Η πενθήμερη – μέχρι στιγμής – διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της βλάβης του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας από την Αραβησσό (ξεκίνησε μάλιστα όταν διεξάγονταν η κακοστημένη φιέστα του Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης) κατέδειξε, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και των ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από τότε που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έβαλε την ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  η ιδιωτικοποίησή της θα είχε ήδη συντελεστεί, αν δεν υπήρχε ένα μεγάλο κίνημα στην πόλη, κι ένα συντριπτικό δημοψήφισμα το 2014, που μέχρι στιγμής, τη σταμάτησε.  

Ωστόσο, η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση συνοδεύτηκε, ως συνήθως, από ελάχιστες επενδύσεις, και από συρρίκνωση προσωπικού στην εταιρεία. Προστέθηκαν και οι μνημονιακές πολιτικές, που συρρίκνωσαν τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, με αποτέλεσμα, τα συστήματα αγωγών υδροδότησης και αποχέτευσης να είναι παμπάλαια, (της υδροδότησης από το 1970), με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή τροφοδοσία σε νερό της πόλης, και ως προς την ποιότητα, και ως προς την ποσότητά του.

Κι αυτό, ενώ η ΕΥΑΘ ΑΕ, δημοσίευσε για το 2017 κέρδη προ φόρων € 24,9 εκατ. έναντι € 21,77 εκατ. την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 14,52%, και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%!

Δεν κάνουν επενδύσεις λοιπόν, δεν ανανεώνουν το προβληματικό-επικίνδυνο δίκτυό της, απολύουν και συμβασιούχους, προκειμένου να δώσουν στον «επενδυτή», μια κερδοφόρα επιχείρηση, και μάλιστα με σημαντικότατα διαθέσιμα στα ταμεία της, ακριβώς όπως έκαναν και με τον ΟΛΘ!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων, και της σημερινής Διοίκησης της ΕΥΑΘ, καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών, που οδήγησαν μεγάλο τμήμα μιας πολυπληθούς πόλης σε πλήρη ανυδρία, με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με «πάγωμα» της ήδη βληθείσας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και με οικονομική επιβάρυνση για τη στοιχειώδη καθαριότητα και πόση, και πρέπει να αποδοθούν και ως προς το πολιτικό, και ως προς το ποινικό τους μέρος, το δεύτερο με άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα . Όταν μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός, αφού ανανέωση του δικτύου δεν έχει προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον.

Η «επείγουσα» σύσκεψη την οποία διοργάνωσε  η υπεύθυνη του Γρ. Πρωθυπουργού την πέμπτη (!!!) ημέρα της ανυδρίας, η επίσκεψή της στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου για να παρακολουθήσει δήθεν την καθαρότητα του νερού την πέμπτη (!!) ημέρα, οι νερόβραστες δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού κας Κόλλια μετά τη σύσκεψη, ότι δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος, μόνον αγανάκτηση δημιουργούν στους ήδη ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι, εκτός από τη μακρόχρονη αδιαφορία τους για τη δημόσια αυτή επιχείρηση, εκτός από την απόλυτη αποφυγή ανάληψης της ευθύνης για τις εγκληματικές πολιτικές τους, οι συναρμόδιοι υπεύθυνοι, τους ειρωνεύονται κιόλας.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΥΑΘ να σταματήσουν κάθε διαδικασία πώλησής της. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα της για να μην ιδιωτικοποιηθεί το κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό, για μια δημόσια ΕΥΑΘ, αλλά με ανασυγκρότηση και κοινωνικοποιημένη λειτουργία της, σε όφελος των κατοίκων της πόλης, με προστασία της εργασίας και βελτίωση των συνθηκών της. Είναι απαραίτητη η δημοκρατική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, μακριά από  πελατειακές και στενοκομματικές πρακτικές, ώστε να εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά και ποιοτικά τις ανάγκες της κοινωνίας και της ανασυγκρότησης της οικονομίας, και όχι τις λογικές του κέρδους.