Παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας, συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση, με αφορμή τη συνεδρίαση του Ecofin και του Εurogroup στην Αθήνα. Χημικά, ξύλο και προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάνω από 10.000 διαδηλωτές αψήφησαν το κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για να μη χαλάσει τη φιέστα της συνεδρίασης των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οι γονατισμένοι από την άγρια λιτότητα κυβέρνησης και τρόικας, εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι κατέβηκαν στο δρόμο ενάντια στην πολιτική των ευρωηγεσιών, που σε αγαστή συνεργασία με τις εγχώριες αστικές δυνάμεις, ισοπεδώνουν εργατικές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα, θέτοντας παράλληλα υπό αίρεση δημοκρατικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα της διαδήλωσης και της απεργίας.

«Καμία θυσία για το ευρώ, καμιά περικοπή σε σύνταξη μισθό», «μνημόνια στην Ελλάδα, ναζί στην Ουκρανία, αυτή είναι της ΕΕ η δημοκρατία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στην πορεία που ξεκίνησε μετά τις 19.00, όταν και τελείωσαν οι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν τα μπλοκ της ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις διαπραγματεύσεις ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την αστυνομία, η πορεία ανακόπηκε στο ύψος της Ομήρου. Νέος φραγμός υπήρξε Ομήρου και Σόλωνος, με αποτέλεσμα τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ (μέσω Ακαδημίας) να επιστρέψουν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην Πανεπιστημίου, βρέθηκαν σχεδόν μαζί όλα τα μπλοκ της Αριστεράς (ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Γύρω στις 20.15 προσπάθεια μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό, αντιμετωπίστηκε με χημικά και σπρωξίματα, με αποτέλεσμα και τα τελευταία μπλοκ να βρεθούν στην Πανεπιστημίου.

Την ώρα που το κύριο μέρος της πορείας είχε διαλυθεί ή κατευθύνονταν προς τα Εξάρχεια, δόθηκε εντολή για τη συνήθη «εκκαθάριση». Οι διαβόητες ομάδες ΔΕΛΤΑ βγήκαν από όλα τα στενά γύρω από τα Προπύλαια, εκφοβίζοντας και χτυπώντας αδιακρίτως. Το γεγονός ότι τα μπλοκ και η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ βρίσκονταν ακόμα στο ύψος του ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο, απέτρεψε τα χειρότερα. Όχι όμως στη Σόλωνος και τις κάθετες με αυτή οδούς, όπου τα μηχανοκίνητα τμήματα του Δένδια  εφορμούσαν πάνω στο πλήθος, προσάγοντας κόσμο στο σωρό.

Μοναδικά στηρίγματα της παραπαίουσας κυβέρνησης Σαμαρά, είναι η ολόπλευρη στήριξη των οικονομικών και πολιτικών της φίλων, η προπαγάνδα των ΜΜΕ και η κρατική καταστολή. Η καταδίκη της ίδιας και των αντεργατικών μέτρων της «εσωτερικής υποτίμησης» στη γενική απεργία της 9ης Απριλίου, στην πορεία της Πρωτομαγιάς και στην κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να είναι διαρκής. Το ίδιο και η σύγκρουση με την αντιδραστική ΕΕ και τους θεσμούς της, που οργανώνουν το ευρωπαϊκό και μόνιμο «υπερ-μνημόνιο», για όλους τους λαούς της Ευρώπης.  

Περισσότερες φωτό από την πορεία της 1ης Απριλίου εδώ:

https://www.facebook.com/therproject.gr/photos/a.643857692330113.1073741...

Ετικέτες