Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται ανησυχητικά οι εκδικητικές καταδίκες πολιτών που αντιστάθηκαν στα μνημόνια: τελευταίο κρούσμα, η πρόσφατη καταδίκη σε 3ετή φυλάκιση του 28χρονου σήμερα Γιώργου Μ., μέλους της κίνησης ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ο οποίος στις 15 Δεκεμβρίου 2010, συμμετέχοντας στις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του πρώτου μνημονίου, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που έπεσαν με τις μοτοσυκλέτες τους πάνω στους διαδηλωτές. Στη συνέχεια, κατά την συνήθη πρακτική της συγκεκριμένης αστυνομικής δύναμης κάθε φορά που βιαιοπραγούσε σε βάρος πολιτών, συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη για αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Παρά το γε­γο­νός ότι το σύ­νο­λο των κα­τη­γο­ριών κα­τέ­πε­σε στη διάρ­κεια της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, το δι­κα­στή­ριο τού επέ­βα­λε ποινή τριε­τούς φυ­λά­κι­σης χωρίς ανα­στο­λή, χωρίς ελα­φρυ­ντι­κά, και χωρίς καμία ανα­γνώ­ρι­ση του πρό­τε­ρου έντι­μου βίου ή του λευ­κού του ποι­νι­κού μη­τρώ­ου.

Η Επι­τρο­πή Δι­καιω­μά­των της ΛΑ.Ε. εκ­φρά­ζει την αλ­λη­λεγ­γύη της στον Γιώρ­γο Μ. και κα­ταγ­γέλ­λει την εκ­δι­κη­τι­κή με­τα­χεί­ρι­ση που επι­φυ­λάσ­σε­ται στους πο­λί­τες που πά­λε­ψαν κατά των μνη­μο­νί­ων. Η κα­τα­στο­λή και οι κα­τα­δί­κες πο­λι­τών που αγω­νί­στη­καν και εξα­κο­λου­θούν να αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στα μνη­μό­νια δεν είναι ποι­νι­κό, αλλά πο­λι­τι­κό ζή­τη­μα. Συν­δέ­ε­ται άρ­ρη­κτα με την νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη μνη­μο­νια­κή με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και την προ­σπά­θεια απα­ξί­ω­σης των με­γά­λων αντι­μνη­μο­νια­κών αγώ­νων, τους οποί­ους ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει απο­κη­ρύ­ξει, καθώς οι αγώ­νες αυτοί πα­ρα­μέ­νουν και σή­με­ρα η μο­να­δι­κή απά­ντη­ση της κοι­νω­νί­ας στην αυ­ξα­νό­με­νη εξα­θλί­ω­σή της.