Η ριζοσπαστική/αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ελλάδα διατηρεί σηµαντικές κινηµατικές δυνάµεις. Όµως στο κεντρικό πολιτικό πεδίο (και κατά συνέπεια στις εκλογικές δοκιµασίες) δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει το «φράγµα» της απλής καταγραφής της ύπαρξής της.

Στις πρό­σφα­τες αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές (και ει­δι­κά στις δη­µο­τι­κές της Αθή­νας, της Θεσ­σα­λο­νί­κης και κά­ποιων άλλων Δήµων όπου έχει προϊ­στο­ρία ενω­τι­κής-µα­ζι­κής δρά­σης) πέ­τυ­χε ένα βήµα ανό­δου, από την κα­τα­γρα­φή στην πο­λι­τι­κή πα­ρου­σία. Πο­σο­στά της τάξης του 5-6% δεί­χνουν τη σχέση µε ένα υπαρ­κτό ακρο­α­τή­ριο, που µπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει τη βάση για µια ανο­δι­κή συ­νέ­χεια.

Όµως αυτό θα κρι­θεί σε µια νέα κα­τά­στα­ση, µια πε­ρί­ο­δο απαι­τη­τι­κή πο­λι­τι­κά, µε πρώτο στα­θµό τις επερ­χό­µε­νες ευ­ρω­ε­κλο­γές. Η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη ήδη δεί­χνει τα δό­ντια της µε το µπα­ράζ των «µε­ταρ­ρυ­θµι­στι­κών» νο­µο­σχε­δί­ων που περ­νά­ει καλ­πά­ζο­ντας στη Βουλή. Είναι κοινό µυ­στι­κό ότι το 2024 ση­µα­το­δο­τεί ένα ορό­ση­µο νέας κρι­σια­κής δο­κι­µα­σί­ας για τους κα­πι­τα­λι­στές, που θα µε­τα­φρα­στεί σε ακραία κλι­µά­κω­ση της κυ­βερ­νη­τι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας. Μετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές θα ζή­σου­µε µια ου­σια­στι­κή ανα­µέ­τρη­ση, όπου θα κρι­θούν βα­σι­κά ση­µεία του κοι­νω­νι­κού συ­σχε­τι­σµού δύ­να­µης στην Ελ­λά­δα.

Σε αυτή την πο­ρεία θα χρεια­στούν κά­ποιες βα­σι­κές τα­κτι­κές εκτι­µή­σεις απέ­να­ντι στις αλ­λα­γές που δρο­µο­λό­γη­σε ο εκλο­γι­κός κύ­κλος του 2023.

Η τε­λι­κή κρίση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

Η εκλο­γή του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη ση­µα­το­δό­τη­σε το τέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όπως ακόµα αυτός αυ­το­προσ­διο­ρι­ζό­ταν, ως ένα κόµµα µιας κά­ποιας εκ­δο­χής της «ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς». Ήταν µια βίαια ορι­στι­κή στρο­φή χωρίς προ­σχή­µα­τα, προς το πο­λι­τι­κό «Κέ­ντρο». Μια στρο­φή που πα­ρου­σιά­ζε­ται ως η, τάχα, ανα­ντι­κα­τά­στα­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για να ητ­τη­θεί εκλο­γι­κά ο Μη­τσο­τά­κης.

Η απο­φα­σι­στι­κή προ­ερ­γα­σία για αυτήν τη συ­ντη­ρη­τι­κή στρο­φή έγινε επί Τσί­πρα. Η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης 2015-2019, ο βαθιά µνη­µο­νια­κός χα­ρα­κτή­ρας της συ­µφω­νί­ας του 2018 µε τους δα­νει­στές (που ονο­µά­στη­κε θρα­σύ­τα­τα έξο­δος από τα µνη­µό­νια), η «λαϊ­κι­στι­κή»-εκλο­γο­κε­ντρι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στον Μη­τσο­τά­κη στα χρό­νια 2019-23, η διά­λυ­ση κάθε ορ­γα­νω­µέ­νης/δο­µη­µέ­νης κο­µµα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας και η εµπέ­δω­ση του ακραί­ου, απω­θη­τι­κού και τε­λι­κά πο­λι­τι­κά αδύ­να­µου αρ­χη­γι­σµού, ήταν µε­γά­λα βή­µα­τα προς το µο­ντέ­λο του Μα­κρόν στη Γαλ­λία ή του Δη­µο­κρα­τι­κού Κό­µµα­τος στις ΗΠΑ. Ο αρ­χι­τέ­κτο­νας του «φαι­νο­µέ­νου Κασ­σε­λά­κης» είναι ο Αλέ­ξης Τσί­πρας. Με αυτή την έν­νοια, ο Τσί­πρας δεν απο­τε­λεί πλέον «εφε­δρεία» για µια ανα­συ­γκρό­τη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όταν θα κα­τα­γρα­φεί η κα­τάρ­ρευ­ση του Κασ­σε­λά­κη. Νο­µί­ζει ότι απο­τε­λεί εφε­δρεία µιας ευ­ρύ­τε­ρης κε­ντρώ­ας-σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τι­κής (;) «ανα­σύν­θε­σης», πι­θα­νό­τα­τα αµέ­σως µετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, αλλά υπο­τι­µά το γε­γο­νός ότι η κα­τάρ­ρευ­ση του Κασ­σε­λά­κη θα επι­φέ­ρει ανα­πό­φευ­κτα και την υπο­βά­θµι­ση της µε­το­χής-Τσί­πρας.

Η πρα­γµα­τι­κή πο­λι­τι­κή του Κασ­σε­λά­κη -που στη­ρί­ζε­ται στην απο­δαι­µο­νο­ποί­η­ση του κε­φα­λαί­ου, στη δαι­µο­νο­ποί­η­ση της τα­ξι­κής πάλης και την χωρίς προ­σχή­µα­τα ευ­θυ­γρά­µµι­ση µε τον ευ­ρω­α­τλα­ντι­σµό- οδη­γεί στη µε­γα­λύ­τε­ρη συρ­ρί­κνω­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Το ερώ­τη­µα που αντι­µε­τω­πί­ζει πλέον δεν είναι, ασφα­λώς, το εάν θα νι­κή­σει τον Μη­τσο­τά­κη, αλλά το εάν θα δια­τη­ρή­σει την 3η θέση κάτω από την κλι­µα­κού­µε­νη πίεση του ΚΚΕ. Οι δη­µο­σκο­πή­σεις υπεν­θυ­µί­ζουν ότι ο κό­σµος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, απο­σύ­ρο­ντας µα­ζι­κά την εµπι­στο­σύ­νη του, στέλ­νει «µή­νυ­µα» ότι θα επι­µεί­νει στο να ενα­πο­θέ­τει τις ελ­πί­δες -και την ψήφο του- προς την Αρι­στε­ρά. Προ­σέξ­τε τις «προ­τε­ραιό­τη­τες» στην πο­λι­τι­κή Κασ­σε­λά­κη (φο­ρο­λο­γι­κή δι­καιο­σύ­νη-κα­θη­µε­ρι­νό­τη­τα-ασφά­λεια-στε­γα­στι­κή πο­λι­τι­κή). Από αυτές απου­σιά­ζουν οι µι­σθοί και οι συ­ντά­ξεις, η ελα­στι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας, οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, οι εξο­πλι­σµοί, οι βά­σεις κ.ο.κ. Αυτή η πο­λι­τι­κή είναι κα­τα­δι­κα­σµέ­νη να συ­ντρι­βεί.

Με αυτή την έν­νοια, οι ορ­γα­νω­µέ­νες απο­χω­ρή­σεις από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα µπο­ρού­σαν να έχουν ση­µα­ντι­κές πο­λι­τι­κές δυ­να­τό­τη­τες και ει­δι­κό βάρος.

Δυ­στυ­χώς οι πο­λι­τι­κές επι­λο­γές τους υπο­νο­µεύ­ουν µια τέ­τοια προ­ο­πτι­κή.

Διά­λε­ξαν να ανα­βα­θµί­σουν την ανα­φο­ρά στην πα­ρά­δο­ση της «ανα­νε­ω­τι­κής» Αρι­στε­ράς, ξε­χνώ­ντας το πού είχε οδη­γή­σει αυτή η πα­ρά­δο­ση στα τέλη του 20ού αιώνα, και το πώς το «ιδρυ­τι­κό γε­γο­νός» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στη­ρί­χθη­κε στο κά­λε­σµα για στρο­φή στη «ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά», µέσω του διε­θνούς κι­νή­µα­τος ενά­ντια στη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη-κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­γκο­σµιο­ποί­η­ση, στις µέρες του Φό­ρουµ, της Γέ­νο­βας και της Φλω­ρε­ντί­ας.

Ακόµα χει­ρό­τε­ρα διά­λε­ξαν να υιο­θε­τή­σουν την υπε­ρά­σπι­ση του «κυ­βερ­νη­τι­κού έργου» του 2015-19, τη στρο­φή προς το «ανοι­χτό κόµµα» και τη συ­νο­λι­κή «πα­ρα­κα­τα­θή­κη του Αλέξη Τσί­πρα». Οδη­γούν έτσι τον πο­λι­τι­κό κύκλο τους στην πα­ρά­λο­γη θέση να επι­χει­ρούν να συ­γκρου­στούν µε την πο­λι­τι­κή Κασ­σε­λά­κη, αρ­νού­µε­νοι να απορ­ρί­ψουν τις ιδέες και τις πρα­κτι­κές που έθρε­ψαν και ολο­κλή­ρω­σαν τον εκ­φυ­λι­σµό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς την ηγε­σία Κασ­σε­λά­κη.

Με αυτές τις επι­λο­γές, τόσο η «Οµπρέ­λα», όσο και οι «6+6» υπο­νο­µεύ­ουν καί­ρια κάθε πι­θα­νό­τη­τα σχέ­σης µε πρω­το­βου­λί­ες ευ­ρύ­τε­ρης ανα­συ­γκρό­τη­σης. Υπο­νο­µεύ­ουν επί­σης τις όποιες δυ­να­τό­τη­τες να εκ­φρά­σουν πο­λι­τι­κά/εκλο­γι­κά τον κόσµο που αντι­δρά στον Κασ­σε­λά­κη ξε­κι­νώ­ντας µέσα από τις γρα­µµές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η αρι­στε­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση του 2015, αρ­χι­κά η Αρι­στε­ρή Πλατ­φό­ρµα και στη συ­νέ­χεια η ΛΑΕ, αντι­µε­τώ­πι­ζε έναν «αντι­κει­µε­νι­κό» φρα­γµό: το δι­καί­ω­µα της αµφι­βο­λί­ας στη λαϊκή ετυ­µη­γο­ρία για την κω­λο­τού­µπα, λει­τουρ­γού­σε υπέρ του Αλέξη Τσί­πρα και της τότε πλειο­ψη­φί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Σή­µε­ρα αυτός ο πα­ρά­γο­ντας έχει αντι­στρα­φεί: η λαϊκή ετυ­µη­γο­ρία έχει εκ­δο­θεί για τα πε­πρα­γµέ­να του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, µε την από­συρ­ση πε­ρισ­σό­τε­ρων του 1,3 εκατ. ψήφων από την κάλπη του 2023 σε σύ­γκρι­ση µε την κάλπη του 2015. Έτσι το ξα­να­κέρ­δι­σµα της εµπι­στο­σύ­νης αυτού του κό­σµου, όπως και το κέρ­δι­σµα της εµπι­στο­σύ­νης της πλειο­ψη­φί­ας των µελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, έχει πλέον πε­ρισ­σό­τε­ρες πο­λι­τι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις από αυτές που προ­τί­θε­νται να κα­λύ­ψουν η «Οµπρέ­λα» και οι «6+6».

Έξω από το µα­ντρί

Το Μάη του 2023, οι δη­µο­σκο­πή­σεις έδει­χναν ότι το ΜΕ­ΡΑ­25 θα περ­νού­σε µε άνεση το όριο-λε­πί­δι του 3%. Παρά την ενί­σχυ­σή του από τις δυ­νά­µεις της ΛΑΕ, µέσω της ίδρυ­σης της Συ­µµα­χί­ας για τη Ρήξη, τε­λι­κά το ΜΕ­ΡΑ­25 απέ­τυ­χε να µπει στη Βουλή.

Η ερµη­νεία αυτής της απο­τυ­χί­ας βρί­σκε­ται στις απα­ντή­σεις που έδωσε (ή δεν έδωσε…) ο Γ. Βα­ρου­φά­κης κατά την πε­ρί­ο­δο της προ­ε­κλο­γι­κής σύ­γκρου­σης. Ο λόγος που το θυ­µό­µα­στε και το υπεν­θυ­µί­ζου­µε, είναι ότι αυτή η αδυ­να­µία µπο­ρεί και σή­µε­ρα να ανα­πα­ρα­χθεί.

Το γε­νι­κό πλαί­σιο ερµη­νεί­ας της επο­χής, η ονο­µα­σία των αντι­πά­λων που αντι­µε­τω­πί­ζου­µε, έχει πάντα ιδιαί­τε­ρη ση­µα­σία για τα εγ­χει­ρή­µα­τα της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Μι­λώ­ντας για τον κα­πι­τα­λι­σµό στην εποχή του ιµπε­ρια­λι­σµού, υπο­χρε­ω­νό­µα­στε να «δεί­χνου­µε µε το δά­χτυ­λο» τον ντό­πια αστι­κή τάξη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και να ανα­γνω­ρί­ζου­µε το συ­γκε­κρι­µέ­νο κοι­νω­νι­κό υπο­κεί­µε­νο -την ερ­γα­τι­κή τάξη και τους λαϊ­κούς συ­µµά­χους της- που µπο­ρεί να ανα­λά­βει την εναλ­λα­κτι­κή: το σο­σια­λι­σµό. Στη θέση αυτών των ακρο­γω­νιαί­ων ανα­φο­ρών, δεν είναι δυ­να­τόν να µπουν αβα­σά­νι­στα κά­ποιες «νέες ιδέες». Τι πε­ρί­που είναι η «τε­χνο­φε­ου­δαρ­χία»; Ποια είναι τα βα­σι­κά κοι­νω­νι­κά στη­ρί­γµα­τά της και ποια κοι­νω­νι­κή δύ­να­µη µπο­ρεί να την ανα­τρέ­ψει; Είναι ο «προ­ο­δευ­τι­σµός» (και ως φο­ρέ­ας του, µια «προ­ο­δευ­τι­κή διε­θνής») µια εναλ­λα­κτι­κή στο σο­σια­λι­σµό και στη διεκ­δί­κη­ση της απε­λευ­θέ­ρω­σης από την εκµε­τάλ­λευ­ση και την κα­τα­πί­ε­ση µέσω της ερ­γα­τι­κής εξου­σί­ας; Υπάρ­χει κάτι στις πρό­σφα­τες κοι­νω­νι­κο-οι­κο­νο­µι­κές εξε­λί­ξεις που να µπο­ρού­µε να εκτι­µή­σου­µε ότι «σκό­τω­σε τον κα­πι­τα­λι­σµό»; Υπεν­θυ­µί­ζου­µε ότι το cloud δεν είναι ένας «αι­θέ­ρας»: Πα­τά­ει σε εκα­το­µµύ­ρια χι­λιό­µε­τρα οπτι­κών ινών και κα­λω­δί­ων, σε γι­γά­ντια ερ­γο­στά­σια και ερ­γο­τά­ξια, σε θη­ριώ­δη ερ­γα­σία εκα­το­ντά­δων εκα­το­µµυ­ρί­ων ερ­γα­τών και ερ­γα­ζο­µέ­νων υπαλ­λή­λων και τε­χνι­κών, κάτω από τον έλεγ­χο και την από­λυ­τη εξου­σία «µιας χού­φτας κα­πι­τα­λι­στών» που συσ­σω­ρεύ­ουν αµύ­θη­τα κέρδη και κτη­νώ­δη δύ­να­µη. Τα κέρδη της Amazon δεν τα εξα­σφα­λί­ζει κά­ποιος «αλ­γό­ρι­θµος» αλλά η µι­σθω­τή ερ­γα­σία στα κά­τερ­γα των απο­θη­κών και των κό­µβων στα δί­κτυά της. Και πρό­σφα­τα απο­δεί­χθη­κε ότι αυτός ο κα­πι­τα­λι­στι­κός γί­γα­ντας δεν είναι αµό­λυ­ντος από το µι­κρό­βιο της ερ­γα­τι­κής/απερ­για­κής δρά­σης. Με αυτές τις επι­ση­µάν­σεις δεν υπε­ρα­σπί­ζου­µε έναν συ­ντη­ρη­τι­σµό στην ανά­λυ­ση του σύγ­χρο­νου κα­πι­τα­λι­σµού, αλλά τη στα­θε­ρή γεί­ω­ση στη συ­νέ­χεια του µα­ζι­κού κι­νή­µα­τος για τη σο­σια­λι­στι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση. Που µε­τα­ξύ άλλων θα εµπό­δι­ζε το λάθος να προ­βλη­θεί ξαφ­νι­κά και ξε­κάρ­φω­τα η ιδέα για ένα ηλε­κτρο­νι­κό νό­µι­σµα (ιδέα ήδη πλειο­ψη­φι­κή στις τρά­πε­ζες στη Φραν­κφούρ­τη) ως µια µέ­θο­δος που µας επι­τρέ­πει να ελέγ­ξου­µε ή και να «κά­ψου­µε» τις τρά­πε­ζες…

Το ΜΕ­ΡΑ­25 έχει δώσει στη δη­µο­σιό­τη­τα τα «10 ση­µεία δια­λό­γου» όπου βάζει τις προ­τά­σεις του για ενό­τη­τα δρά­σης, συ­µπε­ρι­λα­µβα­νο­µέ­νης της εκλο­γι­κής συ­νερ­γα­σί­ας. Πρό­κει­ται για 10 κα­τη­γο­ρί­ες θε­µά­των, όπως θα µπο­ρού­σε να αρ­θρώ­νε­ται ένα κυ­βερ­νη­τι­κό πρό­γρα­µµα. Και εδώ πάλι υπει­σέρ­χο­νται κά­ποιες «νέες ιδέες» -όπως τα «συ­νε­ται­ρι­στι­κά-εται­ρι­κά σχή­µα­τα νέου τύπου» («1 µε­το­χή-1 ερ­γα­ζό­µε­νος-1 ψήφος») ως ερ­γα­λεία προς την κα­τά­κτη­ση µιας κά­ποιας «ερ­γα­σια­κής δη­µο­κρα­τί­ας».

Αυτές οι «νέες ιδέες» υπο­λεί­πο­νται σε ακρί­βεια και σα­φή­νεια των πα­ρα­δο­σια­κών µε­τα­βα­τι­κών συν­θη­µά­των του ερ­γα­τι­κού κι­νή­µα­τος: σαφής και δια­τυ­πω­µέ­νη αντί­θε­ση στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, διεκ­δί­κη­ση της επα­νά­κτη­σης σε δη­µό­σιο έλεγ­χο των ιδιω­τι­κο­ποι­η­µέ­νων µε­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και ορ­γα­νι­σµών, διεκ­δί­κη­ση και πάλη για την ανά­πτυ­ξη των µορ­φών του ερ­γα­τι­κού ελέγ­χου.

Στην πα­ρού­σα πε­ρί­ο­δο δεν χρεια­ζό­µα­στε ένα κυ­βερ­νη­τι­κό πρό­γρα­µµα ή ένα υπο­κα­τά­στα­τό του. Χρεια­ζό­µα­στε ένα σαφές και συ­γκε­κρι­µέ­νο µε­τα­βα­τι­κό πρό­γρα­µµα πάλης (που θα ενο­ποιεί δυ­νά­µεις της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς και θα απευ­θύ­νε­ται στον κόσµο µε στόχο να τον κι­νη­το­ποιεί). Χρεια­ζό­µα­στε επί­σης µια κα­θα­ρή αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή στρα­τη­γι­κή, που θα «δε­σµεύ­ει» τις τα­κτι­κές µας στον ορί­ζο­ντα της σο­σια­λι­στι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης. Και για όλα αυτά χρεια­ζό­µα­στε µια ανοι­χτή και έντι­µη δη­µό­σια πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση που θα πρέ­πει να ξε­δι­πλω­θεί έγκαι­ρα.

Δεν υπάρ­χει αµφι­βο­λία ότι στις ευ­ρω­ε­κλο­γές θα απο­τε­λεί κο­µβι­κό ζή­τη­µα η γρα­µµή σχε­τι­κά µε την ΕΕ. Απέ­να­ντι στη σκλη­ρή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή της Κο­µι­σιόν και όλων των ευ­ρω­η­γε­σιών υπάρ­χει, ασφα­λώς, η ανά­γκη να ξε­δι­πλω­θούν συ­γκε­κρι­µέ­νοι αµυ­ντι­κοί αγώ­νες και διεκ­δι­κή­σεις µε­ταρ­ρυ­θµί­σε­ων προς άµεσο όφε­λος των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών µαζών. Όµως η πο­λι­τι­κή εµπει­ρία πολ­λών δε­κα­ε­τιών υπο­δει­κνύ­ει ότι το «οι­κο­δό­µη­µα» της ΕΕ και της Ευ­ρω­ζώ­νης δεν είναι δυ­να­τόν να αυ­τό-ρυ­θµι­στεί µε την κα­τά­κτη­ση «αρι­στε­ρής» πλειο­ψη­φί­ας µέσα στους ενω­σια­κούς θε­σµούς, ούτε να αντι­µε­τω­πι­στεί συ­νο­λι­κά µε τις µε­θό­δους της µε­ταρ­ρύ­θµι­σης. Η στρα­τη­γι­κή της ρήξης/ανα­τρο­πής είναι απα­ραί­τη­τη. Και αυτό δεν απο­τε­λεί µόνο ένα ταυ­το­τι­κό στοι­χείο όλων των πρα­γµα­τι­κά ρι­ζο­σπα­στι­κών δυ­νά­µε­ων στην Ευ­ρώ­πη σή­µε­ρα, δεν είναι µόνο ένα κρί­σι­µο ιδε­ο­λο­γι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό: είναι ανα­γκαί­ος γνώ­µο­νας, ανα­γκαί­ος οδη­γός στην τα­κτι­κή και για την πε­ρί­ο­δο των αµυ­ντι­κών µε­ταρ­ρυ­θµί­σε­ων εντός της ΕΕ και ενά­ντια στην πο­λι­τι­κή της. Και στις µέρες που ζούµε, η ρα­τσι­στι­κή-φι­λο­πό­λε­µη και φι­λο­µι­λι­τα­ρι­στι­κή «στρο­φή» της ΕΕ κάνει ανα­γκαία τη σύν­δε­ση αυτής της πάλης µε την άλλη µε­γά­λη πο­λι­τι­κή αιχµή: την πάλη ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, τις βά­σεις, τους εξο­πλι­σµούς, τους αντι­δρα­στι­κούς «άξο­νες» στρα­τιω­τι­κο­δι­πλω­µα­τι­κών συ­µµα­χιών κλπ.

Είναι αλή­θεια ότι το ΜΕ­ΡΑ­25 έχει κάνει µια ρι­ζο­σπα­στι­κή προ­γρα­µµα­τι­κή στρο­φή σε ση­µα­ντι­κά θέ­µα­τα όπως η απόρ­ρι­ψη της εξο­ρυ­κτι­κής στρα­τη­γι­κής, η κα­ταγ­γε­λία των «αξό­νων» µε το Ισ­ρα­ήλ και την Αί­γυ­πτο, τα ζη­τή­µα­τα του ρα­τσι­σµού και του σε­ξι­σµού, τα ζη­τή­µα­τα των δη­µο­κρα­τι­κών δι­καιω­µά­των και ελευ­θε­ριών κ.ο.κ. Είναι επί­σης αλή­θεια ότι µαζί του βα­δί­ζει ένας αρι­θµός στε­λε­χών που έχει αντι­µε­τω­πί­σει θε­τι­κά τη δο­κι­µα­σία του 2015 στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Όµως µια εκλο­γι­κή συ­µµα­χία µαζί του, όπως και µια συ­στη­µα­τι­κή πο­λι­τι­κή συ­µµα­χία µα­κρού χρό­νου, έχει ως προ­ϋ­πό­θε­ση την κα­λύ­τε­ρη συ­γκρό­τη­ση των δυ­νά­µε­ων της ορ­γα­νω­µέ­νης ρι­ζο­σπα­στι­κής/αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Αυτό το «αντί­βα­ρο» είναι για εµάς µια ανα­ντι­κα­τά­στα­τη πο­λι­τι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση.

Σε αυτή την «πε­ριο­χή» η ει­κό­να δεν είναι καλή.

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ βρί­σκε­ται σε προ­φα­νή πο­λι­τι­κή κρίση. Οι επι­δό­σεις της στις εκλο­γές του Μάη/Ιούνη 2023 απέ­δει­ξαν µια πε­ριο­ρι­σµέ­νη κι ευά­λω­τη σχέση µε το ευ­ρύ­τε­ρο ακρο­α­τή­ριο ακόµα και της ρι­ζο­σπα­στι­κής/αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Μετά από πολλά χρό­νια κοι­νής µε­τω­πι­κής συ­νύ­παρ­ξης, η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ όχι µόνο δεν έχει κα­τορ­θώ­σει να πε­τύ­χει µια ενο­ποί­η­ση σε ανώ­τε­ρο επί­πε­δο, αλλά αντί­θε­τα σή­µε­ρα πα­ρου­σιά­ζει όλο και πιο ση­µα­ντι­κές απο­κλί­σεις µε­τα­ξύ των βα­σι­κών συ­νι­στω­σών της.

Αυτός ο απο­λο­γι­σµός δεν είναι δυ­να­τόν να ξε­πε­ρα­στεί ούτε µέσα από µια σκλή­ρυν­ση του φε­τι­χι­σµού των «πλαι­σί­ων» (των, τάχα, προ­γρα­µµα­τι­κών συ­µφω­νιών που ζυ­γί­ζουν όσο το χαρτί που χρειά­ζο­νται για να γρα­φούν), ούτε µέσα από µια ενί­σχυ­ση του βε­ρµπα­λι­σµού και της τε­χνη­τής υπερ-αι­σιο­δο­ξί­ας του τύπου «ήρθε η ώρα να τους ανα­τρέ­ψου­µε».

Η µε­γα­λύ­τε­ρη απή­χη­ση των ενω­τι­κών πα­ρε­µβά­σε­ων στις δη­µο­τι­κές εκλο­γές δεί­χνει την ανά­γκη για νέα ξε­κι­νή­µα­τα.

Σε αυτή την προ­σπά­θεια ση­µα­ντι­κός ρόλος πέ­φτει στις πλά­τες ορ­γα­νώ­σε­ων που, στο προη­γού­µε­νο διά­στη­µα, απέ­δει­ξαν µια µε­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τό­τη­τα για συ­νερ­γα­σί­ες (Ανα­µέ­τρη­ση, Κ-Σχέ­διο/ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΑΠΟ, Ξε­κί­νη­µα κ.ά.). Η τα­κτι­κή δεν µπο­ρεί να ξε­κι­νά από τα κε­ρα­µί­δια προς τα θε­µέ­λια: πρέ­πει άµεσα να συ­γκρο­τη­θεί και να πα­ρου­σια­στεί ένας «πόλος» κοι­νής δρά­σης από τα κάτω, στα κι­νή­µα­τα και στο δρόµο. Πρέ­πει άµεσα να ξε­κι­νή­σει µια δια­δι­κα­σία δη­µό­σιας πο­λι­τι­κής συ­ζή­τη­σης, µε αντι­κεί­µε­νο το ανα­γκαίο µε­τα­βα­τι­κό πρό­γρα­µµα και τις στρα­τη­γι­κές συ­ντε­τα­γµέ­νες µιας ενω­τι­κής πο­ρεί­ας της ρι­ζο­σπα­στι­κής/αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Πρέ­πει σε αυτό το σχέ­διο να διεκ­δι­κη­θεί η συ­µµε­το­χή, και γι’ αυτό να ανα­τε­θεί ρόλος, σε ση­µα­ντι­κό αρι­θµό ανέ­ντα­χτων αγω­νι­στών-στριών και κι­νη­µα­τι­κών οµά­δων, συ­σπει­ρώ­σε­ων κλπ.

Αυτή η προ­σπά­θεια, ασφα­λώς, δεν πρέ­πει να είναι πε­ρί­κλει­στη. Απευ­θύ­νε­ται σε όλο το φάσµα, από την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ ως τη ΛΑΕ και το ΜΕ­ΡΑ­25. Αυτό το «φάσµα» µπο­ρεί να διεκ­δι­κή­σει την επι­στρο­φή στην πο­λι­τι­κή ενός κό­σµου που έχει βυ­θι­στεί στην εξα­το­µι­κο­ποί­η­ση της απο­χής, µπο­ρεί να διεκ­δι­κή­σει κόσµο που «απε­λευ­θε­ρώ­νει» η κρίση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και δεν πρέ­πει να αφε­θεί να χαθεί στην απο­γο­ή­τευ­ση.

Προ­φα­νές ση­µείο µέ­τρη­σης είναι η πα­ρέ­µβα­ση στις ευ­ρω­ε­κλο­γές, µε το µάτι και την προ­σο­χή στην επό­µε­νη µέρα. Εξί­σου προ­φα­νές είναι ότι οι δυ­σκο­λί­ες συ­γκρό­τη­σης είναι µε­γά­λες και ο δια­θέ­σι­µος χρό­νος είναι πε­ριο­ρι­σµέ­νος.

Η γνώµη µας είναι ότι η προ­σπά­θεια πρέ­πει να ξε­κι­νή­σει άµεσα. Αν δεν γίνει εφι­κτή µια ενω­τι­κή και απο­τε­λε­σµα­τι­κή αντι­µε­τώ­πι­ση των ευ­ρω­ε­κλο­γών, θα µεί­νει µια σο­βα­ρή πα­ρα­κα­τα­θή­κη και υπο­δο­µή για την επό­µε­νη ηµέρα. Για την ώρα που ο κό­σµος µας θα έχει να αντι­µε­τω­πί­σει µια στρα­τη­γι­κή κλι­µά­κω­ση της επί­θε­σης της κυ­βέρ­νη­σης Μη­τσο­τά­κη.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες