Στο φως της δημοσιότητας έφερε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ μεγάλων επιχειρήσεων και άλλων «επιφανών» διαπλεκόμενων, τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φοροληστεία μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και όχι μόνο. Είχε προηγηθεί κατάληψη του Κέντρου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ από μέλη του συνδικάτου, στην οδό Μεσογείων το βράδυ της Κυριακής 7/10, με σκοπό την ανεύρεση των στοιχείων που αποδεικνύουν την κοροϊδία.

Η κατάληψη έληξε με επέμβαση των ΜΑΤ και 18 συνδικαλιστές οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και από εκεί, την επόμενη μέρα, στον εισαγγελέα. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη τους ορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου. Ήταν ακόμα μια επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης ενάντια σε κινητοποίηση σωματείου, μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος στους δημοσιογράφους, φαίνεται καθαρά ότι με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, μεγαλοϊδιοκτήτες (κτίρια τραπεζών, εμπορικά κέντρα, κανάλια κλπ.) γλιτώνουν εκατομμύρια από τη μειωμένη ή καθόλου καταβολή του χαρατσιού, ενώ μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι σέρνονται στα γραφεία της ΔΕΗ και τις εφορίες, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Ως γνωστόν, για ακίνητα πέρα από τα 1.000 τετραγωνικά ορίζεται έκπτωση 30% και για πάνω από 2.000 τετραγωνικά έκπτωση 60%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, είναι ενδεικτικό ότι  ο Βωβός (που μπήκε χθες στο άρθρο 99 για πτώχευση), ο ΣΚΑΪ, το Καζίνο της Πάρνηθας, το ΙΚΕΑ, ο ΔΟΛ και άλλα «αναξιοπαθούντα» αφεντικά, δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων ή το πληρώνουν μειωμένο, γλιτώνοντας χιλιάδες ευρώ.
Για άλλη μια φορά οι πλούσιοι αυτής της χώρας, και οι πολιτικές ηγεσίες που νομοθετούν για τα συμφέροντά τους, βρήκαν τον τρόπο να φοροδιαφύγουν. Είναι οι ίδιοι βέβαια που εντελώς προκλητικά απαιτούν την περικοπή μισθών και συντάξεων, για να περιοριστούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Και με το χαράτσι της ΔΕΗ και με την καταστολή των εργατικών καταλήψεων, κυβέρνηση και τρόικα αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι είναι στο πλευρό και την υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο με όπλο την άδικη και ταξική πολιτική τους. Τέτοια μόνο πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση: ενωτική και ταξική.

Ετικέτες