Στις 19 Αυγούστου υπεγράφη η ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) που προβλέπει την πρόσληψη 9.479 καθαριστριών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ίσου με το διδακτικό έτος) για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Στην μετέπειτα περιβόητη συνέντευξη τύπου η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως κοκορεύτηκε ότι πρόκειται για νέες προσλήψεις που θα καλύψουν πλήρως τα κενά των σχολείων στην καθαριότητα.
Οι 9.479 προσλήψεις δεν είναι καινούργιες. Ακριβώς τόσες καθαρίστριες δούλευαν και πέρσι με συμβάσεις. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Οι σχολικές μονάδες στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 12.500, επίσης από τη στιγμή που όπως είπαμε προσλαμβάνεται ο ίδιος αριθμός καθαριστριών και μάλιστα οι μισές (4474) ως μερικής απασχόλησης, τότε καλό είναι να δούμε τι συνέβαινε πέρσι τον Ιούνιο όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά το lockdown. Υπήρχαν δήμοι, όπως ο δήμος Καλλιθέας, που απασχολούσαν έξτρα προσωπικό που είχαν προσλάβει στον τομέα της καθαριότητας για να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχολεία. Μααζί με τα παραπάνω δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το τι θα γίνει με την καθαριότητα ενός σχολείου αν η καθαρίστρια νοσήσει με κορωναϊό και λείψει ή αν υποχρεωθεί να μείνει σε καραντίνα λόγω επαφής της με κρούσμα από ο εξωσχολικό της περιβάλλον. Και εδώ είναι απαραίτητα τα συνεχή τεστ.
Η κυβέρνηση αρνείται να λύσει τα προβλήματα και να αρχίσει η σχολική χρονιά σε ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες και τους γονείς. Η κατάρτιση των πινάκων με όσες προσληφθούν θα γίνει μετά την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη (με τα σχολεία να ανοίγουν στις 7). Επίσης θα υπάρχει ένα μικρό διάστημα (μόλις 2 ημερών για ενστάσεις και αυτές μόνο για εσφαλμένη μοριοδότηση). Οι τελικοί πίνακες με τις προσλήψεις θα βγουν αφού εξεταστούν οι ενστάσεις. Εν συνεχεία και εντός 10 ημερών οι επιτυχούσες θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εδώ υπάρχουν 2 θέματα. Πρώτο και σημαντικότερο είναι απίθανο αν αρχίσει η σχολική χρονιά στις 7 Σεπτέμβρη να έχουν καθαριστεί τα σχολεία σωστά. Δεύτερον η αναστάτωση που τυχόν θα προκληθεί σε κάποια σχολεία από τυχόν αλλαγές ενόσω έχει ξεκινήσει η σεζόν. Τρίτον οι καθαρίστριες που πιθανά θα χάσουν τη θέση τους μετά από τις ενστάσεις θα χάσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παίρνουν το ταμείο ανεργίας. Οι καθαρίστριες που δούλευαν και πέρσι στα σχολεία παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν καθαρίστριες που δουλεύουν στα σχολεία με συμβάσεις πάνω από 10 χρόνια. Αν μετά από τις 10 μέρες χάσουν τη θέση τους γιατί συμπλήρωσαν λάθος την αίτηση και δεν έχουν κάποιο δικαιολογητικό, η σύμβασή τους καταγγέλλεται δηλαδή απολύονται και δεν θα μπορούν να πάρουν εκ νέου το επίδομα ανεργίας.
Το εκπαιδευτικό κίνημα χρειάζεται να συμπεριλάβει στα αιτήματά του την μονιμοποίηση των 9.500 καθαριστριών που δούλευαν και πέρσι στα σχολεία και την πρόσληψη και άλλων για να καλυφθούν πλήρως τα κενά με μόνιμο προσωπικό.