Μετά την ψήφιση του στη Βουλή, το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ωράριο που διαλύει τις ζωές των γιατρών και τις συνθήκες περίθαλψης των ασθενών θα ανατραπεί στην πράξη!

Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη θα  εξαρτηθεί από την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Η δήλωση αυτή θα ζητείται όπου οι ώρες εργασίας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδομαδιαίως, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων της χώρας.

Επιτυχημένη ήταν η σημερινή 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ενάντια στο σχέδιο νόμου για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Στις 11πμ  πραγματοποιήθηκε μαζική  συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος.

Το σύνθημα «Πολάκη Παύλο τον Νιάρχο προσκυνάς και τους γιατρούς του αγώνα δεν ξέρεις να μετράς» ήταν πραγματικά πολύ πετυχημένο τόσο για τους καινούργιους φίλους του πρώην μαχητικού συνδικαλιστή αλλά και σαν απάντηση στις προκλήσεις που εκτοξεύει κατά καιρούς, μετρώντας από το παράθυρο του υπουργείου τους συγκεντρωμένους απεργούς – όπως ο προκατοχός του Γεωργιάδης- και βρίσκοντάς τους διαρκώς να λιγοστεύουν για να δικαιώνει την πολιτική του. Η σημερινή κινητοποίηση δυστυχώς γι αυτόν ήταν η μεγαλύτερη που έχουν πραγματοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία χρόνια (https://www.youtube.com/watch?v=A8vCnXDq79M).

Ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου – πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος της ΟΕΝΓΕ- κ. Γιαννόπουλος που εμφανίστηκε και μίλησε με τους γιατρούς που έκαναν κατάληψη στο υπουργείο, ανέφερε προκλητικά ότι οι γιατροί δεν το έχουν καταλάβει καλά το νομοσχέδιο!!

Μετά τη λήξη της κατάληψης οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. Ο πρόεδρος της συνεδρίασης που διεξάγονταν την ίδια ώρα (παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος του νοσοκομειακού κινήματος με θητεία προέδρου της ΕΙΝΑΠ) Ν. Μανιός αρνήθηκε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ να επιδώθει το ψήφισμα της απεργιακής κινητοποίησης.

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα άσκησαν κριτική σε δευτερεύουσες πλευρές, αφού συμφωνούν με τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Η ΝΔ αφού έστησε ένα θέατρο για την άδεια του Δ. Κουφοντίνα, ψήφισε «όχι» επί της αρχής, όμως υπερψήφισε τα άρθρα 1-6 του νομοσχεδίου που αφορούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή το καταψήφισε δημαγωγικά,  συμπληρώνοντας όμως ότι «υπάρχει μια πιθανότητα να καταστεί εφαρμόσιμο εάν τα κενά καλυφθούν»!

Ο αγώνας συνεχίζεται

 Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, η δυναμική κατάληψη στο Υπ. Υγείας και οι γενικές συνελέυσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα αφήνουν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών. Επίσης στην πράξη υλοποιήθηκε κάτω από την πίεση των περιστάσεων ένα αγωνιστικό μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και του Ενωτικού Κινήματος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντέδρασαν άμεσα  στις πραξικοπηματικές διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, καθώς ούτε καν ένα 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έδωσαν!

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο γίνεται για να μην πληρώνουμε το πρόστιμο των 150 εκ. Ευρώ το χρόνο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν θέλουν να συγκρουστουν με την πολιτική της ΕΕ και των μνημονίων αλλιώς πολύ απλά θα διέθεταν τα χρήματα αυτά για την πρόσληψη 5000 νέων μόνιμων επιμελητών Β, ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών !

 Οπως καταγγέλει η έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαική οδηγία για το ωράριο:

«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα καταργεί τις 17ωρες (καθημερινές) και 24ωρες (αργίες) εφημερίες και καθιερώνει τις 5ωρες (3 μμ – 8 μμ τις καθημερινές) και τις 12ωρες (8μμ – 8 πμ καθημερινές – ΣΚ – αργίες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αργίες). Αν αυτός ο νόμος περάσει τότε είναι προφανές ότι ο αριθμός των ημερών που ένας γιατρός εφημερεύει διπλασιάζεται, αφού θα χρειάζονται αρκετά περισσότερες εφημερίες γιατρών με το 12ωρο για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι προβλεπόμενες ώρες και ημέρες εργασίας και μειώνονται δραματικά οι ελεύθερες ημέρες.

 Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο κυκλικού ωραρίου, που στόχο έχει τη μείωση των γιατρών που χρειάζονται για να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της συνοχής της ιατρικής ομάδας και τα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στην (ήδη ελλειμματική) εκπαίδευση των ειδικευόμενων θα είναι καταστροφικά».

Με μαζική αποχή-ανυπακοή, ανατρέπουμε τον νόμο στην πράξη: Κανένας συνάδελφος  να μην υπογράψει την «ατομική συναίνεση»  (optout)

Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη θα  εξαρτηθεί από την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Η δήλωση αυτή θα ζητείται όπου οι ώρες εργασίας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδομαδιαίως, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων της χώρας.

Φυσικά η διατύπωση του νόμου πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια μέχρι υποτίθεται να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, είναι μια απάτη που την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Για να εφαρμοστεί ο νόμος τους στην πράξη  θα  πρέπει να βάλουν λυτούς και δεμένους δηλ. διοικητές και παρατρεχάμενους να εκβιάσουν για την υπογραφή «ατομικής συναίνεσης»  για να νομιμοποιήσουν την επ’ αόριστον υπερεργασία και την  μεταβίβαση της  ευθύνης του ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας αποκλειστικά στο γιατρό.

Γι αυτό με ευθύνη της ομοσπονδίας και των πενταμελών επιτροπών στα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις  όπως έγινε πρόσφατα  με την απεργία-αποχή από την "αξιολόγηση" στο Δημόσιο για να αντισταθούμε συλλογικά και οργανωμένα στους εκβιασμούς για την υπογραφή της «ατομικής συναίνεσης» και να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους υγειονομικούς και τον λαό:

 - Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας

 - Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς

 - Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους.   5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς.

Ετικέτες