Αστικές αγωγές, πρωτόκολλα, οικονομική καθίζηση, υγειονομική αβεβαιότητα, συντριβή του ΑΕΠ και η όχι και τόσο γλυκιά εκδίκηση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Πριν από λίγες μέρες, περίπου 5.000 αστικές αγωγές (για την ακρίβεια, 4.986) αποζημιώσεων, συνολικού ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κατατέθηκαν σε δικαστήρια πέντε ευρωπαϊκών χωρών – της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Οι πολίτες και οι δικηγόροι, που τις κατέθεσαν, απαιτούν ηθική και χρηματική επανόρθωση της βλάβης, που υπέστησαν πριν από μερικούς μήνες, από επιχειρήσεις του χειμερινού τουρισμού στις Αυστριακές Άλπεις και το Τυρόλο. Ποια είναι η βλάβη; Μα, φυσικά, το ότι οι 4.986 αυτοί τουρίστες των χειμερινών σπορ, του χιονιού και των βουνών ασθένησαν από την covid-19 κατά το ολιγοήμερο διάστημα των διακοπών τους, τον περασμένο Φλεβάρη. Θεωρούν ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού (ξενοδόχοι, πράκτορες, εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και εταιριών ενοικίασης σκι) τους ενέπαιξαν, έθεσαν τις ζωές τους, σε κίνδυνο και ευθύνονται, επειδή κράτησαν τις επιχειρήσεις τους, ανοιχτές, στοχοπροσηλωμένοι στην κερδοφορία τους και την απόσπαση των χρημάτων των τουριστών, ενώ γνώριζαν πως ο κορωνοϊός δρούσε ανάμεσα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των δημοφιλών, τουριστικών προορισμών των Άλπεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, και από άλλη σκοπιά, εδώ και λίγες μέρες πάλι, διεξάγεται ένα αφόρητα ενοχλητικό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους εργάτες και όλους εμάς τους γραφιάδες, blame game ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Αφορμή, τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στους Ρουμάνους εργάτες γης, οι οποίοι κατέφτασαν με ειδικές πτήσεις από το Βουκουρέστι σε διάφορα, γερμανικά κρατίδια, για να μαζέψουν τις σοδειές στα χωράφια και να σφάξουν γουρούνια και μοσχάρια στις φάρμες. Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρουμανία, ότι εν μέσω πανδημίας, δεν είχε κάνει τεστ στους εργάτες για να αποκλείσει όσους ήταν άρρωστοι. Από την πλευρά του, το Βουκουρέστι κατηγορεί το Βερολίνο, επειδή εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο μετακάλεσε εργάτες γης σε γερμανικό έδαφος για να μην καταστραφούν η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά δεν φρόντισε να κάνει αυτό, τα προαπαιτούμενα τεστ για να αποκλειστούν όσοι εργάτες ήταν πιθανώς άρρωστοι.

Οι δύο αυτές εξελισσόμενες ιστορίες δείχνουν το κλίμα, τις προκλήσεις και τον εμπαιγμό, το μπαλάκι μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στις κυβερνήσεις ή τους καπιταλιστές της ΕΕ, μπροστά στα ζητήματα του τουρισμού και της μετανάστευσης στην εποχή του κορωνοϊού.

Και μπορεί να γράψαμε και να εξηγήσαμε και πρόσφατα στη φιλόξενη γωνιά του rproject γιατί η Ελλάδα φέτος θα πρέπει να ξεχάσει τον τουρισμό «όπως τον ήξερε», αλλά ως φαίνεται, τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και οι παράγοντες του ελλαδικού τουρισμού, «Μένουν Αφόρητα Κερδοσκόποι» - μέχρι να σκάσουν οι επόμενες, ομαδικές αγωγές αποζημιώσεων, όπως συνέβη στις Αυστριακές Άλπεις.

Και είναι να απορεί κανείς – δεν έχουν πάρει χαμπάρι όσοι «Μένουν Μαξίμου» πως πχ οι μισές ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες αντλεί τουρίστες η… βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, έχουν επιβάλει ήδη ένα καθεστώς τουριστικού εθνικισμού και προστατευτισμού για να στηριχθεί η δική τους, παραπαίουσα από τα λοκντάουν, οικονομία; Πρώτα η Γαλλία, ακολούθησε η Ιταλία, το φαινόμενο κορυφώθηκε με τη Γερμανία και έπεται η Βρετανία. Τουρισμός φέτος, μόνο στις πατρίδες τους, για τους Ευρωπαίους πολίτες – και πελάτες.

Δεν γνωρίζουν στην Ελλάδα, την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπιταλιστές των αιθέρων και των αερομεταφορών; Δεν συνομιλούν με διάφορους ατύχηδες αιγαιοβασιλάκηδες για να ξέρουν τι γίνεται και εις την Εσπερίαν; Δεν παρακολουθούν τα απεγνωσμένα σχέδια σωτηρίας με άφθονο κρατικό χρήμα για τη Λουφτχάνζα ή τη KLM; (λεφτόδενδρα, για τους καπιταλιστές, υπάρχουν).

Δεν έχουν πληροφορηθεί πως οι ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού αρνούνται να συντάξουν ομαδικά, προσωπικά και ατομικά συμβόλαια διακινδύνευσης για πιθανούς τουρίστες του φετινού καλοκαιριού, όρος σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ για όσους ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια είτε εντός είτε εκτός ΕΕ; Δεν μαθαίνουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τις παραινέσεις – διαταγές πρωθυπουργών, προέδρων ή καγκελαρίων όπως η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, για τουρισμό εντός των τειχών, που προειδοποιούν συνάμα, πως οποιαδήποτε σκέψη για τουρισμό εκτός πχ της Γερμανίας, δεν θα συνοδευτεί φέτος με κάποια διαδικασία επαναπατρισμού σε περίπτωση ραγδαίας επανάκαμψης της πανδημίας και του ιού μέσα στο καλοκαίρι;

Το περυσινό πάθημα της Τόμας Κουκ, δεν έχει γίνει μάθημα στους Έλληνες καπιταλιστές του τουρισμού.

Και μάλιστα σε πολύ χειρότερες συνθήκες και με ακόμη χειρότερες προϋποθέσεις – με τη χρεοκοπία της Τόμας Κουκ δεν απειλούνταν η υγεία και η ζωή των τουριστών της.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανοίξει φέτος για τουρίστες – ούτε στην περίπτωση των απίθανων σχεδίων που επεξεργάζεται ο αντ’ αυτού Γεραπετρίτης, ο οποίος υποδύεται τον Μωυσή στα ρεπό της πριμαντόνας του ρόλου και επιδιώκει «ξεκλείδωμα» της χώρας την 1η Ιουλίου.

Δεν έχει τις υγειονομικές προϋποθέσεις και βάσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανεξάρτητα του πόσοι υποπολλαπλάσιοι των περυσινών «παραφουσκωμένων» 30.000.000 τουριστών θα καταφτάσουν σε ελλαδικό έδαφος.

Αυτή τη στιγμή, το σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι παντελώς απροετοίμαστο και ανίκανο (όχι από άποψη υγειονομικού προσωπικού) να αναλάβει την περίθαλψη τουριστών – εδώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πιθανή πλήρη άρση του λοκντάουν για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έχει «στην απέξω» με ρατσιστικά και ξενοφοβικά, ακροδεξιά κριτήρια!

Μόνο τρεις -τέσσερις (και τουριστικά δημοφιλείς) περιοχές της Ελλάδας θα μπορούσαν, με πολλούς αστερίσκους και ακόμη περισσότερα «αν (γίνει αυτό, στελεχωθεί εκείνο, ανταποκριθεί τούτο)», να «αντέξουν» το ταυτόχρονο βάρος και της περίθαλψης τουριστών (ενός πραγματικά πολύ μικρού και «διαχειρίσιμου» συνόλου) – το Λεκανοπέδιο της Αττικής, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και οι όμορες περιοχές, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Αλλά, με εξαίρεση την τελευταία, το πλήθος των τουριστών το καλοκαίρι δεν έρχεται αποκλειστικά για την Ακρόπολη, τον Λευκό Πύργο, τις Μυκήνες ή την Ολυμπία. Αλλά, και στην Κρήτη, τουλάχιστον έως τις αρχές Απριλίου, άλλα πχ ήταν τα κρεβάτια ΜΕΘ στα χαρτιά, και άλλα, πολύ λιγότερα, τα πραγματικά κρεβάτια ΜΕΘ σε ετοιμότητα, το 1/3 περίπου– δεν γνωρίζω αν άλλαξε κάτι επί της ουσίας.

Για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα άλλα νησιά ή τις περιφερειακές περιοχές με τουριστική «άνθηση» πχ στην Πελοπόννησο ή τη Μακεδονία, με αιχμή τη Χαλκιδική, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Για να μη σκεφτούμε ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει διαμορφώσει υγειονομικές ζώνες και νοσοκομεία αναφοράς στα βασικά αεροδρόμια ή λιμάνια όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, για την εξέταση και 14ήμερη απομόνωση των ύποπτων ή ταυτοποιημένα ασθενών ταξιδιωτών.

Όλα τα πρωτόκολλα, όλα τα σχέδια επί χάρτου, όλες οι απεγνωσμένες προσπάθειες «σωτηρίας» της ελλαδικής οικονομίας και του ΑΕΠ, θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αν η Ελλάδα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρήσουν σε μια τουριστική «επανεκκίνηση» την 1η Ιουλίου. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι ηλικίες των περισσότερων τουριστών που διεκδικεί κάθε χρόνο η μικρά και ανέντιμος είναι απολύτως απαγορευτικές – μεσήλικες ή ηλικιωμένοι συνταξιούχοι – στην εποχή του κορωνοϊού, για όλους τους προφανείς λόγους.

Από μια άλλη σκοπιά, βέβαια, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το φετινό καλοκαίρι, ως μια όχι και τόσο «γλυκιά εκδίκηση της ιστορίας». Πριν από έξι-επτά χρόνια, το 2014, η κυβέρνηση τότε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-προθύμων(η ΔΗΜΑΡ την είχε κοπανήσει με αφορμή την ΕΡΤ και διαλύθηκε αλληθωρίζοντας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), με τον Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργό, τον Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας και την Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού, προγραμμάτιζε να υλοποιήσει τον ιατρικό τουρισμό.

Διάφορα «ορφανά» και «αχρείαστα» κέντρα υγείας κυρίως, σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, θα εκχωρούνταν σε καπιταλιστές του ιδιωτικού τομέα υγείας σε κάποιας μορφής σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου, όπως το είχε θέσει εκείνη την περίοδο, γνωστός πράσινος δήμαρχος των Δωδεκανήσων, προστατευόμενος πολύ περισσότερο γνωστού γιατρού και πολιτευτή του κινήματος και της μεγάλης, δημοκρατικής παράταξης, «να φέρνουμε με τσάρτερ, τους νεφροπαθείς γέροντες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, να κάνουν και την αιμοκάθαρση τους, στο νησί, να δούνε και τα αξιοθέατα, να μας αφήσουν και οι μαλάκες, τα λεφτά τους» - μιλάμε για επίπεδο, έτσι; Έτσι χτίζεται ο τουρισμός στην Ψωροκώσταινα… Είτε με Δεξιά, που δεν ξεχνά, είτε με μεγάλη, δημοκρατική παράταξη, που την θυμάται πια μόνο ο Τσίπρας!

Το… σχέδιο δεν περπάτησε – μάλλον δεν βρέθηκαν αρκετοί μαλάκες. Ή μπορεί να έχει περπατήσει εν μέρει και εγώ να έχω χάσει επεισόδια, λόγω αποστάσεως. Τέλος πάντων.

Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον ότι φέτος, με τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην πρωθυπουργία, τον Άδωνη Γεωργιάδη, στην αντιπροεδρία, τον Χάρη Θεοχάρη, στο υπουργείου Τουρισμού (η Κεφαλογιάννη είναι στην ΚΟ) και τον απαραίτητο Γεραπετρίτη στα μερεμέτια, η Ελλάς νομίζει ότι μπορεί να κάνει ουσιαστικά, ιατρικό τουρισμό μεγάλης κλίμακας στην εποχή του κορωνοϊού, να αναμετρηθεί με ένα τέτοιο ρίσκο στα νησιά και την περιφέρεια και να κερδίσει νέες, καλοπληρωμένες καταχωρήσεις ενός success story στα διεθνή ΜΜΕ

Με τα Greek Statistics στα κρούσματα και την πραγματική διασπορά του ιού στη χώρα, το λεφτόδενδρο της φαιδράς πορτοκαλέας για τους Έλληνες καπιταλιστές του τουρισμού αποκτά καινούργιες ρίζες και νέα κλαδιά.

Ουαί και χρειαστεί να κρεμαστούν ορισμένοι σε κάποια από αυτά…

Ας ξαναδιαβάσουν τον πρόλογο για να δουν τι έπαθαν οι ομόλογοι τους, επιχειρηματίες του τουρισμού στις Αυστριακές Άλπεις, στην αυγή της εποχής του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ίσως κάτι να καταλάβουν, επιτέλους.

Ετικέτες