Παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Ζακύνθου, με αφορμή διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας αλλά και στο ίδιο τους το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι περιμένουν απαντήσεις από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που ήδη βρίσκεται στο νησί (σ.σ.: έφτασε στο νησί το απόγευμα της Κυριακής με πλοίο, μη τηρώντας τα μέτρα που προβλέπονται για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες) και τη Δευτέρα 15 Ιούνη θα εγκαινιάσει τη ΜΕΘ. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι, στις 16 Ιούνη, συμμετέχουν στην πανυγειονομική απεργία των ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ.

Από τη συνέντευξη Τύπου των προέδρων της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, Νίκου Ποταμίτη, και προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων ΓΝ Ζακύνθου, Βαγγέλη Τσώλα, μετά την -με σημαντική παρουσία εργαζομένων- Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 11 Ιούνη. Επιγραμματικά, από όσα ειπώθηκαν (αναλυτικά μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο βίντεο, λινκ στο τέλος του κειμένου):

Κατά τη συνέντευξη, καλέστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην πανυγειονομική απεργία της 16 Ιούνη, που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, και η οποία αποτελεί επιστέγασμα των τελευταίων κινητοποιήσεων που αν και υπό συνθήκες περιορισμών και φόβου έσπασαν τη σιωπή και σηματοδότησαν την απαρχή νέων αγώνων και διεκδικήσεων.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς μέχρι τώρα, όσες έχουν γίνει, ήταν με το σταγονόμετρο, σχεδόν καθόλου. Στο ΕΣΥ, μπήκαν μόνον συμβασιούχοι, για 1-2 χρόνια. Όσον αφορά στους γιατρούς, μόνο υπηρετούντες επικουρικοί ανανέωσαν τις συμβάσεις τους. Ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν διορίστηκε στην πανδημία.

Θεωρώντας απαράδεκτο το «καθεστώς πια» των συμβασιούχων που υπηρετούν όμως «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τονίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων που στο ΓΝ Ζακύνθου έφτασαν να αποτελούν έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.

Όσο για δίκαιο αίτημά για ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, υπογραμμίστηκε ότι και μετά την πανδημία τίποτα πια δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε αναβολή (από την πλευρά της κυβέρνησης) για την ικανοποίηση του.

Έγιναν θετικά σχόλια για την εκκίνηση της ΜΕΘ, αλλά τονίστηκε ότι λειτουργεί μόνο με το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού, που προέκυψε όμως όχι από διορισμούς αλλά κυρίως με εσωτερικές μετακινήσεις. Ειδικότερα για τους γιατρούς, αναφέρθηκε ότι δυστυχώς συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων – παραιτήσεων των δύο προηγούμενων χρόνων, με ακόμα (2) δυο παλαιούς γιατρούς να προστίθεται στον αριθμό των (11) έντεκα γιατρών που έφυγαν. Διαμορφώνοντας έτσι μια συνθήκη όπου υπηρετούν πια μόνο οι μισοί γιατροί από όσους προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου, και αυτό σε συνθήκη πανδημίας.

Σχετικά με την πανδημία, τονίστηκε η ανάγκη για μέτρα πρόληψης και ασφάλειας πια και στο εξής κυρίως σε ότι αφορά τη διακίνηση τουριστών. Επισημάνθηκε, δε, η προκλητική αντίφαση ανάμεσα στην συνέχιση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στον ντόπιο πληθυσμό ακόμα και για ανοιχτούς χώρους και στην άδεια για μετακίνηση τουριστών με αεροπλάνα (ακόμα και από επισφαλείς προορισμούς με πολλά κρούσματα) σε συνθήκες απόστασης αναπνοής και μόνο με δειγματοληπτκά test (!).

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και μέσα στα αεροπλάνα, για τουρίστες που θα έχουν ελεγχθεί με τουλάχιστον δύο μoριακά τεστ και μάλιστα με διαφορά ημερών στην πατρίδα τους, και ενός test μετά την άφιξη τους στη χώρα μας.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=DCztLh14zXY&feature=emb_logo

Ετικέτες