Όσο το πεδίο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού δίνεται στην ιδιωτική σφαίρα και ευθύνη, η ασθένεια όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα επεκταθεί και θα κλυδωνίσει έτι περαιτέρω τη δημόσια ζωή και τις κοινωνίες.

1. Έκανε έκκληση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε γιατρούς και νοσηλευτές να προσέλθουν για να προσληφθούν εκτάκτως στο ΕΣΥ. Σήμερα… Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια η μικρά και ανέντιμος Ψωροκώσταινα έχει χάσει δεκάδες χιλιάδες νέους γιατρούς και νοσηλευτές που κατέφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να χτίσουν μια νέα ζωή. Η Ελλάδα της χρεοκοπίας και των μνημονίων δεν τους ήθελε. Δεν μπορούσε να τους εντάξει στο σύστημα υγείας και φροντίδας του πληθυσμού. Προτεραιότητα ήταν η αποπληρωμή του χρέους και η διάσωση των χρυσοκάνθαρων του αστισμού και της γαλάζιας και πράσινης (μετά προστέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ…) κομματοκρατίας και διαπλοκής. Έντεκα χιλιάδες προσφέρουν σήμερα ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στη Βρετανία, 2.500-3.000, στη Γερμανία, τουλάχιστον 800, στη Σουηδία και τη Νορβηγία, άλλοι τόσοι, στην Ολλανδία (αν και δεν εργάζονται όλοι στον τομέα σπουδών τους), επίσης 125 έχουν στεριώσει στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τουλάχιστον 2.000 βρίσκονται στον Καναδά και τις ΗΠΑ, για μεταπτυχιακές σπουδές, πρακτική και εργασία. Να συνεχίσω; Σήμερα, ο υπουργός Κικίλιας παρακαλάει για έναν γιατρό με μπλοκάκι. Αυτή είναι η κατάντια της Ελλάδας των μνημονίων και της χρεοδουλείας! Να ζητιανεύει ο υπουργός, τους γιατρούς που και το κόμμα του, έδιωξε από τη χώρα. Γιατί δεν επιστρατεύονται όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία είτε εργάζονται σε ιδιωτικά ιατρεία; Στο τέλος-τέλος, γιατί δεν πιάνουν εργασία εκτάκτως, με σωστές αμοιβές και με την ανάλογη προετοιμασία και εκπαίδευση, οι φοιτητές του 6ου έτους των ιατρικών σχολών; Δεν υπάρχει χρόνος πλέον απλώς για εκκλήσεις και πειραματισμούς.

2.Η Ελλάδα, όπως όλες οι δυτικές χώρες, χάνει τη μάχη με τον ιό (με τον ιό, όχι με τους ανθρώπους) στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Τις πύλες εισόδου και μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Στις ίδιες πύλες, κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθεί το πεδίο της μάχης με την έκτακτη και άμεση ίδρυση νοσοκομειακών μονάδων έστω και πέντε κρεβατιών με τον ανάλογο εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό. Ξεκινά η περίοδος του τόσο πολυθρύλητου τουρισμού και η Ψωροκώσταινα, πέρα από την αναμενόμενη καθίζηση που θα έχει η τουριστική «κινητικότητα» εξαιτίας της πανδημίας, όπως κήρυξε πολιτικότατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οφείλει να δείξει σεβασμό και ετοιμότητα τόσο προς τους επισκέπτες της όσο και προς τους κατοίκους της. Αν ιδρυθούν νοσοκομειακές μονάδες στα κύρια αεροδρόμια (Αθήνα, Ρόδος, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη κ.α.) ή τα μεγάλα λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας κ.α.) τηρείται το σωστό και μοναδικά αξιόπιστο «πρωτόκολλο» να αντιμετωπιστεί ο ιός άμεσα, τάχιστα, και χωρίς περίεργες παρενέργειες στην υπόλοιπη οικονομική και κοινωνική ζωή, η οποία πολύ πραξικοπηματικά, έπειτα από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, έχει κατεβάσει ρολά και έχει βάλει – προσωρινά ή πιο μόνιμα, θα δείξει – λουκέτο στους δημόσιους χώρους ενώ κατά τα άλλα έχει περάσει χειροπέδες τηλεεργασίας σε μεγάλες μάζες εργαζομένων. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, οφείλει να ανοίξει χθες τα «ξεχασμένα» και αδειανά Κέντρα Υγείας στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, που προορίζονταν κάποια χρόνια νωρίτερα για την… ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και για… άγριο πλιάτσικο από τους ιδιώτες του χώρου (πώς τα φέρνει η ζωή, ε;). Φέτος η κυβέρνηση α(χ)ρίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να ισορροπήσει ανάμεσα και στον τουρισμό και την ιατρική αντιμετώπιση των ασθενών επισκεπτών. Τρεχάτε ποδαράκια μου, σαν να λέμε.

3.Στην Ολλανδία και τη Γερμανία έχει αρχίσει μια περίεργη συζήτηση να αντικατασταθούν οι τακτικοί μισθοί για τις εργατοώρες με τηλεεργασία με ειδικά επιδόματα ειδικής άδειας ασθενείας – ακόμη και για όσους εργαζόμενους στάλθηκαν στα σπίτια τους χωρίς να είναι άρρωστοι! Στο 1/3, ¼ του κανονικού, τακτικού μισθού. Εργοδότες σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών και εστίασης αρνούνται να καταβάλουν ημερομίσθια έπειτα από το υποχρεωτικό λουκέτο και μάλιστα αναδρομικά. Εργοδοτικές ενώσεις πιέζουν να υπάρξουν μεγάλες και «έκτακτες» φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για την αναστολή της λειτουργίας τους, για όλο το 2020 , «μπροστάντζα», που λέμε. Κάποιοι έχουν κάνει ήδη την κρίση του κορωνοϊού, ευκαιρία. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν επαναδιατύπωση συμβολαίων υγείας, κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών, επιχειρησιακών, ατομικών, με αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους και προκαταβολική εξόφληση της πιθανής νοσηλείας τους λόγω κορωνοϊού για το μίνιμουμ διάστημα των δυο εβδομάδων! Κάποιοι έχουν κάνει ήδη, τον κορωνοϊό, αρπαχτή. Κάποτε ήταν σχεδόν ποινικό αδίκημα να ζητήσει εργαζόμενος, άδεια ασθενείας επειδή, λέει, δινόταν το κακό παράδειγμα και υποθηκευόταν η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα και σήμερα, επιβάλλουν υποχρεωτικές άδειες με το δάχτυλο στην ταξική σκανδάλη να ξαναπληρώσει ο ίδιος ο εργαζόμενος, τα διαφυγόντα κέρδη και τις ασφαλιστικές και υγειονομικές δαπάνες για αυτήν την… καταναγκαστική αποχή.

4.Στην Ολλανδία τα σχολεία κλείνουν σταδιακά ως εξής: νοσεί δάσκαλος και γενικά ενήλικας, που έχει έρθει σε «επαφή» με το σχολείο, κλείνει η τάξη διδασκαλίας και «επαφής» – νοσεί παιδί, κλείνει η σχολική μονάδα, για 14 μέρες, σε πρώτη φάση. Έχει ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες με επικεφαλής γυναίκα, να πρέπει ταυτόχρονα ο γονιός, η μητέρα να είναι τηλεεργαζόμενη (πχ 9 πμ-6μμ ή 7μμ) και «νοσοκόμα» και τροφός για το παιδί ή τα παιδιά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κόπωση, το πρόσθετο άγχος, τον παραλογισμό της ταυτόχρονης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής διπλών και πρόσθετων απαιτήσεων, την ουσιαστική ψυχική και σωματική κατάρρευση. Το θατσερικό «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα και οικογένειες» δείχνει τα αυταρχικά δόντια του, δείχνει και τα γελοία όρια του – ο κορωνοϊός ΔΕΝ είναι υπόθεση ατομικής ευθύνης, ούτε ιδιωτικό ζήτημα. Χρειάζεται πλήρης και άμεσος αναπροσανατολισμός στη δημόσια λογοδοσία και προνοιακή και κοινωνική στήριξη, την αλληλεγγύη όχι μόνο μεταξύ συγγενικών και φιλικών δικτύων.

5.Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπέθετα και γνώριζα ότι μόνο στην Ελλάδα γινόταν κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για ψύλλου πήδημα. Έκανα λάθος. Η εμπορευματοποίηση της υγείας και της κυκλοφορίας φαρμάκων προκειμένου οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν σε περίπτωση ήπιας ασθένειας νωρίτερα στις δουλειές τους έχει κάνει τεράστια ζημιά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως όμως όχι στον βαθμό που έχει επισυμβεί στην Ψωροκώσταινα, ώστε φαρμακευτικές εταιρείες και γιατροί να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από το «πάρε και αυτό, πάρε και εκείνο, αγόρασε και αυτό, θα σου χορηγηθεί και τούτο». Το θέμα είναι πως σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανό τα ανοσοποιητικά συστήματα αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σωστά και αποτελεσματικά στον συνδυασμό φαρμάκων που χορηγούνται για τον κορωνοϊό. Είναι μια υπόθεση που ανησυχεί ακόμη και χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, όπου κατά τα άλλα, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών και γενικά φαρμάκων υποτίθεται ότι είχε σειρά αυστηρών «πρωτοκόλλων» και ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να εξοικονομούνται πόροι και να μην επιτρέπεται η υπερκατανάλωση. Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί ενδεχομένως στην Ελλάδα σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν αναρωτιέμαι τι έχει σταθμίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί αυτού.

6.Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι ο κορωνοϊός, που όπως κάθε μορφή ιού γρίπης, θα μας απασχολήσει σε περιόδους έξαρσης και όχι ύφεσης για κάποια χρόνια ακόμη. Ο πραγματικός εχθρός είναι ο κρισιακός καπιταλισμός, που έχει αφήσει απολύτως εκτεθειμένες τις κοινωνίες μας, μπροστά και σε μια υγειονομική κρίση, η οποία είναι καταρχάς οικονομική και πολιτική. Και κατά τα άλλα, παλεύουν οι ηγέτιδες τάξεις να την αντιμετωπίσουν με τις ίδιες μεθόδους που έχουν φέρει τον πλανήτη στο χείλος του οικονομικού, πολιτικού και κλιματικού γκρεμού. Δεν πάει έτσι, νεοφιλελεύθεροι παλιμπαιδίζοντες και ερασιτέχνες ά(χ)ριστοι, δεν πάει έτσι…

Ετικέτες