Με κεντρικό σύνθημα «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά. Οι μαθητές στο δρόμο ακόμη μια φορά», χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν χτες μαζικές πορείες (από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών), διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας και τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, υποδομές. Η μαθητική νεολαία της χώρας μας, ξαναπιάνοντας το νήμα των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων του παρελθόντος, διεκδικεί ξανά το σχολείο και το μέλλον που της αξίζει, σπάζοντας το κλίμα σύγχυσης, αποστράτευσης και απογοήτευσης που φάνηκε να επικρατεί στην κοινωνία, μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και την εμπέδωση της νεοφιλελεύθερης Τ.Ι.Ν.Α. (“There is no alternative”).

Η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της, είναι σε θέση να «εγγυάται» την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών σε βάρος του ελληνικού λαού και να βρίσκει χρήματα για αυξήσεις στους ένστολους, «αδυνατεί» όμως να βρει κονδύλια για τη στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία των σχολείων. Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται ολοένα και πιο φανερό σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, παρά τις εξαγγελίες για δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα» έχει διαλέξει στρατόπεδο. Η μνημονιακή επίθεση συνεχίζεται ακάθεκτη.

 

Τώρα πλέον ηχεί πιο επίκαιρος από κάθε άλλη φορά ο στίχος του ποιητή:

 

«Ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε ή θα υψώσουμε άλλον πύργο, ατίθασο απέναντί τους»

 

Και, για μία ακόμη φορά, ανήκει στη νεολαία της χώρας μας η τιμή να ορθώσει πρώτη αυτή το ανάστημά της. Ο αγώνας των μαθητών δείχνει το δρόμο.