Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι ζούμε την πιο βάρβαρη παγκόσμια επιδρομή του κεφαλαίου υπέρ των πλουσίων. Διανύουμε ίσως την πιο άγρια μορφή καπιταλισμού της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας. Η ειδική μορφή που πήρε η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα, η κρίση χρέους, έχει γίνει ο μοχλός κατεδάφισης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων του αιώνα που πέρασε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 3,5 εκατομμύρια Ελληνες πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία βρίσκεται στο 30% και το ποσοστό των νέων ανέργων ξεπερνά το 60%. Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Τεράστιος είναι ο αριθμός των απολυόμενων και των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας. Χιλιάδες είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι αυτοκτονίες υπερβαίνουν τις 3.500. Κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν στο διάβα δεκαετιών κατακρημνίζονται το ένα μετά το άλλο και οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται.

Στον τομέα της Υγείας, οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής είναι τραγικές. Με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή. Οπως διαπιστώνουν, εκτός από τους Ελληνες, και οι Ευρωπαίοι ειδικοί, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει τη μάχη στον κρίσιμο αυτό τομέα. Τα στοιχεία είναι δραματικά. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο των Μνημονίων, καταργούνται πάνω από 10.000 κλίνες μέσω των συγχωνεύσεων κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και τα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το 2015. Οι δαπάνες για την Υγεία θα μειωθούν στο διάστημα των επόμενων ετών κατά 40%.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών και γενικότερα των υγειονομικών έχουν ακρωτηριαστεί, έχουν γίνει εξευτελιστικές. Οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού έχουν μηδενιστεί. Τα νοσοκομεία ερημώνουν αφού δεν γίνεται καν αντικατάσταση ούτε αυτών που συνταξιοδοτούνται. Εκατοντάδες νέοι γιατροί έχουν ήδη ξενιτευτεί γιατί το ελληνικό κράτος αρνείται να τους αξιοποιήσει.

Την ώρα που η κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό διαλύεται. Δεκάδες κρεβάτια στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά. Ο ΕΟΠΥΥ γκρεμίζεται, καθώς τα χρέη του φτάνουν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να προσφύγουν στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων των νοικοκυριών "για την ώρα της ανάγκης". Η επείγουσα περίθαλψη υπονομεύεται συνεχώς. Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί και αποδυναμώνεται. Το σύστημα εφημεριών καθίσταται όλο και πιο επισφαλές. Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Σκανδαλώδης είναι πια η πριμοδότηση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας και η διαφθορά διαιωνίζεται.

Τα μέτρα της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης κάνουν το βάρος των δαπανών Υγείας αβάστακτο για τις άδειες πια τσέπες των "διωκόμενων" πολιτών. Εισοδηματικά κριτήρια επιβάλλονται για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού ακόμα και σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους και άλλους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. Τα αναγκαία φάρμακα για ασθενείς με νεοπλασίες και άλλες χρόνιες σοβαρές παθήσεις είναι πλέον απλησίαστα. Επιβάλλουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή ενώ τελευταία στιγμή πήρε πίσω το χαράτσι των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο, μέτρο που στοχοποιούσε τους φτωχούς ανθρώπους και, δυστυχώς, αύξανε τις απώλειες ανθρώπινων ζώων.

Ζούμε τη μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή που έχει υποστεί ο τόπος εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι τραγικές αυτές εξελίξεις σημαδεύουν πια όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ανατολική Ευρώπη και εξαπλώνονται σιγά σιγά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό γιατί η άρχουσα τάξη της εφαρμόζει την πιο επιθετική λογική των αρπακτικών της αγοράς, δηλαδή μονόπλευρη λιτότητα στους εργαζομένους και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Στην Ελλάδα, η δοσοεξαρτημένη δικομματική συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση χρέους με τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων με νέους δανεισμούς και κατοχικές μνημονιακές συμβάσεις πτώχευσης, εθνικής ταπείνωσης, λεηλασίας του εθνικού πλούτου και κοινωνικής εξαθλίωσης. Το φαύλο σύστημα εξουσίας παραμένει διαπλεκόμενο, σπάταλο, διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και ανυπόληπτο. Η Ελλάδα έχει καταντήσει ο οδηγός για την οικονομική και πολιτική συντριβή της εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα είναι επιβεβλημένο να αναστραφεί, με ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, ισχυροποίηση των κοινωνικών κινημάτων αντίστασης, ρήξης και ανυπακοής. Χρειάζεται να αναγεννηθεί το εργατικό κίνημα από τη βάση του και να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο ριζοσπαστικών και αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, με στόχο την ανάσχεση της επίθεσης, την ανατροπή του συσχετισμού υπέρ της εργασίας. Η συμπαράταξη της Αριστεράς στην άμυνα και για την πολιτική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου-μνημονιακού ρεβανσισμού γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στη συνείδηση όλο και ευρύτερων τμημάτων του λαού.

Η υπεράσπιση του λαού μας από την ανθρωπιστική τραγωδία που συνεπάγεται η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μαζικούς κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, με πολιτικό πρόταγμα την ανατροπή των Μνημονίων και την κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς.

Υγειονομικοί και πολίτες καλούμαστε να δώσουμε μάχη υπέρ βωμών και εστιών. Είναι όρος επιβίωσης μια διαφορετική πολιτική που θα οικοδομήσει το δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο, αποτελεσματικό και αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας, που θα προασπίζει την υγεία όλων των πολιτών με έμφαση στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Απαιτούμε την κατάργηση του φαύλου κερδοσκοπικού τομέα στην Υγεία και στην Πρόνοια. Απαιτούμε κρατική φαρμακοβιομηχανία και κρατική φαρμακαποθήκη, γενναία χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας μέσα από την εξίσου γενναία φορολόγηση του πλούτου.

Να σπάσουμε τα δεσμά του επαχθούς χρέους!

Να ανατρέψουμε το νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς του υπηρέτες!

Να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης!

*Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου

Ετικέτες