Δελτίο Τύπου 12/1/2024

Στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του φερόμενου «καθαρισμού» θα κοπούν συνολικά 2.000 μεγάλα παρόχθια δέντρα.Μεταξύ αυτών θα κοπούν άμεσα 143 μεγάλα δασικά δέντρα (αλμυρίκια, λεύκες, κουκουναριές) στην κοίτη, τα πρανή και την παρόχθια ζώνη στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κατά μήκος περίπου 1,5 χλμ. του ποταμού και σε επιφάνεια 41,81στρ.(από την πεζογέφυρα του Πάρκου Καραμανλή μέχρι τη γέφυρα Τζων Κέννεντυ). Η επέμβαση θα γίνει μέσα στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ Προτεραιότητας, εντός και στα όρια του αστικού ιστού της Ραφήνας.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. πρωτ. 660644/22.11.2023 απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης, εγκρίθηκε η υλοτομία συνολικά 143 δέντρων [84 αλμυρικίων, 53 λευκών και 6 Κουκουναριών/Χαλεπίου Πεύκης) εντός της ζώνης κατάληψης του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ». Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν σχετικής αίτησης της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ[1],  με υποβληθέντα πίνακα υλοτομίας και εγγράφου[2] της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ που βεβαιώνει αναληθώς ότι, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι τα προς υλοτόμηση δέντρα πλησίον του σχεδίου πόλης Ραφήνας είναι «ξερά – στρεβλά - ασθενικά-- καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις 30.12.2023 κάτοικοι της Ραφήνας αρίθμησαν και ονομάτισαν τα δέντρα, υιοθετώντας τα (τοπικός τύπος  https://www.irafina.gr/rafina-agonas-gia-ti-sotiria-ton-143-dentron-tis-ekvolis-tou-megalou-rematos/ - google_vignette)

Στις 31.12.2023 εθελοντές της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» παρουσία γεωπόνου προέβησαν σε καταγραφή με μέτρηση, γεωεντοπισμό και φωτογράφιση των προς υλοτόμηση δέντρων με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Trees» που διατίθεται ελεύθερα για φορητές συσκευές τύπου Android. Βάσει των σχετικών δεδομένων συντάχθηκαν:

α) αποτύπωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των δέντρων σε τοπογραφικό χάρτη,

β) πίνακας, όπου αναγράφονται το είδος, οι γεωγραφικές συντεταγμένες, το ύψος, η στηθιαία διάμετρος και η κατάσταση υγείας κάθε δέντρου και

γ) φωτογραφία κάθε δέντρου.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα προς υλοτόμηση δέντρα είναι υγιή, ευθυτενή, αναπτυγμένα και μεγάλης ηλικίας (με βάση τη στηθιαία διάμετρο). Αυτό είναι κοινώς γνωστό στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και των γονέων τους, που διέρχονται καθημερινά από την οδό Ευβοϊκού, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης αφού η οδός Ευβοϊκού είναι βασικός δρόμος πρόσβασης προς το λιμάνι της Ραφήνας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές έχουν αναρτηθεί στο https://drive.google.com/drive/folders/1cK9wax3G_5GVKQW6Th6qTIQMa6qNZ0qC?usp=sharing και υποβλήθηκαν στις 2.1.2024 στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για επαλήθευση, από την δημοτική σύμβουλο της ανεξ/της δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία» Εμμανουέλα Τερζοπούλου. Πλην όμως μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν προβαίνει στην επαλήθευση, θεωρώντας ότι τα δέντρα δεν εμπίπτουν σε ζώνη αρμοδιότητάς του, παρότι πρόκειται για δεντροστοιχία σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και ο Δήμος είναι από το νόμο αρμόδιος για την προστασία του. Και πάντως, δεν είναι νόμιμη η έγκριση υλοτομίας 143 δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου χωρίς την ύπαρξη διαχειριστικής μελέτης εγκεκριμένης και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης ως masterplan (βλ. ΣτΕ 1110/2023 για το Πεδίο του Άρεως).

Σημείωση:

Επιπλέον των αρχείων του παραπάνω λινκ που περιλαμβάνει

(α)πίνακας υλοτομίας του μελετητή της αναδόχου εταιρείας, στις σελίδες 21-25 του οποίου αναφέρονται δέντρα προς υλοτόμηση ύψους 17 μέτρων και διαμέτρου κορμού έως 1 μέτρο, που εκ των πραγμάτων δεν είναι καχεκτικά, 

(β)έγγραφο της Δ/νσης Δασών Ανατ. Αττικής του ΥΠΕΝ με την αναληθή βεβαίωση περί ξερών, καχεκτικών κλπ. Δέντρων

(γ)έγκριση υλοτομίας του Δασαρχείου Πεντέλης

(δ)αποτελέσματα αυτοψίας κατοίκων,

επισυνάπτουμε: 

- την από 2.1.2024 αίτησητης ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία»  προς το  Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

- την απάντηση του Δήμου περί του ότι δεν έχει αρμοδιότητα στη «ζώνη απαλλοτρίωσης» του έργου.

Ετικέτες