Το NPA επιδίωξε τη συγκρότηση ενωτικού ψηφοδελτίου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν να τοποθετούνται ως αντίπαλοι στην κυβέρνηση, στη Δεξιά και στην άκρα Δεξιά, και απορρίπτουν κάθε μορφή εθνικισμού. Απευθύνθηκε, λοιπόν, δημόσια στη LO και στα κόμματα του Μετώπου της Αριστεράς.

Δυστυχώς η LO δεν θέλησε ούτε καν να συζητήσει την πρότασή μας.

Στο Μέτωπο της Αριστεράς, οι δικές του δυσκολίες και εσωτερικές εντάσεις, δεν επέτρεψαν την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης για να επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ μας.

Γιατί, πράγματι, υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις για τα ευρωπαϊκά ζητήματα: το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, στο οποίο το Μέτωπο της Αριστεράς είναι μέλος, τοποθετείται υπέρ μιας επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που μοιάζει περισσότερο με μια απόπειρα μεταρρύθμισης της ΕΕ, ενώ οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς παλεύουν κυρίως για τη ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Μελανσόν έχει το δικαίωμα να κάνει αμφιλεγόμενες διακηρύξεις ενάντια «στη γερμανική Ευρώπη» ή υπέρ ενός «αλληλέγγυου προστατευτισμού», ενώ εμείς υπερασπίζουμε μια διεθνιστική πολιτική χωρίς συμβιβασμούς με τον εθνικισμό.

Παρόλο που διακηρύσσουν «την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών και νεοαποικιακών επεμβάσεων», οι δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς δεν λένε ούτε μια λέξη για τις επεμβάσεις της Γαλλίας στην Αφρική.

Αυτές οι διαφορές, όμως, δεν εμποδίζουν την ύπαρξη μεγάλων συμφωνιών μεταξύ μας, στην κριτική μας στον καπιταλισμό, στη λιτότητα, στις φιλελεύθερες πολιτικές της ψευδο-αριστεράς (σσ: εννοεί το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), συμφωνιών στα ζητήματα του φεμινισμού, της οικολογίας, της υπεράσπισης των μεταναστών… Αυτές οι υπαρκτές συμφωνίες ανάμεσά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκρότηση ψηφοδελτίων αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρώπη της λιτότητας.

Λυπούμαστε που αυτό δεν έγινε εφικτό.

Η πολιτική συζήτηση συνεχίζεται. Οι διαφωνίες που υπάρχουν στο πλαίσιο των ευρωεκλογών διασταυρώνονται με τις διαφωνίες που υπάρχουν στην εσωτερική πολιτική. Ρήξη με τον καπιταλισμό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, σημαίνει ρήξη με τους θεσμούς που τον υπηρετούν, σημαίνει εγγραφή του προγράμματός μας σε μια προοπτική επαναστατικού μετασχηματισμού.

Παρόλα αυτά, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί συμβάλλαμε ώστε ένα ολόκληρη τμήμα της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κινηματικής Αριστεράς, κατέβηκε μαζί στο δρόμο στις 12 Απρίλη. Και θα αγωνιστούμε ώστε να αυτό να αποτελέσει μια νέα αφετηρία. Ο αγώνας συνεχίζεται για να συνενώσουμε όσους-όσες θέλουν να ανισταθούν στις πολιτικές λιτότητας, όσους-όσες μάχονται για την αλληλεγγύη των εργατών-τριών πάνω από τα σύνορα…

Αυτό θα είναι το νόημα της δικιάς μας καμπάνιας για τις ευρωεκλογές.