Την ερχόμενη εβδομάδα η συγκυβέρνηση των Σαμαρά Βενιζέλου αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση που ζήτησε η ίδια ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της ήταν αυτή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 που σύντομα τότε κατέρρευσε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για να προκαταλάβει την κοινωνία και να εκβιάσει τους όποιους «αντάρτες» μπροστά στον προϋπολογισμό και τα μέτρα που θα φέρει στη συνέχεια. Αυτή η προσπάθεια ακόμα και αν κατορθώσει να κερδίσει κάποιο χρόνο είναι ενδεικτική των δυσκολιών της κυβερνητικής παράταξης.

Με αυτή τη κίνηση η κυβέρνηση επιδιώκει:

  • Να κλείσει τα σενάρια κατάρρευσής της πριν τη προεδρική εκλογή, καθώς και τις προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να δείξει ότι θα πάει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
  • Να «Μαζέψει» τους «αντάρτες» και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης
  • Να επαναφέρει στην πειθαρχία στελέχη που διαφοροποιούνται ή έχουν μπει σε προεκλογικούς πειρασμούς.
  • Να πάρει πίσω την πρωτοβουλία κινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ακόμα και αν καταφέρουν με τεχνητές ανάσες να παρατείνουν την ζωή αυτής της κυβέρνησης μέχρι τον Φεβρουάριο, η δυσκολία τους να συγκεντρώσουν τους 180 απαιτούμενους ψήφους για πρόεδρο, δείχνει το πάνω όριο ζωής αυτής της κυβέρνησης.

Η ανάγκη αυτή η μακριά «προεκλογική» περίοδος να συνοδευτεί με αγώνες παραμένει. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο είναι ανοικτή, καθώς και η προσπάθεια για συντονισμό και κλιμάκωση όποιων επιμέρους αγώνων εμφανίζονται.

Ετικέτες