Το κίνημα έχει βάλει «δύσκολα» στην κυβέρνηση και τους δανειστές

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν στις 29 Νοέμβρη του 2017. Όπως είχε σχεδιαστεί, θα διεξάγονταν ταυτόχρονα με τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και με αίτημα του επισπεύδοντος για την ηλεκτρονική διαδικασία. Έτσι ξεκίνησε μια σύντομη «ενδιάμεση» δοκιμαστική περίοδος, που περιλάμβανε και την επίδειξη πυγμής ενάντια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, προς ενίσχυση της αναγκαιότητας προστασίας τόσο των πλειστηριασμών όσο και των συμβολαιογράφων, οι οποίοι κινδύνευαν από τον «όχλο» που υπερασπιζόταν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πολύ γρήγορα, με τους «θεσμούς» να εκβιάζουν για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, η κυβέρνηση πέρασε στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 12 Γενάρη, όπου μέσα στα άλλα οριζόταν πως οι πλειστηριασμοί στο εξής θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής διεξαγωγής όλων των πλειστηριασμών είναι η Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018.

Τι αλλάζει από τις 21/2

Η ημερομηνία αυτή είναι ορόσημο γιατί ξεκινάει επίσημα η πλήρης λειτουργία ενός συστήματος που πολιτικά-ιδεολογικά ετοιμαζόταν χρόνια, αλλά πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τη σημερινή κυβέρνηση. Από το 2014 η τρόικα είχε βάλει στόχο να «απελευθερωθεί» η αγορά ακινήτων, προς όφελος των τραπεζών και εις βάρος όσων «την πάτησαν» και είχαν πάρει δάνειο πριν από την κρίση. Η απαίτηση αυτή ήταν κυρίως εκ μέρους του ΔΝΤ, που τα στελέχη του συνδέονται άμεσα με το αμερικανικό real estate και έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επεκτείνουν τον συγκεκριμένο τομέα και σε καινούργιες «αγορές».

Ξεκινάει λοιπόν κυριολεκτικά η βιομηχανία των πλειστηριασμών. Οι «θεσμοί» ως ελεγκτές (και πελάτες) της «παραγωγής» απαιτούν μέχρι το Σεπτέμβρη να έχουν εκπλειστηριαστεί 7000 οικήματα και άλλα τόσα μέχρι το τέλος του 2018. Δηλαδή περίπου χίλιοι πλειστηριασμοί κάθε μήνα και διπλασιασμός της ταχύτητας των «μηχανών» το φθινόπωρο.

Για την κοινωνία αυτή η επίθεση θα είναι ένα τεράστιο σοκ. Πρόκειται για φαινόμενο πρωτόγνωρο στην Ελλάδα της ιδιόκτητης οικογενειακής στέγης και της μικροεπιχείρησης. Η μαζικότητα των πλειστηριασμών γρήγορα θα αρχίσει να γίνεται ορατή στην καθημερινότητα. Μια μέχρι σήμερα «βουβή» διαδικασία που αφορούσε λίγους «άτυχους» ή «κακοπληρωτές» θα αφορά πλέον πολλές από τις οικογένειες που γνωρίζουμε. Το δεύτερο κύμα επίθεσης έρχεται την Πρωτομαγιά (σαδισμός και πρόκληση η επιλογή της ημερομηνίας), που ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το «όριο ασφαλείας» που βάζει η κυβέρνηση είναι σχεδόν μηδέν...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φροντίσει με ιδιαίτερη επιμέλεια να φτιάξει όλο το πλαίσιο προστασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που περιλαμβάνει και το γνωστό «ιδιώνυμο» για την ποινικοποίηση των αγώνων του κινήματος. Παράλληλα, με μεγάλη ευκολία λέει καταφανή ψέματα για τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας, σε πλήρη αρμονία και συνενοχή με τα ΜΜΕ που προστατεύουν με τη σιωπή τους τις τράπεζες. 

Πλειστηριασμός σημαίνει έξωση

Ο σχεδιασμός των τραπεζών και των funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια είναι η γρήγορη εκκαθάριση, η μεταπώληση και η δανειοδότηση του νέου αγοραστή. Μεγάλη σημασία έχει γι’ αυτούς η εμπέδωση της νέας κατάστασης από την κοινωνία ως κανονικότητα. Το δικαίωμα στη στέγη να είναι απλώς εμπόρευμα που εύκολα μπορεί να αλλάξει χέρια και όποιος έχει μια οικονομική δυσχέρεια, εύκολα να χάνει τα πάντα.

Αν ο πρώην πλέον ιδιοκτήτης δεν φεύγει μόνος του, θα απομακρύνεται φυσικά διά της βίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όση βία χρειαστεί και ακόμη παραπάνω για να διευκολύνει το μηχανισμό. Το έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία και δράση μεγάλων δυνάμεων ΜΑΤ σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφικά γραφεία.

Εδώ θα φανεί η ικανότητα του κινήματος να αντιδράσει και να βρει τους τρόπους να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη στέγη, να βάλει φρένο στην αρπαγή και να πολεμήσει τους δημιουργούς της βιομηχανίας των πλειστηριασμών. Η μέχρι τώρα δράση στα ειρηνοδικεία έδειξε αντοχή στο χρόνο και έφερε αποτελέσματα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να θεσπίσει την ηλεκτρονική διαδικασία. Επίσης, θαρραλέα και επιτυχημένη ήταν και η δημιουργία κεντρικών συλλογικοτήτων για τη συνένωση των αγώνων. Τώρα όμως, αν το κίνημα δεν αλλάξει γρήγορα και μεθοδικά, θα χαθεί. Οι παρεμβάσεις στα ειρηνοδικεία πλέον δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατό να εμποδιστούν οι πλειστηριασμοί σε όλα τα συμβολαιογραφεία.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να νικήσει τη λογική που προσπαθούν να περάσουν στην κοινωνία οι τράπεζες, η κυβέρνηση, οι «θεσμοί», και οι προπαγανδιστές τους. Να γίνει κοινή συνείδηση ότι η στέγη είναι δικαίωμα αναφαίρετο και αυτοί που τώρα έρχονται ως έντιμοι και τιμωροί είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν την κρίση. Άρα να συνδέσει η κοινωνία και κυρίως οι άμεσα πληττόμενοι το δικό τους πρόβλημα με την πολιτική των μνημονίων, που είναι αποκλειστικά αντιλαϊκή, αρπακτική και βασίζεται στον νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό. Επιπλέον, να μην υποχωρούν στις απειλές και να μην απογοητεύονται. Να παλέψουν μαζί με αυτούς που θα σταθούν δίπλα τους. 

Αυτό σημαίνει ότι το κίνημα έχει την τεράστια ευθύνη να εξαπλωθεί παντού μέσα από επιτροπές αγώνα, σε συνεργασία με κάθε τοπική, συνδικαλιστική συλλογικότητα, που θέλει να βοηθήσει. Να εξασφαλίσει ότι θα είναι μπροστά σε κάθε έξωση, μαζί με την κάθε οικογένεια που κινδυνεύει. Η γειτονιά να βγει μπροστά, έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και τη βία του κράτους. Να τρομοκρατήσει αυτούς που τρομοκρατούν. Ο λαός φαίνεται απογοητευμένος, κουρασμένος, αποστρατευμένος από τους κοινωνικούς αγώνες. Είναι όμως οργισμένος και έχει θέληση όταν βλέπει προοπτική. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αγωνιστική περίοδο, με νέες νίκες για τον κόσμο μας.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες