Οι διώξεις της κυβέρνησης στους αριστερούς-ές δημάρχους, τα προβλήματα των νέων δημοτικών αρχών με τους προϋπολογισμούς και τις διαλυμένες υπηρεσίες, οι πλημμύρες και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας που είχαμε με τον Χ. Βρεττάκο, Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Αντωνίου.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση των 27 συμβασιούχων, που έγινε αφορμή για ακόμα μια επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εργαζόμενους και τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται τόσο στον λεγόμενο «επανέλεγχο», όσο και στην «αξιολόγηση»;

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να γεμίσει τον «κουβά» των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό έχει ειπωθεί ρητά από την κυβέρνηση.  Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει και τις επιθέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με ιδιαίτερη προτίμηση στους Δήμους που οι δημοτικές αρχές αντιτίθενται στην πολιτική των μαζικών απολύσεων. Σ’ εμάς συγκεκριμένα, μετά το «εντέλλεσθε Δημάρχου» που στείλαμε, για να μην δοθούν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν για απολύσεις, και μετά την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, μας έστειλε ο ΑΣΕΠ ένα έγγραφο με το οποίο εν ολίγοις μας γνωστοποιούσε ότι άνοιγε μία υπόθεση που είχε παγώσει εδώ και τρία χρόνια. Η υπόθεση αφορά 27 εργαζόμενους του πρώην Δήμου Δραπετσώνας για τους οποίους είχε γίνει καταγγελία. Το 2011 ο ΑΣΕΠ συνέταξε πόρισμα για την υπόθεση στο οποίο δεν τεκμηριώνεται δόλος των εργαζομένων, όπως μας δήλωσε η Πρόεδρος του Ειδικού Τμήματος. Έκτοτε η υπόθεση πάγωσε. Σήμερα, τα μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται στον ανακριτή. Αν την κυβέρνηση την ενδιέφερε πράγματι η «πάταξη της διαφθοράς», θα την ενδιέφερε η πορεία της υπόθεσης στα δικαστήρια. Γιατί, εφόσον υπάρχει διαπλοκή, ευθύνονται εκείνοι που πήραν τις αποφάσεις, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους για να χτίζουν πελατειακά δίκτυα. Την κυβέρνηση όμως δεν την ενδιαφέρει αυτό, την ενδιαφέρει να χυθεί αίμα εργαζομένων και γι’ αυτό δεν περιμένει καν την απόφαση του δικαστηρίου, όπως θα ήταν λογικό. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση τα πολιτικά πρόσωπα ν’ αθωωθούν και οι υπάλληλοι να απολυθούν. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση οδηγεί στον Εισαγγελέα συγκεκριμένους επικεφαλής δημοτικών αρχών, που αρνήθηκαν την παράδοση στοιχείων.

Είναι προφανές ότι επιδιώκει να καταστείλει κάθε αντίδραση απέναντι στην πολιτική των μαζικών απολύσεων. Οι Δήμοι αυτή τη στιγμή στην κυριολεξία υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού. Οι νέες απολύσεις θα διαλύσουν κάθε υπηρεσία που έχει μείνει όρθια στους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και φοβάται ότι μπορεί να έχει ένα κύμα αντιδράσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στους αιρετούς. Αυτό θα έπρεπε όλοι οι αιρετοί να το καταλάβουν.

Για μια φορά ακόμα, μετά από δυνατή βροχή, προκλήθηκαν ζημιές από πλημμύρες στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ετών και πού βρίσκεται η λύση;

Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι κυβερνήσεις, αλλά και οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει εκατομμύρια σε εργολάβους όλα αυτά τα χρόνια και οι λαϊκές συνοικίες της Αττικής «πνίγονται» κάθε φορά που έχουμε φαινόμενα ισχυρών βροχοπτώσεων. Σήμερα τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια στερούνται πόρους, ενώ οι υπηρεσίες τους διαθέτουν εξαιρετικά περιορισμένα μέσα, αν δεν είναι εντελώς διαλυμένες. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν άμεσα από την κυβέρνηση οι απαραίτητοι πόροι και μέσω μίας συνεργασίας των Δήμων και της Περιφέρειας να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης.

Όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργήσατε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Με τον δικό σας προϋπολογισμό τι συνέβη; Σχεδιάζετε ή έχετε ήδη υλοποιήσει άλλα μέτρα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου;

Με τους προϋπολογισμούς αντιμετωπίζουμε δύο πολύ βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι οι φετινοί προϋπολογισμοί έχουν συνταχθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Εμείς το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε είναι να βάλουμε κάποια «ψήγματα» της πολιτικής μας, π.χ. ένα μικρό ποσό για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης. Τα περιθώρια που είχαμε ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι αφενός οι πόροι των Δήμων είναι πραγματικά ελάχιστοι, αφετέρου το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη δεν μας επιτρέπει να διαθέσουμε όπως θα θέλαμε τους πόρους αυτούς. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν σωρεύσει, π.χ. το γεγονός ότι κάποιες δομές απαξιώθηκαν για να μπορέσουν να δοθούν σε «ημέτερους» ιδιώτες. Η εικόνα πραγματικά είναι ζοφερή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε. Εμείς μαζί με τους δημότες θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο υποστήριξης των δημοτών μας που υποφέρουν. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα μαζί με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Τις δεσμεύσεις αυτές είμαστε αποφασισμένοι να τις τηρήσουμε.

Υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για το χώρο των Λιπασμάτων Κερατσινίου, τον οποίο ορέγονται διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Τα λιπάσματα είναι ένα μεγάλο φιλέτο 660 στρεμμάτων που ορέγονται πολλοί. Άλλοι τα θέλουν για βιομηχανική χρήση, άλλοι για δόμηση. Ετοιμάζουν νέες χαβούζες. Ο Δήμος όμως και οι κάτοικοι αυτής της πόλης είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τον χώρο για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτής της πόλης. Σ’ αυτή τη διαδικασία συνεργαζόμαστε και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και ελπίζουμε να συνεργαστούμε και με τις δημοτικές αρχές όλης της περιοχής, γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ένα σοβαρότατο ενδεχόμενο. Η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Δήμοι με αριστερούς-ές δημάρχους πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα;  

Οι Δήμοι με αριστερές δημοτικές αρχές σηκώνουν σήμερα ένα μεγάλο βάρος της σύγκρουσης με τη μνημονιακή πολιτική. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στόχος είτε το θέλουμε είτε όχι και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αν κάποιος δεν συμμερίζεται την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας. Επίσης, οι αριστερές δημοτικές αρχές οφείλουν να σηκώσουν και το βάρος της σύγκρουσης με «τα τζάκια» και τους διάφορους παράγοντες που συντηρούσαν τη διαπλοκή και κρατούσαν ζωντανές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι οι αριστερές δημοτικές αρχές αποτελούν ένα μόνο κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ τους, όπως και με τα υπόλοιπα κομμάτια. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να λειτουργούν και να συνεργάζονται όλοι οι κρίκοι.