25-27 Νοέμβρη: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Στις 25 Νοέμβρη ξεκινάει η μεγάλη μεσογειακή συνάντηση δήμων, συλλογικοτήτων,  κινημάτων και ακτιβιστών-τριών στη Βαλένθια της Ισπανίας, που οργανώνεται από το δήμο της Βαλένθια και στηρίζεται από την GUE-NGL, την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρωτοβουλία και την οργάνωση της συνάντησης έχει αναλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του Podemos.

Για άλλη μια φορά  φαίνεται ότι το Ισπανικό Κράτος αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι, αφού με πρωτοβουλία της Αριστεράς οργανώνεται ένα φόρουμ, στον αντίποδα των συναντήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θέλει να φέρει κοντά τις δημοτικές αρχές και τα κινήματα, καθώς και τους εκπροσώπους των πόλεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες.

Το πολιτικό πλαίσιο και οι στόχοι που τίθενται, έχουν ένα ριζοσπαστικό και καινοτόμο χαρακτήρα που ξεπερνά τις μέχρι τώρα «φιλανθρωπικές» και τυπικές συναντήσεις διαφόρων ευρωπαϊκών, κυβερνητικών ή άλλων θεσμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί ένα φοβερό κύμα αλληλεγγύης, με εκατοντάδες Ισπανούς να καταφθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, προσφέροντας το χρόνο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς.

Ανάμεσα στους στόχους, όπως αναφέρεται στο αρχικό κάλεσμα του Solimed, είναι το «να γίνει ορατή, δυνατότερη και αποτελεσματικότερη η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και να ισχυροποιηθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από τα κάτω ή σε τοπικό επίπεδο και που έχουν δημιουργηθεί κόντρα στην αδιαφορία των κυβερνήσεων». Γίνεται ακόμα σαφές ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ευθύνονται για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις των μεταναστών στις θάλασσες της Μεσογείου.

Στην αρχική διακήρυξη σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία ντροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Γίνεται επίσης λόγος για τη βαθιά πολιτική, οικονομική και πολιτισμική κρίση της Ευρώπης, που αποδεικνύει ότι το υπάρχον ευρωπαϊκό μοντέλο έχει αποτύχει, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Για την ελληνική συμμετοχή έχει ήδη συγκροτηθεί η αποστολή που θα ταξιδέψει στη Βαλένθια για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν εκεί και που μεταξύ άλλων αφορούν συζητήσεις για το άσυλο, την ευρωπαϊκή κρίση, την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, καθώς και την εμπειρία από τις δομές αλληλεγγύης, ενώ οι εκδηλώσεις θα συμπληρωθούν με καλλιτεχνικά γεγονότα που θα είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες της Βαλένθια, αναδεικνύοντας τον δήμο σε θεσμό αντίστασης και όχι απλά διαχείρισης.

Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ο ευρωβουλευτής του Podemos  Miguel Urban, η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau, ο δήμαρχος του Κάδις στην Ανδαλουσία Χοσέ Μαρία Γκονζάλες (Κίσσι) κ.ά. Για την ελληνική αποστολή θα υπάρξουν περισσότερα δημοσιεύματα, όσο πλησιάζουν οι μέρες, ενώ ετοιμάζεται ήδη συνέντευξη Τύπου και εκδήλωση. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν:

ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος,

η πανεπιστημιακός και αγωνίστρια της Αριστεράς με χρόνια προσφορά στα κινήματα πόλης και αλληλεγγύης Ελένη Πορτάλιου,

η Αθηνά Σκαμπά εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Χαϊδάρι,

ο Κώστας Παπαδόπουλος δημοτικός σύμβουλος με το Κόντρα στο Ρεύμα στη Νίκαια,

η Έφη Γαρίδη και η Βάσω Ακριβού διαμερισματικές σύμβουλοι στην 4η και 6η δημοτική κοινότητα και εκπρόσωποι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών,

η Κατερίνα Σεργίδου (Rproject) ως συντονίστρια της αποστολής,

η Μάνια Μπαρσέφσκι με σημαντική προσφορά στα αντιρατσιστικά και δικαιωματικά κινήματα

και οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» Ντίνα Δασκαλοπούλου και Μάριος Διονέλλης.

Ετικέτες