Οι πρόσφατες προκλητικές περικοπές διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ακολουθούν ένα μακροσκελέστατο κατάλογο διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και θεραπευτικών πράξεων που εδώ και καιρό έχουν πάψει ή παύουν να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
χαρακτήρας των ενεργειών της κυβέρνησης είναι βαθύτατα ταξικός.
Η ηθική και πολιτική παρακμή που αποπνέουν οι ασκούμενες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια δεύτερων σκέψεων. Ο χαρακτήρας των ενεργειών της είναι βαθύτατα ταξικός, αποκλείοντας από την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας εκατομμύρια συμπολίτες μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ιατρική αλλά και την φαρμακευτική δαπάνη που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Η επιλογή δε της ραγδαίας υποβάθμισης του ΕΣΥ μέσω της υποχρηματοδότησης που θα προκύπτει ως φυσική συνέπεια της διαβόητης ιδιωτικής «ΕΣΑΝ ΑΕ», που εφεξής θα διαχειρίζεται τους εναπομείναντες οικονομικούς πόρους, συνιστά μια εξέλιξη με ανυπολόγιστο κόστος στη δημόσια Υγεία το οποίο σύντομα δυστυχώς θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.
Ειδικά η περιφέρεια, με τους «μαθητευόμενους μάγους» του Υπουργείου Υγείας, θα βρεθεί προ δραματικών τετελεσμένων με το νέο κύκλο κλεισίματος Νοσοκομείων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεθοδεύσεις τους, όπως το πρόσφατο παρελθόν κατέδειξε σε πείσμα και του πλέον δύσπιστου, δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας βασισμένες σε ένα υγειονομικό χάρτη, παρά αποκλειστικά και μόνο βραχυπρόθεσμη περιστολή της κρατικής δαπάνης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Είναι μια πολιτική οικονομικά αδιέξοδη, μα κυρίως ανθρωποκτόνα.
Σύσσωμη καταδίκη από τον επιστημονικό κόσμο.
Σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος (με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις) μέσω των επιστημονικών του ενώσεων αλλά και των συνδικαλιστικών του φορέων έχει καταγγείλει αυτή την βαθειά αντιδημοκρατική εκτροπή.
Γιατί το δικαίωμα στη Ζωή, στην Υγεία και στην Αξιοπρέπεια στέκουν στον πυρήνα κάθε Δημοκρατικής συνείδησης.
Καθόλου τυχαία δεν είναι και τα μηνύματα οργής από τον Ιατρικό κόσμο που καταφθάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει μάλιστα και των προσεχών εκλογών των Ιατρικών συλλόγων, τα οποία τους έχουν τρομοκρατήσει.
«Προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μήπως τυχόν και βρούμε κάτι»!
Το χυδαίο και προκλητικό αντεπιχείρημα ότι ο προληπτικός έλεγχος συνιστά οικονομική επιβάρυνση δεν αντέχει ούτε καν με όρους μακροοικονομίας, διότι εάν το Υπουργείο Υγείας ήθελε πράγματι να περικόψει τις δαπάνες θα επένδυε στην πρόληψη (όπως πράττει κάθε άλλη χώρα ανά την υφήλιο) αλλά και συνολικά στην πρωτοβάθμια Υγεία αντί να την καταστρέφει.
Αντί αυτού σπεύδει να δηλώσει δια μέσου του διοικητή του ΕΟΠΥΥ σε τηλεοπτικό κανάλι πως «προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μήπως τυχόν και βρούμε κάτι»!
Η Δημόσια Υγεία όμως είναι «δευτερευόντως λευκή ποδιά και κάψουλες».
Η Δημόσια Υγεία είναι πράγματι δευτερευόντως αποτέλεσμα του βαθμού και της ποιότητας λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας και της πρόσβασης σε αυτό.
Είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα της ευχέρειας πρόσβασης του λαού μας σε βασικά αγαθά όπως η στέγη, η θέρμανση, η διατροφή, το ρεύμα, η εργασία κ.α. Αγαθά των οποίων η αποστέρηση έχει οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας η οποία, συνδυαζόμενη με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση της οποίας ο αντίκτυπος έχει φτάσει και έχει περιγραφεί ως τραγωδία σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς εμβέλειας και κύρους καθώς και στον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Πάνω και πριν απ’ όλα όμως, η πραγματικότητα αυτή έχει διαβεί το κατώφλι εκατομμυρίων συνανθρώπων μας οδηγώντας, αν όχι στην φυσική εξόντωση τους, σε κοινωνικό αποκλεισμό, περιθωριοποίηση, μείωση των δεικτών Υγείας καθώς και του προσδόκιμου ζωής.
Όταν το δικαίωμα στη ζωή χαρακτηρίζεται ως λαϊκισμός υπάρχει άραγε λύση;
Ναι, υπάρχει, και δεν είναι λαϊκισμός να ζητάς και να αγωνίζεσαι για το δικαίωμα στην ζωή και την αξιοπρέπεια.
Δεν είναι λαϊκισμός να ζητάς και να αγωνίζεσαι για μια κοινωνία με ισότητα, ισονομία και αλληλεγγύη.
Δεν είναι λαϊκισμός να αρνείσαι να αποδεχτείς μια ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον.
Η λύση υπάρχει, όχι όμως στα πλαίσια αυτής της κυβέρνησης, όχι στα πλαίσια αυτών των πολιτικών.
Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και βιώσιμες άρα ριζοσπαστικές.
Πριν απ’ όλα συναίσθηση ότι η ανθρώπινη ζωή και υγεία δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο πολιτικού τσαρλατανισμού και ιδεοληπτικής νεοφιλελεύθερης απαξίωσης.
Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί απ όλους μας.
Η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας με απελπισία την απόλυτη περιθωριοποίησή της από την κοινωνία έχει αποφασίσει συνειδητά να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο.
Και η απελπισία είναι κακός σύμβουλος, οδηγεί σε πράξεις παραφροσύνης.
Στόχος της πολιτικής της είναι να υπονομεύσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας εκχωρώντας άνευ όρων και χωρίς προσχήματα κάθε Δημόσιο αγαθό, μεταξύ των οποίων και την Δημόσια Υγεία, σε ημετέρους.
Γι αυτό κάθε στιγμή που την αφήνουμε να διαχειρίζεται τις τύχες μας η ανθρωπιστική κρίση στον τόπο μας θα βαθαίνει.
Στο προσκλητήριο του αγώνα για μια ανατροπή της πολιτικής των νεοφιλελεύθερων αδιεξόδων έχουμε όλοι μας χρέος να συμμετέχουμε.
Στο προσκλητήριο του αγώνα για την διατύπωση ενός νέου πολιτικού υποδείγματος με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του έχουμε όλοι μας χρέος να συμμετέχουμε.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.
*Συντονιστής της Ν.Ε. Υγείας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ