Αν δεν θέλετε στην Ελλάδα να ζήσετε έναν Γολγοθά χωρίς Ανάσταση με τον κορωνοϊό, ένα «Μπέργκαμο» σε πανελλαδική κλίμακα, ξεχάστε τις ανοιχτές εκκλησίες της… ατομικής λατρείας το Πάσχα.

Ακριβοί στα πίτουρα, φθηνοί στο αλεύρι. Δάσκαλε που δίδασκες, και λόγο δεν εκράτεις. Βάζουν το κάρο, μπροστά από το άλογο. Χέσε ψηλά και αγνάντευε.

Νομίζω ότι και οι τέσσερις παροιμίες ταιριάζουν γάντι στο κωμικοτραγικό, θεατρικό έργο, το οποίο ανεβάζει από χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συμπαραγωγή με την εκκλησία της Ελλάδας ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η Δεξιά του Κυρίου αντεπιτίθεται και κάνει επίδειξη δύναμης και καταστρατήγησης των ίδιων κανόνων που υποτίθεται ότι ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως στην ελλαδική επικράτεια (έχουν αυτοεξαιρεθεί και διάφοροι βιομήχανοι και επιχειρηματίες…), προκειμένου, και πάλι υποτίθεται, η χώρα να έχει μερικές από τις «καλύτερες» επιδόσεις και τις «καλύτερες» στατιστικές στην αντιμετώπιση του κορωνοϊούστην ΕΕ (αλλά, δυστυχώς, όχι και σε παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή κλίμακα)– Greekstatistics, άραγε; Ίσως φανεί πολύ σύντομα.

Το λάθος αυτό, το έγκλημα αυτό, ξεκίνησε πρώτα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν έκανε λόγο για ανοιχτές εκκλησίες και ανοιχτούς ναούς, μόνο για ατομική λατρεία. Ας μας ξεκαθαρίσει κάποιος με πόσους άνω των 10 ή κάτω των 10 πιστών στον κλειστό, δημόσιο χώρο ενός ναού οποιασδήποτε θρησκείας και όχι μόνο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας, τερματίζεται η ατομική λατρεία και ξεκινά η ομαδική παράκρουση, ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η ιερατική πρόκληση, που θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια και την προσωπική υγεία του κάθε παρευρισκόμενου.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης και της πανδημίας, Σωτήριος Τσιόδρας έκρινε σκόπιμο να διαπράξει κατάφωρη παραβίαση των ίδιων των κανόνων που θέσπιζε ως «ειδικός», προσερχόμενος σε ατομική ψαλτική υπό το πατερικό βλέμμα του πολιτικότατου μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαου Χατζηνικολάου, με τα τηλεοπτικά κανάλια, ειδοποιημένα και μερικές δεκάδες πιστούς, στοιχισμένους να περιμένουν να παραλάβουν αντίδωρο, στον εξωτερικό προαύλιο χώρο, όπου είχε ξεπεραστεί οφθαλμοφανώς το όριο των 10 ατόμων σε δημόσια συνάθροιση χωρίς ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας. Δάσκαλε που δίδασκες σε ζωντανή μετάδοση και ξεδιάντροπη προσβολή του δημόσιου αισθήματος ελάχιστης επίδειξης αυτοσυγκράτησης και αυτοπειθαρχίας από τον κατεξοχήν αρμόδιο προς τούτο.

Ο ακριβός στα πίτουρα των συγκριτικών γραφημάτων και φθηνός στο αλεύρι της τήρησης των νόμων του «παρεμπιπτόντως» κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας (αρκεί να μην χρειαστεί να τους κλείσει οριστικά και τα μάτια, αύριο, μεθαύριο…) και τους καλεί ανοιχτά να παραβιάσουν τον έκτακτο νόμο του ελληνικού κράτους και να προσέλθουν στις εκκλησίες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να ασκήσουν την… ατομική τους λατρεία επί δίωρο, όσο οι ναοί θα είναι ανοιχτοί κατά την εγκύκλιο της ιεράς συνόδου που υπερέχει των ΠΝΠ και των εκτάκτων μέτρων της κυβέρνησης! Ποιος είπαμε ότι κυβερνά τον τόπο; Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση των ά(χ)ριστων κοστουμιών του  ή ο Ιερώνυμος Λιάπης και η ρασοφόρος παρέα του;

Στους πόσους πιστούς ταυτόχρονα ευρισκόμενους μέσα στον ναό παραβιάζεται η ούτως ή άλλως αθλιότητα της έκφρασης «ατομική λατρεία», καταστρατηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, δοκιμάζεται η «επιτυχία» των ελληνικών επιδόσεων στην αναχαίτιση της πανδημίας, τερματίζεται η κοινή λογική  και σαν σε συγκοινωνούντα δοχεία, γεμίζει το παγκάρι της εκκλησίας;

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης αρνούνται να προβούν σε μαζικά τεστ ανάμεσα στον πληθυσμό της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσουν την πραγματική και όχι τη στατιστική διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσα σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τότε και οι ναοί ΔΕΝ πρέπει να ανοίξουν ούτε για πέντε λεπτά όχι για δυο ώρες, στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι ναοί πρέπει να μείνουν κλειστοί. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί το λουκέτο ούτε για μια στιγμή.

Με την καραντίνα, η κυβέρνηση, το Μαξίμου και η ΝΔ έβαλαν το κάρο (απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και δραστηριοτήτων) μπροστά από το άλογο (μαζικά τεστ για COVID-19) και σήμερα δεν μπορούν να επαναφέρουν ούτε την «κανονικότητα» της μεγάλης, κοινωνικής εικόνας στις λειτουργίες όλων των τομέων της καθημερινότητας, ούτε και την πολιτικά φορτισμένη και ψηφοθηρική «κανονικότητα» μπροστά στις εικόνες των αγίων στους ναούς και τις λειτουργίες, που συνδέονται με την εκκλησία, ειδικά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κανένας ναός ανοιχτός, καμία εγκύκλιος της εκκλησίας της Ελλάδας, διαφορετική της υπάρχουσας νομοθεσίας, κανένας ιεράρχης ή πιστός, υπεράνω των νόμων και των κανόνων που έχουν τεθεί σε έκτακτη και ικανή συνθήκη, ως απόρροια και των τακτικών λαθών αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αδυνατεί να σταματήσει τον ιό με υγειονομικούς όρους και ιατρικά «όπλα» και έχει καταφύγει σε στρατοκρατικά μέτρα αντιπολιτικής φύσης.

Αν θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοιχτούς ναούς και δημόσιες, λατρευτικές εκδηλώσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα, ας πράξει πρώτα το κυβερνητικό της καθήκον και ας προβεί σε μαζικά τεστ σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει πρώτα την «επιτυχία» των μέτρων της και κατόπιν την πραγματική και όχι τη στατιστική διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσα σε όλους όσοι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος – στο σπίτι τους, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, στις φυλακές κρατουμένων, στην αστεγία των δρόμων, στα ανοιχτά σουπερμάρκετ, τα εν λειτουργία φαρμακεία, τα «εμπόλεμα» νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σε όλους!

Και μετά, βλέπουμε αν μπορεί και αν πρέπει να ανοίξουν οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Που δεν μπορεί και δεν πρέπει, εδώ που έχει φτάσει το χρονικό, υγειονομικό και πολιτικό σημείο της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως των πραγματικών ή των εικονικών στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα).

Αλλιώς ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν ας προετοιμαστούν για μια ατομική λατρεία μπροστά στο δρεπάνι του χάρου, στο σοβαρό και υπαρκτό ενδεχόμενο των μαζικών θανάτων ανάμεσα και στους κυρίως δικούς τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, μόλις παρέλθει η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και αρχίσει η Μεγάλη Εβδομάδα των κυβερνητικών Λαθών.

Δεν φαντάζομαι ότι θα ήθελαν μια τέτοια τραγική εξέλιξη και τη μετατροπή της Ελλάδας, σε «Μπέργκαμο». Όσο και αν κατά τα άλλα, ετοιμάζουν κινητές μονάδες υγείας και ειδικά κέντρα υγείας για covid-19-ασθενείς, που μόνο στη Βόρεια Ιταλία και την Ολλανδία έχουν μπει με τέτοιους «πολεμικούς» όρους στη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενόψει και του επόμενου, σκληρού και άρρωστου χειμώνα.

Ας μην γίνουν οι ναοί στην Ελλάδα, τα οιονεί «γηροκομεία» της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου όλοι βλέπουν, διαβάζουν και ξέρουν, φαντάζομαι, τα φρικαλέα αποτελέσματα του περάσματος του κορωνοϊού.

Κεκλεισμένων των θυρών η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, κλειστοί οι ναοί, αυστηρά περιορισμένες οι όποιες τελετές, και χωρίς πιστούς, είτε εντός είτε εκτός του ναού. Και να ξεκαθαριστεί αυτή η κατάσταση, μια και έξω, χωρίς συγχύσεις, παρατράγουδα, παρεξηγήσεις και τραγικές παρερμηνείες είτε από την κυβέρνηση είτε από την εκκλησία της Ελλάδας, που οφείλουν να δράσουν χωρίς να στρέφουν το βλέμμα είτε στην κάλπη είτε στο παγκάρι.

Ετικέτες