣΕΕ γίνεται «λαγός» των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την μετατροπή της κύριας σύνταξης σε καθαρά προνοιακού χαρακτήρα επίδομα.
Αντί, να πανηγυρίζει ο ΣΕΒ, μετά την υπογραφή, ότι «…η υλοποίηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών αυτών, μπορεί να συνδράμει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και, τελικά, στην ενίσχυση της ανάπτυξης, για την οποία ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικός…» οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν το μήνυμα που φωνάζουν στις διαδηλώσεις στους δρόμους ότι «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη» και ότι θα αγωνιστούν για κατάργηση της λιτότητας, για την αύξηση των μισθών, των συντάξεων και του αφορολόγητου στα 12.000€, για την κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία, για τη δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και για να ωφεληθεί και η εργατική τάξη από την γενικευμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Ο αγώνας για την βελτίωση της ζωής τους δε θα έρθει ούτε από την «ανάπτυξη» που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, γιατί θα είναι σε βάρος τους, ούτε από αυτή την ηγεσία της ΓΣΕΕ που έχει μετατραπεί σε «θεραπαινίδα» τους.
Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος να συντονίσουν την πάλη τους για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών.
Γενάρης 2020 Από το ΜΕΤΑ