Στις εκλογές της 6ης Μάη, η Ελλάδα στο φόντο της οικονομικής κρίσης με τα καταστροφικά αποτελέσματα του Μνημονίου, γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ένα ανοιχτά νεοναζιστικό κόμμα καταφέρνει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Πριν λίγο καιρό αυτό που μέσα από τις δημοσκοπήσεις σε πολλούς ακούγονταν σαν φάρσα της ιστορίας και για άλλους εφιάλτης, επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, στις 17 Ιουνίου  όπου η Χρυσή Αυγή κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου το 7% των ψήφων. 

Από την επόμενη των εκλογών, πολλοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει πως «Η Χρυσή Αυγή θα βάλει γραβάτα και θα γίνει κοινοβουλευτική...» . Όμως από την αρχή του κοινοβουλευτικού της βίου, η Χρυσή Αυγή έσπευσε με τις πράξεις τις να τους διαψεύσει. Πρώτη επίθεση της ήταν εκείνη στους δημοσιογράφους μετά τις εκλογές με το περίφημο «εγέρθητω» μπροστά στον Φίρερ της Χρυσής Αυγής.  Από τότε και μετά οργανωμένες ομάδες από μέλη της Χρυσής Αυγής με την κάλυψη της αστυνομίας επιτίθεται και τρομοκρατεί μερίδες της κοινωνίας χωρίς τις περισσότερες φορές να μην συλληφθεί κανένας. Και άμα κάποιοι συλληφθούν γίνεται συστηματική προσπάθεια για να καλυφθεί το γεγονός. Πως όμως φτάσαμε ως εδώ? Πως μία οργάνωση που μέλη της βαρύνονται με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για αιματηρές επιθέσεις,  γίνεται δεκτή από το πολιτικό σύστημα? Πως μια οργάνωση που δηλώνει ‘’Εθνικοσοσιαλιστική’’ και επικαλείται τον Χίτλερ βρίσκει χώρο δράσης σε ένα λαό που στο παρελθόν πρωτοστάτησε ενάντια στο ναζισμό?

Στο βιβλίο η ‘’Μαύρη βίβλος της Χρυσής’’, ο  συγγραφέας Δημήτρης Ψαράς, μέσα από μία πολύχρονη δημοσιογραφική έρευνα δείχνει τον βίο και την πολιτεία της Χρυσής Αυγής, αναλύοντας όλες τις πτυχές τι οργάνωσης. Το βιβλίο βάζει στο μικροσκόπιο όλη την ιστορία της οργάνωσης αναλύοντας από το πώς ξεκίνησε, τις ιδέες της και τις δράσεις της όπως οι κατηγορίες για τις ‘’βόμβες της μεταπολίτευσης’’ που βαρύνουν τον  αιώνιο αρχηγό της οργάνωσης αλλά τους  συνεργάτες του. Παράλληλα ξεσκεπάζει το συστημικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, ενώ ρίχνει φως στη από παλιά σχέση της οργάνωσης με την ΕΛ.ΑΣ αλλά και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Ο Δημήτρης Ψαράς αναλύει τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επέτρεψαν τη άνοδο της Χρυσής Αυγής, καθώς και τους χώρους που κινήθηκε η οργάνωση για να προσελκύσει οπαδούς, ενώ ξεσκεπάζει τον ρόλο των ΜΜΕ, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία ενός  πιο ανθρώπινου προφίλ για την οργάνωση. Επιπλέον, οι τεκμηριωμένες αναλύσεις που παρατίθενται στις σελίδες του βιβλίου βάζουν ένα τέλος στο  κρυφτούλι με τη θρησκεία, τη σβάστικα και τα υπόλοιπα σήματα που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

Τέλος, ο συγγραφέας διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν την Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Αναλύει τη δράση της στις γειτονιές, πριν και μετά τις εκλογές, αλλά και πως κατάφερε να εκτινάξει τα ποσοστά της και να διευρύνει το ακροατήριο της, ενώ προσπαθεί να δώσει και απαντήσεις στο τι να κάνουμε για να σταματήσουμε την άνοδο του ναζισμού, μέσα από ιδέες και  παραδείγματα άλλων χωρών.  Αδιαμφισβήτητα,  το Βιβλίο του Δημήτρη Ψαρά, μαζί με το ‘’ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ’’ του ColinSparks, αποτελούν δύο όπλα χρήσιμα για κάθε σύντροφο που αγωνίζεται κατά  του νεοναζισμού αυτή την περίοδο.

(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό")