Η χθεσινή άγρια επίθεση ακροδεξιών και φασιστών με πέτρες, μολότοφ και άλλα βαριά αντικείμενα εναντίον προσφύγων που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην Λέσβο, από την οποία κινδύνεψαν σοβαρά να καούν ή να χτυπηθούν ακόμα και μικρά παιδιά (!) ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 35 άτομα, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα τραγικά αποτελέσματα της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, που ακολουθεί με ευλάβεια η ελληνική κυβέρνηση. Η επίθεση έγινε με την ανοχή της αστυνομίας, που δεν πραγματοποίησε καμία σύλληψη των επιτιθέμενων, εντείνοντας την αίσθηση ατιμωρησίας και ενός αστυνομικού προστατευτικού «κλοιού» του Χρυσαυγίτικου περίγυρου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (όπως και όλα τα μνημονιακά κόμματα) αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες όχι μόνο με πολιτικές αποτροπής που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και τιμωρητικά, φυλακίζοντας και εγκλωβίζοντας στα νησιά, κάτω από άθλιες συνθήκες, όσους καταφέρνουν να επιζήσουν. Το κολαστήριο της Μόριας, όπου στο πρόσφατο παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι λόγω της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών για μια ασφαλή διαβίωση, προδιαγραφών για 1.000 ανθρώπους, κρατά αυτή τη στιγμή έγκλειστους πάνω από 6.500 πρόσφυγες, στους οποίους απαγορεύει την μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Συνολικά, πάνω από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, βιώνοντας συνθήκες εξαθλίωσης και απαγόρευσης του δικαιώματός τους στην ελεύθερη μετακίνηση, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Η πολιτική αυτή πλήττει πρώτα και κύρια τους πρόσφυγες, αλλά και δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας, χωρίς καμία ευθύνη των ίδιων των προσφύγων, συνθήκες που διευκολύνουν την διάχυση ρατσιστικών απόψεων που θρέφουν το τέρας της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.

Η προσφυγιά δεν είναι επιλογή, είναι διέξοδος ανάγκης. Οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων και της καταστροφής ολόκληρων τμημάτων του πλανήτη λόγω των ιμπεριαλιστικών πολιτικών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Περίτρανη απόδειξη, η νέα νατοϊκή επίθεση στην Συρία, που υποστηρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα διογκώσει τα κύματα αναγκαστικής φυγής από την χώρα.

Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων είναι δίκαιες. Οι πρόσφυγες έχουν κάθε πραγματικό λόγο να διαμαρτύρονται ενάντια στις συνθήκες εξαθλίωσης και εγκλωβισμού τους.

Η Λαϊκή Ενότητα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό τους, απαιτώντας την σύλληψη και τιμωρία των υπαίτιων της χθεσινής επίθεσης. Διεκδικώντας την κατάργηση της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας και την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση τους στην Ευρώπη και στην ενδοχώρα. Διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους και την ισότιμη ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Παράλληλα, καταδικάζει τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που «φουσκώνουν τα πανιά» των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού.