Με ένα πρωτοφανές κύμα δυσοσμίας συμβιώνουν οι κάτοικοι μεγάλου μέρους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, που προέρχεται από την εγκατάσταση της Φυλής, που διαχειρίζεται ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος ΕΔΣΝΑ.
Πρόκειται για φαινόμενο, που ξεπερνά τη συνήθη και γνωστή, εδώ και δεκαετίες, επιβάρυνση και τείνει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά ή γίνεται κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται. Οι υποψίες των κατοίκων στρέφονται στη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ), που λειτουργεί μέσα στην εγκατάσταση και το οποίο εξακολουθεί να «παράγει», αποκλειστικά σχεδόν, δευτερογενή καύσιμα και μια κακής ποιότητας οργανική μάζα (καμία σχέση με κόμποστ – εδαφοβελτειωτικό), που θάβονται, μαζί με τα άλλα σκουπίδια. Πρόκειται για το ίδιο εργοστάσιο, τη δραστηριότητα του οποίου η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν και να επεκτείνουν.
Τις ανησυχίες των κατοίκων επιτείνουν οι παράνομες εργασίες της εταιρείας WATT να κατασκευάσει, χωρίς οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια παρόμοια μονάδα, σε χώρο μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Ευτυχώς, η πολεοδομία της Φυλής, μετά από σχετική καταγγελία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, σταμάτησε για την ώρα τις εργασίες, σαν αυθαίρετες (σημ.: πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με πολλά στοιχεία). Με όλα αυτά να συμβαίνουν, μια σειρά από φορείς κατοίκων της περιοχής και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ αναγκάστηκαν να καταφύγουν, τις τελευταίες μέρες, στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και στην εισαγγελία περιβάλλοντος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα διερευνήσουν την υπόθεση.
Αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει την αιτία (ή τις αιτίες του προβλήματος) είναι ο ΕΔΣΝΑ και η περιφέρεια Αττικής. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν να συγκαλύψουν, με τη σιωπή, το πρόβλημα. Έπρεπε να φτάσουμε στις παρεμβάσεις των πολιτών για βγουν από το λήθαργό τους και να εκδώσουν μια απαράδεκτη ανακοίνωση, με την οποία:
· Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να προκαταλάβουν τους ελέγχους των επιθεωρητών και την έρευνα της εισαγγελίας περιβάλλοντος.
· Να «διαφημίσουν» τις νέες εργολαβίες στο χώρο του ΧΥΤΑ και την απαράδεκτη επέκταση του ΕΜΑΚ, που σηματοδοτεί -μαζί με την αντίστοιχη νέα σύμβαση για τον αποτεφρωτήρα- τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.
Προκαλεί τη χείριστη εντύπωση ότι ο ΕΔΣΝΑ και η περιφέρεια Αττικής εξακολουθούν να τηρούν «αιδήμονα» σιγή για τις δραστηριότητες τηςWATT, σε χώρο της αρμοδιότητας του ΕΔΣΝΑ, σε σημείο που να μας κάνουν να υποπτευόμαστε ότι επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας. Αλλά γι αυτό, καθώς και για την αρνητική τροπή που έχει πάρει η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, θα επανέλθουμε σύντομα.
Παραθέτουμε το κείμενο – καταγγελία που κατέθεσαν οι φορείς στην εισαγγελία περιβάλλοντος:
Αθήνα, 30.5.2016
α.π. 27565/1.6.2016
Προς
την Εισαγγελία περιβάλλοντος
Θέμα: «Διερεύνηση και καταλογισμός ευθυνών για περιστατικά βλάβης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής»
Εδώ και αρκετές βδομάδες, κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, εργαζόμενοι στις ίδιες περιοχές, καθώς και απλά διερχόμενοι από αυτές, είμαστε μάρτυρες και, ταυτόχρονα, θύματα μιας απαράδεκτης κατάστασης. Πρόκειται για ένα διαρκές φαινόμενο εκτεταμένης δυσοσμίας, που έχει επίκεντρο την εγκατάσταση διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων, που λειτουργεί με ευθύνη του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στη θέση «Σκαλιστήρη» του δήμου Φυλής.
Το φαινόμενο εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όμως τις ώρες που εκτελούνται εργασίες στην εγκατάσταση. Ανάλογα με τη φορά του ανέμου, οι οσμές μεταφέρονται σε ακτίνα χιλιομέτρων και επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στους δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Πετρούπολης. Άμεσα αντιληπτές γίνονται ακόμη και στους διερχόμενους από την Αττική οδό. Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη, ώστε προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στις αναπνευστικές οδούς (έντονο κάψιμο) και γενική δυσφορία. Τα προβλήματα αυτά επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά, καθώς και άτομα μεγάλης ηλικίας και με άλλα προβλήματα υγείας.
Πιθανολογούμε ότι η δυσοσμία προέρχεται από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), που υποδέχεται, κυρίως, σύμμεικτα απορρίμματα. Η επεξεργασία εντός του εργοστασίου οδηγεί, εκτός των άλλων «προϊόντων», σε μια διαχωρισμένη μάζα οργανικής ύλης, η οποία παραμένει σε ανοιχτό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της κακής της ποιότητας (προέρχεται από σύμμεικτα απορρίμματα), εδώ και πολλά χρόνια, οδηγείται για ταφή στον παρακείμενο χώρο. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, το ΕΜΑΚ έχει αρχίσει να υποδέχεται κλαδέματα από τους δήμους και μη αναμεμειγμένα οργανικά, από χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, την ποιότητα των οποίων δε γνωρίζουμε. Θα περίμενε κανείς η ποιότητα της διαχωριζόμενης οργανικής μάζας να έχει βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, όχι μόνο εξακολουθεί να θάβεται, αλλά συνοδεύεται και από την απίστευτη δυσοσμία, που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση της Φυλής. Όλα αυτά δείχνουν ότι επιβάλλεται να μην διαιωνιστεί η λειτουργία της εγκατάστασης αυτής. Αντίθετα, είναι ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για το άμεσο κλείσιμο των κυττάρων της χωματερής, όπως επίσης και για τη μεταφορά του ΕΜΑΚ εκτός οικιστικού ιστού.
Επειδή η συνεχιζόμενη διάχυση της δυσοσμίας βάζει σε σοβαρό κίνδυνο, κατ’ εξακολούθηση, την υγεία χιλιάδων πολιτών και εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, σας παρακαλούμε να διερευνήσετε άμεσα τις αιτίες που τη δημιουργούν, να εντοπίσετε τις ευθύνες που υπάρχουν και να δρομολογήσετε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απόδοσή τους και για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την ανέγερση, στα όρια της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) Φυλής και σε τμήμα της που διαχειρίζεται ο δήμος Φυλής, νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της εταιρείας WATT ΑΕ, χωρίς την απαραίτητη πολεοδομική και περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς να περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής ή στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Φυλής. Σας παρακαλούμε να διερευνήσετε άμεσα και αυτό το ζήτημα γιατί η υλοποίηση της παραπάνω μονάδας και, μάλιστα, με μη σύννομο τρόπο θα διαιωνίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής. Επιπλέον, θα δημιουργήσει πρόσθετες προϋποθέσεις για την εκδήλωση φαινομένων που πλήττουν την υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος, σαν αυτό που σας καταγγέλλουμε.
Με εκτίμηση
Οι καταγγέλοντες/ουσες
1. Λουμιώτης Κωνσταντίνος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής» - Δημοτικός σύμβουλος
2. Νικολόπουλος Νικόλαος
Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Τσουκλιδίου» δήμου Φυλής
3. Μιχαηλίδης Μιχάλης
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Λίμνης» δήμου Φυλής
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων
4. Δελαπόρτα Αικατερίνη
Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανήσιων του δήμου Φυλής
5. Κουρνιώτης Χρήστος
ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής
6. Βαρλόκωστας Νείλος
Πρόεδρος Συλλόγου Γεννηματά
7. Μπένος Ιωάννης
Πρόεδρος Αγ. Ιωάννη
8. Κεφαλάς Αναστάσιος
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)