Στις 6 Νοέμβρη 2013, στο πλαίσιο της συζήτησης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, η βουλευτής Α' Θεσ/νικης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη, κατέθεσε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Δένδια ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα.

Η κα Γαϊτάνη αντέκρουσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η αναζήτηση καλύτερης ζωής από τους μετανάστες στην Ελλάδα συνιστούν πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, φέρνοντας το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που δέχονταν μεταναστευτικές ροές πολύ νωρίτερα από ότι η χώρα μας, χωρίς να αντιμετωπίσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Στιγμάτισε ως παραπλανητική την αναφορά σε ζητήματα “εθνικής ασφάλειας”, ώστε να αποτραβηχτεί κατά το δυνατόν η προσοχή του κόσμου από τα ουσιώδη βιοτικά προβλήματα που επιφέρουν οι μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές. Ως παραδείγματα κυβερνητικής υποκρισίας με την επίκληση στη “νομιμότητα” ή την “παρανομία” των μεταναστών, έφερε την παντελή αδιαφορία για την παράνομη δηλητηρίαση του υδροφόρου ορίζοντα στην Ανατολική Χαλκιδική από τους χρυσοθήρες της Eldorado ή την παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εκπόρνευση γυναικών κάτω από τη μύτη επίορκων αστυνομικών και στρατιωτικών ή τις παράνομες δουλοκτητικές συνθήκες εργασίας μεταναστών στις Μανωλάδες της υπαίθρου.

Χαρακτηριστική όμως ήταν η σιωπή του υπουργού μετά τις επανειλημμένες ερωτήσεις της κας Γαϊτάνη για τις συνεχείς διώξεις τούρκων και κούρδων πολιτικών προσφύγων. Για την απαγωγή του Bulut Yayla από την αστυνομία στις 30 Μαΐου 2013 και την παράνομη μυστική παράδοσή του στις τουρκικές αρχές, όπως και τις συνεχείς συλλήψεις και κρατήσεις κούρδων προσφύγων. Ο υπουργός δεν είπε λέξη για αυτά τα ζητήματα, ενώ προκλητικά επέδειξε την αδιαφορία του για τις άθλιες συνθήκες κράτησης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αστυνομικά τμήματα, ανησυχώντας μόνο επειδή εκεί “πολλοί Έλληνες αστυνομικοί υφίστανται πολύ μεγάλη ταλαιπωρία”! Ας σημειωθεί ότι κατά την κύρια ομιλία του δεν αναγνώρισε ως πολιτικούς πρόσφυγες ούτε καν τους Αφγανούς και Ιρακινούς, που οι χώρες τους ταλανίζονται από τις συνέπειες στρατιωτικών επεμβάσεων, στηριγμένων από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η μόνη αληθινή φράση του υπουργού ήταν ίσως ότι “η χώρα τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει πράγματα που δεν έχει κάνει καμία άλλη χώρα” για τους μετανάστες. Το αποδεικνύει μεταξύ άλλων και ο εγκλεισμός χιλιάδων ανήλικων και ενήλικων σε βασανιστικές ως κτηνώδεις συνθήκες, χωρίς να κατηγορούνται για τίποτα, πλην της αναζήτησης ζωής και εργασίας στη Δύση. Την ίδια στιγμή, οι διώξεις εναντίον ελλήνων συνδικαλιστών εργατών ή αγωνιστών κατοίκων της Χαλκιδικής, ακόμη και ανήλικων μαθητών, φανερώνουν ότι η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας αποτελεί, για την επικίνδυνη ακροδεξιά κυβέρνηση, παγιωμένη επιλογή, απειλητική όχι μόνο για τους μετανάστες, μα για όλους.

Μόνο οι κοινωνικοί αγώνες, μπορούν να σπάσουν τεχνητές διακρίσεις και ρατσισμούς , να ανατρέψουν τις μνημονιακές και κατασταλτικές πολιτικές κι όσους τις εφαρμόζουν και να αναδείξουν μια Αριστερή Κυβέρνηση που θα διαφυλάττει τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων και θα εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις δικές τους ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση, μέσα και έξω από τη βουλή.

Δείτε το video εδώ: 

http://www.youtube.com/watch?v=T72Jg9boI54&feature=youtu.be

Ετικέτες