Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α' Θεσ.νίκης Ιωάννα Γαϊτάνη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη εναντίον της Τουρκάλας πολιτικής πρόσφυγα και αγωνίστριας Suicmez Havva (Εμινέ) τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν επίσης ο Τ. Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δ. Θεσ.νίκης “Ανοιχτή Πόλη”, ο Γ. Καλομοίρης, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και ο Π. Αντωνόπουλος, π. μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Κάτω από το βάρος της συμπαράστασης όλου του κινήματος, της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ το δικαστήριο αποφάσισε την πανηγυρική αθώωση της Εμινέ λόγω μη εύρεσης στοιχείων.

Η Εμινέ διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και από το 2001 είχε πάρει πολιτικό άσυλο, με άλλο όνομα για λόγους προστασίας, λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία. Είναι μέλος του σωματείου «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» και του περιοδικού «Ο Αγώνας» ενώ συμμετέχει ενεργά και στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς και στην “Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας”.

Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να την ενοχοποιήσει για την αλλαγή του ονόματος και να ζητήσει την έκδοσή της στην Τουρκία, έχουν καταπέσει και ήδη η Εμινέ έχει καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία.

Στην πρόσφατη δίκη κατηγορούνταν για την υπόθεση της έκρηξης της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη το 2010 και της αποδίδονταν οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων. Παρά το γεγονός ότι η Suicmez Havva ήταν γνωστή στις αρχές και γνωστής διαμονής, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της ως «αγνώστου διαμονής» και της αποδόθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε φιλικές συναναστροφές με τον ομοεθνή της που προκάλεσε την έκρηξη.

Η βιομηχανία διώξεων ενάντια στους πολιτικούς πρόσφυγες είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων από τη μεριά της κυβέρνησης με πρώτο στόχο τους πιο αδύναμους κοινωνικά, οι οποίοι βαφτίζονται ως “τρομοκράτες” και κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανυποχώρητος στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους πολιτικούς πρόσφυγες και τον τουρκικό λαό.

Ετικέτες