Στην παρούσα φάση μείζονος στρατιωτικής και πολιτικής επίθεσης των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει θέσει το ζήτημα ως ζήτημα «τρομοκρατίας ή δημοκρατίας», όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο το έθετε ως ζήτημα «Κομμουνισμού ή Δημοκρατίας.» Και στις δύο περιπτώσεις, η αυτοκρατορία στρατολόγησε και χρηματοδότησε οργανώσεις-βιτρίνες, διανοούμενους και δημοσιογράφους, για να επιτεθεί στους αντι-ιμπεριαλιστές αντιπάλους της και να εξουδτερώσει τους δημοκρατικούς επικριτές της. Το Ίδρυμα Ford έχει την κατάλληλη θέση ώστε να ξαναπαίξει τον ρόλο του ως συνεργού για την απόκρυψη του Νέου Πολιτισμικού Ψυχρού Πολέμου.

Ει­σα­γω­γή

Η CIA χρη­σι­μο­ποιεί φι­λαν­θρω­πι­κά ιδρύ­μα­τα ως το πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό μέσο για να διο­χε­τεύ­σει με­γά­λα ποσά σε επι­χει­ρή­σεις της χωρίς να γνω­ρί­ζουν οι πα­ρα­λή­πτες των ποσών αυτών την πηγή τους. Από την αρχή της δε­κα­ε­τί­ας του 1950 ως σή­με­ρα,  η διείσ­δυ­ση της CIA στο πεδίο των ιδρυ­μά­των ήταν και πα­ρα­μέ­νει τε­ρά­στια. Μια έρευ­να στο Κο­γκρέ­σο των ΗΠΑ το 1976 απο­κά­λυ­ψε ότι σχε­δόν το 50% των 700 υπο­τρο­φιών στο πεδίο των διε­θνών δρα­στη­ριο­τή­των από τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα ιδρύ­μα­τα χρη­μα­το­δο­τού­νταν από τη CIA (WhoPaidthePiper? The CIA and the Cultural Cold War, Frances Stonor Saunders, Granta Books, 1999, σ. 134-135). Η CIA θε­ω­ρεί ιδρύ­μα­τα όπως το Ford «τις κα­λύ­τε­ρες και πιο αξιό­πι­στες βι­τρί­νες» (ό.π., σ. 135). Η συ­νερ­γα­σία αξιο­σέ­βα­στων και έγκυ­ρων ιδρυ­μά­των, σύμ­φω­να με έναν πρώην πρά­κτο­ρα της CIA, επέ­τρε­ψε στην Υπη­ρε­σία να χρη­μα­το­δο­τεί «μια κατά τα φαι­νό­με­να ατε­λεί­ω­τη σειρά από προ­γράμ­μα­τα μυ­στι­κής δρά­σης [covertaction], τα οποία επη­ρε­ά­ζουν τη νε­ο­λαία, τα συν­δι­κά­τα, τα πα­νε­πι­στή­μια, τους εκ­δο­τι­κούς οί­κους, και άλ­λους ιδιω­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς» (ό.π., σ. 135). Οι τε­λευ­ταί­οι πε­ρι­λαμ­βά­νουν ομά­δες για τα «αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα» από τη δε­κα­ε­τία του 1950 ως σή­με­ρα. Ένα από τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα ιδρύ­μα­τα που συ­νερ­γά­στη­κε με τη CIA για ση­μα­ντι­κό χρο­νι­κό διά­στη­μα σε με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις του πο­λι­τι­στι­κού Ψυ­χρού Πο­λέ­μου είναι το Ίδρυ­μα Ford.

Το δο­κί­μιο αυτό θα δεί­ξει πως η συ­νερ­γα­σία Ιδρύ­μα­τος Ford-CIA ήταν μια σκό­πι­μη, εν­συ­νεί­δη­τη κοινή προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης της αμε­ρι­κα­νι­κής ιμπε­ρια­λι­στι­κής πο­λι­τι­στι­κής ηγε­μο­νί­ας και υπό­σκα­ψης της πο­λι­τι­κής και πο­λι­τι­στι­κής επιρ­ρο­ής της αρι­στε­ράς. Θα προ­χω­ρή­σου­με με την εξέ­τα­ση των ιστο­ρι­κών δε­σμών ανά­με­σα στο Ίδρυ­μα Ford και την CIA κατά τον Ψυχρό Πό­λε­μο, εξε­τά­ζο­ντας τους Προ­έ­δρους του Ιδρύ­μα­τος, τα κοινά εγ­χει­ρή­μα­τα των δύο και τους στό­χους τους, καθώς και τις κοι­νές τους προ­σπά­θειες σε διά­φο­ρες πο­λι­τι­σμι­κές πε­ριο­χές.

Υπό­βα­θρο: Το Ίδρυ­μα Ford και η CIA

Ως τα τέλη της δε­κα­ε­τί­ας του 1950, το Ίδρυ­μα Ford είχε 3 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων. Οι ηγέ­τες του ιδρύ­μα­τος συμ­φω­νού­σαν από­λυ­τα με τα σχέ­δια για πα­γκό­σμια εξου­σία της Ουά­σινγ­κτον. Μια ση­μα­ντι­κή με­λε­τή­τρια της πε­ριό­δου γρά­φει: «Ορι­σμέ­νες φορές έμοια­ζε το Ίδρυ­μα Ford να είναι απλώς προ­έ­κτα­ση της κυ­βέρ­νη­σης στο πεδίο της διε­θνούς πο­λι­τι­στι­κής προ­πα­γάν­δας. Το Ίδρυ­μα έχει ιστο­ρι­κό στε­νής εμπλο­κής σε μυ­στι­κές δρά­σεις στην Ευ­ρώ­πη, συ­νερ­γα­ζό­με­νο στενά με αξιω­μα­τού­χους του Σχε­δί­ου Μάρ­σαλ και της CIA για συ­γκε­κρι­μέ­να εγ­χει­ρή­μα­τα» (ό.π., σ. 139). Αυτό φαί­νε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά από το γε­γο­νός ότι πρό­ε­δρος του Ιν­στι­τού­του το 1952 διο­ρί­στη­κε ο RichardBissell. Στα δυο του χρό­νια στο πόστο αυτό, ο Bissell συ­να­ντή­θη­κε συχνά με τον διευ­θυ­ντή της CIA, AllenDulles, καθώς και με άλ­λους αξιω­μα­τού­χους της CIA, για να προ­βούν σε «αμοι­βαία έρευ­να» για νέες ιδέες. Τον Ια­νουά­ριο του 1954, ο Bissell έφυγε από το Ίδρυ­μα Ford για να γίνει ει­δι­κός σύμ­βου­λος του AllenDulles (ό.π., σ. 139). Υπό τη διεύ­θυν­ση του Bissell, το Ίδρυ­μα Ford (FF) ήταν «η πρώτη γραμ­μή στην Ψυ­χρο­πο­λε­μι­κή σκέψη».

Ένα από τα πρώτα εγ­χει­ρή­μα­τα του Ιδρύ­μα­τος Ford ήταν η δη­μιουρ­γία εκ­δο­τι­κού οίκου, του Inter-culturalPublications, και η δη­μο­σί­ευ­ση του πε­ριο­δι­κού Perspectives σε τέσ­σε­ρις γλώσ­σες στην Ευ­ρώ­πη. Ο σκο­πός του FF, σύμ­φω­να με τον Bissell, δεν ήταν «τόσο η συ­ντρι­βή των αρι­στε­ρών δια­νο­ου­μέ­νων σε δια­λε­κτι­κή μάχη, όσο το να δε­λε­α­στούν να εγκα­τα­λεί­ψουν τις θέ­σεις τους» (ό.π.,σ. 140). Το διευ­θυ­ντι­κό συμ­βού­λιο του εκ­δο­τι­κού οίκου κυ­ριαρ­χού­νταν από­λυ­τα από μα­χη­τές του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου [ColdWarriors]. Δε­δο­μέ­νης όμως της ισχυ­ρής αρι­στε­ρής κουλ­τού­ρας στην με­τα­πο­λε­μι­κή Ευ­ρώ­πη, το Perspectivesαπέ­τυ­χε να προ­σελ­κύ­σει ανα­γνώ­στες και χρε­ο­κό­πη­σε.

Ένα δεύ­τε­ρο πε­ριο­δι­κό, το DerMonat, το οποίο χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από το Εμπι­στευ­τι­κό Κον­δύ­λι, και του οποί­ου διευ­θυ­ντής ανέ­λα­βε ο MelvinLasky, μπήκε κάτω από την αι­γί­δα του Ιδρύ­μα­τος Ford ώστε να απο­κτή­σει την ει­κό­να της ανε­ξαρ­τη­σί­ας (ό.π., σ. 140).

Το 1954, ο JohnMcCloy διο­ρί­στη­κε νέος πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος Ford. Ο McCloy ήταν η πεμ­πτου­σία της ιμπε­ρια­λι­στι­κής ισχύ­ος. Πριν γί­νι­νει πρό­ε­δρος του Ιδρύ­μα­τος, είχε χρη­μα­τί­σει Υφυ­πουρ­γός Πο­λέ­μου, Πρό­ε­δρος της Πα­γκό­σμιας Τρά­πε­ζας, Επί­τρο­πος [HighCommissioner] της κα­τε­χό­με­νης Γερ­μα­νί­ας, πρό­ε­δρος της ChaseManhattanBank του Ροκ­φέ­λερ, δι­κη­γό­ρος στη WallStreet των εφτά με­γά­λων πε­τρε­λαϊ­κών εται­ρειών, και διευ­θυ­ντής πλειά­δας επι­χει­ρή­σε­ων. Ως Επί­τρο­πος στη Γερ­μα­νία, ο McCloy είχε προ­σφέ­ρει κά­λυ­ψη σε δε­κά­δες πρα­κτό­ρων της CIA (ό.π., σ. 141).

Ο McCloy εν­σω­μά­τω­σε το Ίδρυ­μα Ford με τις επι­χει­ρή­σεις της CIA. Δη­μιούρ­γη­σε μια διοι­κη­τι­κή μο­νά­δα μέσα στο Ίδρυ­μα ει­δι­κά για να συν­νε­νο­εί­ται με τη CIA. O McCloy προ­ή­δρευ­σε τρι­με­λούς συμ­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής με την CIA, ώστε να διευ­κο­λύ­νει την χρήση του Ιδρύ­μα­τος ως βι­τρί­νας και αγω­γέα κον­δυ­λί­ων. Με αυτά τα δο­μι­κά δεσμά, το Ίδρυ­μα έγινε ένα από τα μορ­φώ­μα­τα εκεί­να που η CIA μπο­ρού­σε να θέσει σε λει­τουρ­γία στην υπη­ρε­σία του πο­λι­τι­κού πο­λέ­μου ενά­ντια στην αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κή και φι­λο­κομ­μου­νι­στι­κή αρι­στε­ρά. Πολ­λές βι­τρί­νες της CIA έλα­βαν με­γά­λες υπο­τρο­φί­ες από το Ίδρυ­μα Ford. Πολ­λές τάχα «ανε­ξάρ­τη­τες», αλλά χρη­μα­το­δο­τη­μέ­νες από τη CIA, πο­λι­τι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις, ορ­γα­νώ­σεις για τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα, καλ­λι­τέ­χνες και δια­νο­ού­με­νοι έλα­βαν υπο­τρο­φί­ες από τη CIA/FF. Μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες δω­ρε­ές του Ιδρύ­μα­τος ήταν στο ορ­γα­νω­μέ­νο από τη CIA Κο­γκρέ­σο για την Πο­λι­τι­σμι­κή Ελευ­θε­ρία, το οποίο έλαβε 7 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια ως τις αρχές του 1960. Πολ­λοί πρά­κτο­ρες της CIA εξα­σφά­λι­σαν απα­σχό­λη­ση μέσα στο Ίδρυ­μα Ford και συ­νέ­χι­σαν τη στενή συ­νερ­γα­σία με την Υπη­ρε­σία (ό.π., σ. 143).

Από την αρχή, υπήρ­χε στενή δο­μι­κή σχέση και ανταλ­λα­γή στα υψη­λό­τε­ρα κλι­μά­κια ανά­με­σα στη CIA και το FF. Αυτός ο δο­μι­κός δε­σμός βα­σι­ζό­ταν στα κοινά ιμπε­ρια­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που μοι­ρά­ζο­νταν. Το απο­τέ­λε­σμα της συ­νερ­γα­σί­ας τους ήταν η διά­χυ­ση ενός αριθ­μού πε­ριο­δι­κών και η πρό­σβα­ση σε ΜΜΕ, που χρη­σι­μο­ποιού­νταν από φι­λο­α­με­ρι­κα­νούς δια­νο­ού­με­νους για να εξα­πο­λυ­θούν φαρ­μα­κε­ρές επι­θέ­σεις ενά­ντια στους Μαρ­ξι­στές και άλ­λους αντι-ιμπε­ρια­λι­στές. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση των αντι­μαρ­ξι­στών αυτών από το Ίδρυ­μα Ford προ­σέ­φε­ρε νο­μι­κή κά­λυ­ψη για τους ισχυ­ρι­σμούς τους πως ήταν δήθεν «ανε­ξάρ­τη­τοι» από την κυ­βερ­νη­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση της CIA.

Η χρη­μα­το­δό­τη­ση από το FF πο­λι­τι­στι­κών βι­τρι­νών της CIA ήταν ση­μα­ντι­κή στην προ­σέλ­κυ­ση μη κομ­μου­νι­στών δια­νο­ου­μέ­νων, που εν­θαρ­ρύν­θη­καν να επι­τε­θούν στην μαρ­ξι­στι­κή και κομ­μου­νι­στι­κή αρι­στε­ρά. Πολ­λοί από αυ­τούς τους μη κομ­μου­νι­στές αρι­στε­ρούς ισχυ­ρί­στη­καν αρ­γό­τε­ρα πως «εξα­πα­τή­θη­καν», πως αν γνώ­ρι­ζαν ότι το Ίδρυ­μα Ford ήταν βι­τρί­να της CIA, δεν θα του πρό­σφε­ραν το όνομα και το κύρος τους. Όμως αυτή η στάση απο­γο­ή­τευ­σης εκ μέ­ρους της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής αρι­στε­ράς εμ­φα­νί­στη­κε μετά από τις απο­κα­λύ­ψεις για τη συ­νερ­γα­σία FF και CIA που έγι­ναν στον Τύπο. Ήταν τόσο αφε­λείς αυτοί οι αντι­κομ­μου­νι­στές σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες ώστε να θε­ω­ρούν ότι όλα τους τα συ­νέ­δρια σε πο­λυ­τε­λείς επαύ­λεις και πε­ντά­στε­ρα ξε­νο­δο­χεία στη Λίμνη Κόμο, στο Πα­ρί­σι και στη Ρώμη, όλες οι ακρι­βές εκ­θέ­σεις τέ­χνης και τα ιλου­στρα­σιόν πε­ριο­δι­κά ήταν απλές πρά­ξεις φι­λαν­θρω­πί­ας; Μπο­ρεί. Ακόμα όμως και οι αφε­λέ­στε­ροι θα πρέ­πει να γνώ­ρι­ζαν ότι σε όλα τα συ­νέ­δρια και όλα τα πε­ριο­δι­κά ο στό­χος της κρι­τι­κής ήταν ο «Σο­βιε­τι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός» και η «κομ­μου­νι­στι­κή τυ­ραν­νία», και οι «αρι­στε­ροί απο­λο­γη­τές της δι­κτα­το­ρί­ας» — παρά το γε­γο­νός πως ήταν ανοι­χτό μυ­στι­κό ότι οι ΗΠΑ είχαν πα­ρέμ­βει για να ανα­τρέ­ψουν τη δη­μο­κρα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση  Arbenz στη Γουα­τε­μά­λα και το κα­θε­στώς Mossadegh στο Ιράν, και παρά το γε­γο­νός ότι τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα πα­ρα­βιά­ζο­νταν μα­ζι­κά από δι­κτά­το­ρες με την στή­ρι­ξη των ΗΠΑ στην Κούβα, στη Δο­μι­νι­κα­νή Δη­μο­κρα­τία, στη Νι­κα­ρά­γουα και αλλού.

Η «αγα­νά­κτη­ση» και οι ισχυ­ρι­σμοί «αθω­ό­τη­τας» πολ­λών αντι­κομ­μου­νι­στών αρι­στε­ρών δια­νο­ου­μέ­νων αφού απο­κα­λύ­φθη­κε πως ήταν μέλη πο­λι­τι­στι­κών βι­τρι­νών της CIA πρέ­πει να εκλη­φθεί με με­γά­λη δόση κυ­νι­κού σκε­πτι­κι­σμού. Ένας επι­φα­νής δη­μο­σιο­γρά­φος, ο AndrewKopkind,  έγρα­ψε για μια βαθιά αί­σθη­ση ηθι­κής απο­γο­ή­τευ­σης με τις πο­λι­τι­στι­κές βι­τρί­νες ιδι­ιω­τι­κών Ιδρυ­μά­των που χρη­μα­το­δο­τού­νταν από τη CIA. Γρά­φει ο Kopkind:

«Η από­στα­ση ανά­με­σα στη ρη­το­ρι­κή της ανοι­χτής κοι­νω­νί­ας και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του ελέγ­χου ήταν με­γα­λύ­τε­ρη από ό,τι φα­ντα­ζό­ταν οποιοσ­δή­πο­τε. Όλοι όσοι πή­γαι­ναν στο εξω­τε­ρι­κό για λο­γα­ρια­σμό κά­ποιας αμε­ρι­κα­νι­κής ορ­γά­νω­σης ήταν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μάρ­τυ­ρες της θε­ω­ρί­ας ότι ο κό­σμος ήταν δι­χα­σμέ­νος ανά­με­σα στον κομ­μου­νι­σμό και τη δη­μο­κρα­τία και ότι όλα όσα βρι­σκό­ντου­σαν ανά­με­σα ήταν προ­δο­σία. Η ψευ­δαί­σθη­ση της δια­φο­ρε­τι­κής άπο­ψης συ­ντη­ρή­θη­κε: η CIA υπο­στή­ρι­ζε τάχα σο­σια­λι­στές μα­χη­τές του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου, φα­σί­στες μα­χη­τές του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου, μαύ­ρους και άσπρους μα­χη­τές του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου. Η κα­θο­λι­κό­τη­τα και η ευ­λυ­γι­σία των επι­χει­ρή­σε­ων της CIA ήταν με­γά­λα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα. Αλλά ο πλου­ρα­λι­σμός ήταν απάτη και ήταν η από­λυ­τη πηγή δια­φθο­ράς.» (Ibid, pp. 408-409).»

Όταν ο αμε­ρι­κα­νός δη­μο­σιο­γρά­φος DwightMacdonald, που ήταν συ­νερ­γά­της του Encounter (ενός ση­μα­ντι­κού πο­λι­τι­σμι­κού πε­ριο­δι­κού με χρη­μα­το­δό­τη­ση FF-CIA), έστει­λε ένα άρθρο που ασκού­σε κρι­τι­κή στην αμε­ρι­κα­νι­κή κουλ­τού­ρα και πο­λι­τι­κή, το άρθρο απορ­ρί­φθη­κε από την εκ­δο­τι­κή επι­τρο­πή σε στενή συ­νερ­γα­σία με τη CIA (ό.π.,  σ. 314-321). Στα πεδία της ζω­γρα­φι­κής και του θε­ά­τρου, η CIA συ­νερ­γα­ζό­ταν με το FF για να προ­ω­θή­σει τον αφη­ρη­μέ­νο εξ­πρε­σιο­νι­σμό ενά­ντια σε κάθε καλ­λι­τε­χνι­κή έκ­φρα­ση με κοι­νω­νι­κό πε­ριε­χό­με­νο, προ­σφέ­ρο­ντας κον­δύ­λια και συν­δέ­σμους για εκ­θέ­σεις με με­γά­λη δη­μο­σιό­τη­τα στην Ευ­ρώ­πη και θε­τι­κές κρι­τι­κές από «επι­δο­τού­με­νους» δη­μο­σιο­γρά­φους. Οι αλ­λη­λέν­δε­τες ηγε­σί­ες της CIA, του Ιδρύ­μα­τος Ford και του Μου­σεί­ου Σύγ­χρο­νης Τέ­χνης στη Νέα Υόρκη οδή­γη­σαν σε μια πο­λυ­τε­λή προ­ώ­θη­ση της «ατο­μι­κι­στι­κής» τέ­χνης που ήταν από­μα­κρη απ” το λαό — και σε μια φαρ­μα­κε­ρή επί­θε­ση στους ευ­ρω­παί­ους ζω­γρά­φους, συγ­γρα­φείς και θε­α­τρι­κούς συγ­γρα­φείς που έγρα­φαν από κρι­τι­κή ρε­α­λι­στι­κή οπτι­κή. Ο «αφη­ρη­μέ­νος εξ­πρε­σιο­νι­σμό», όποια κι αν ήταν η καλ­λι­τε­χνι­κή πρό­θε­ση, έγινε όπλο του Ψυ­χρού Πο­λέ­μου  (ό.π., σ. 263).

Η ιστο­ρία συ­νέρ­γειας του Ιδρύ­μα­τος Ford και της CIA σε ανα­ζή­τη­ση πα­γκό­σμιας ηγε­μο­νί­ας των ΗΠΑ είναι πλέον καλά πι­στο­ποι­η­μέ­νο γε­γο­νός. Το ζή­τη­μα που εκ­κρε­μεί είναι τι εί­δους σχέση συ­νε­χί­ζει να υπάρ­χει στη νέα χι­λιε­τία μετά τις απο­κα­λύ­ψεις της δε­κα­ε­τί­ας του 1960; Το FF έκανε κά­ποιες επι­φα­νεια­κές αλ­λα­γές. Είναι πιο ευ­έ­λι­κτο στην πα­ρο­χή μι­κρών ποσών υπο­τρο­φιών για ομά­δες για τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα και για ερευ­νη­τές που δια­φω­νούν κά­ποιες φορές με την αμε­ρι­κα­νι­κή πο­λι­τι­κή. Δεν είναι πι­θα­νό να προ­σλά­βουν πρά­κτο­ρες της CIA για να διευ­θύ­νουν τον ορ­γα­νι­σμό. Πιο ση­μα­ντι­κό είναι πως είναι πι­θα­νό­τε­ρο να συ­νερ­γά­ζο­νται ανοι­χτά με την αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση σε ό,τι αφορά τα πο­λι­τι­στι­κά και εκ­παι­δευ­τι­κά της προ­γράμ­μα­τα, κυ­ρί­ως με την Υπη­ρε­σία Διε­θνούς Ανά­πτυ­ξης.

Από κά­ποιες από­ψεις, το FF έχει εκλε­πτύ­νει το στυλ συ­νερ­γα­σί­ας του με την προ­σπά­θεια της Ουά­σινγ­κτον να εξα­σφα­λί­σει την πα­γκό­σμια κυ­ριαρ­χία, αλλά έχει κρα­τή­σει την ουσία αυτής της πο­λι­τι­κής. Για πα­ρά­δειγ­μα, το FF είναι πολύ επι­λε­κτι­κό σε ό,τι αφορά τη χρη­μα­το­δό­τη­ση εκ­παι­δευ­τι­κών ορ­γα­νι­σμών. Όπως το ΔΝΤ, το FF επι­βάλ­λει προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όπως είναι η «επαγ­γελ­μα­το­ποί­η­ση» του ακα­δη­μαϊ­κού προ­σω­πι­κού και η «ανύ­ψω­ση των κρι­τη­ρί­ων.» Στην πράξη, αυτό με­τα­φρά­ζε­ται στην προ­α­γω­γή της κοι­νω­νι­κής επι­στη­μο­νι­κής ερ­γα­σί­ας που βα­σί­ζε­ται στις προ­δια­θέ­σεις, αξίες και προ­σα­να­το­λι­σμούς της αμε­ρι­κα­νι­κής αυ­το­κρα­το­ρί­ας: την απο­σύν­δε­ση των εκ­παι­δευ­τι­κών από την τα­ξι­κή πάλη και τη σύν­δε­σή τους με φι­λοι­μπε­ρια­λι­στές αμε­ρι­κα­νούς ακα­δη­μαϊ­κούς και λει­τουρ­γούς του Ιδρύ­μα­τος που υπο­στη­ρί­ζουν το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο μο­ντέ­λο.

Όπως και στις δε­κα­ε­τί­ες του 1950 και 60, το Ίδρυ­μα Ford χρη­μα­το­δο­τεί σή­με­ρα επι­λε­κτι­κά αντι-αρι­στε­ρές ορ­γα­νώ­σεις αν­θρώ­πι­νων δι­καιω­μά­των, οι οποί­ες επι­κε­ντρώ­νο­νται στις επι­θέ­σεις κατά των πα­ρα­βιά­σε­ων των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των σε αντί­πα­λες των ΗΠΑ χώρες, και στην απο­στα­σιο­ποί­η­ση από αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των και τους αντι-ιμπε­ρια­λι­στές ηγέ­τες. Το FF έχει ανα­πτύ­ξει μια εκλε­πτυ­σμέ­νη στρα­τη­γι­κή χρη­μα­το­δό­τη­σης Ορ­γα­νώ­σεις Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των (HRG) που απευ­θύ­νο­νται στην Ουά­σινγ­κτον ενώ απο­κηρ­ρύ­σουν τις «συ­στη­μα­τι­κές» πα­ρα­βιά­σεις των αντι­πά­λων των ΗΠΑ. Το FF υπο­στη­ρί­ζει HRG οι οποί­ες εξι­σώ­νουν τη μα­ζι­κή κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία των ΗΠΑ με τις πε­ρι­πτω­σια­κές ακρό­τη­τες αντι-ιμπε­ρια­λι­στών αντι­πά­λων τους. Το FF χρη­μα­το­δο­τεί HRG που δεν συμ­με­τέ­χουν σε μα­ζι­κές δρά­σεις ενά­ντια στην πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση και τον νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό, και οι οποί­ες υπε­ρα­σπί­ζο­νται το Ίδρυ­μα Ford ως νό­μι­μο και γεν­ναιό­δω­ρο «ΜΚΟ.»

Η ιστο­ρία και η σύγ­χρο­νη εμπει­ρία αφη­γού­νται μια δια­φο­ρε­τι­κή ιστο­ρία. Σε μια πε­ρί­ο­δο που η υπερ­βο­λι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση πο­λι­τι­στι­κών δρα­στη­ριο­τή­των από την Ουά­σινγ­κτον φαί­νε­ται ύπο­πτη, το FF εκ­πλη­ρώ­νει έναν πολύ ση­μα­ντι­κό ρόλο στην προ­βο­λή της αμε­ρι­κα­νι­κής πο­λι­τι­στι­κής πο­λι­τι­κής ως προ­φα­νώς «ιδιω­τι­κής» και μη πο­λι­τι­κής φι­λαν­θρω­πι­κής υπό­θε­σης. Οι σύν­δε­σμοι ανά­με­σα στους κο­ρυ­φαί­ους αξιω­μα­τού­χους του FF και την αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση είναι προ­φα­νείς και διαρ­κείς. Μια ανα­σκό­πη­ση των πρό­σφα­τα χρη­μα­το­δο­τη­μέ­νων εγ­χει­ρη­μά­των απο­κα­λύ­πτει ότι το FF δεν έχει ποτέ χρη­μα­το­δο­τή­σει κα­νέ­να μεί­ζο­νος ση­μα­σί­ας εγ­χεί­ρη­μα που να αντι­τί­θε­ται στην αμε­ρι­κα­νι­κή πο­λι­τι­κή.

Στην πα­ρού­σα φάση μεί­ζο­νος στρα­τιω­τι­κής και πο­λι­τι­κής επί­θε­σης των ΗΠΑ, η Ουά­σινγ­κτον έχει θέσει το ζή­τη­μα ως ζή­τη­μα «τρο­μο­κρα­τί­ας ή δη­μο­κρα­τί­ας», όπως και στον Ψυχρό Πό­λε­μο το έθετε ως ζή­τη­μα «Κομ­μου­νι­σμού ή Δη­μο­κρα­τί­ας.» Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, η αυ­το­κρα­το­ρία στρα­το­λό­γη­σε και χρη­μα­το­δό­τη­σε  ορ­γα­νώ­σεις-βι­τρί­νες, δια­νο­ού­με­νους και δη­μο­σιο­γρά­φους, για να επι­τε­θεί στους αντι-ιμπε­ρια­λι­στές αντι­πά­λους της και να εξουδ­τε­ρώ­σει τους δη­μο­κρα­τι­κούς επι­κρι­τές της. Το Ίδρυ­μα Ford έχει την κα­τάλ­λη­λη θέση ώστε να ξα­να­παί­ξει τον ρόλο του ως συ­νερ­γού για την από­κρυ­ψη του Νέου Πο­λι­τι­σμι­κού Ψυ­χρού Πο­λέ­μου.

*Επί­τη­μος κα­θη­γη­τής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Binghampton, Νέα Υόρκη

Οι χο­ρη­γί­ες του ιδρύ­μα­τος Φορντ από το 1958 μέχρι το 1974*

Συγ­γρα­φέ­ας:

Εφ. Κα­θη­με­ρι­νή

Το Ίδρυ­μα πα­ρου­σιά­ζει έναν πλήρη κα­τά­λο­γο των χο­ρη­γιών, που δό­θη­καν σε ορ­γα­νι­σμούς και σε άτομα στην Ελ­λά­δα, από το 1958 ως και το 1974. Όπως είναι γνω­στό, χο­ρη­γί­ες δί­νο­νται κα­τό­πιν υπο­βο­λής αι­τή­σε­ως από τους εν­δια­φε­ρο­μέ­νους και για την εκ­πό­νη­ση μιας συ­γκε­κρι­μέ­νης ερ­γα­σί­ας ή ενός προ­γράμ­μα­τος. Το Ίδρυ­μα δεν έχει καμιά ανά­μι­ξη στην εκτέ­λε­ση του έργου, η πραγ­μα­το­ποί­η­ση του οποί­ου απο­τε­λεί τη μόνη υπο­χρέ­ω­ση του πα­ρα­λή­πτη της χο­ρη­γί­ας προς το Ίδρυ­μα. Οι χο­ρη­γί­ες που έχουν δοθή από τα 1958 ως και το 1974, ανέρ­χο­νται, για μεν τους ορ­γα­νι­σμούς, σε δρχ. 215.178.360, για δε τα άτομα, σε δρχ. 22.415.430.

Α΄ΟΡ­ΓΑ­ΝΙ­ΣΜΟΙ

ΕΡΕΥ­ΝΑ και Προ­γραμ­μα­τι­σμός Ελ­λη­νι­κής Οι­κο­νο­μι­κής Ανα­πτύ­ξε­ως. 1958. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος. Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης, Γε­νι­κός Διευ­θυ­ντής: Ευάγ­γε­λος Πα­πα­νού­τσος. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δυό­μι­συ χρό­νια (Δρχ. 750.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για το Δι­δα­κτι­κό Προ­σω­πι­κό και για Υπο­τρο­φί­ες Μα­θη­τών. 1959, Κολ­λέ­γιο Αθη­νών. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος έξη χρό­νια (Δρχ. 7.500.000).

ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ Ερευ­νών – Φυ­σι­κές και Οι­κο­νο­μι­κές Επι­στή­μες. Πρώην Βα­σι­λι­κό Ίδρυ­μα Ερευ­νών. 1959. Πρό­ε­δρος Κα­θη­γη­τής Λεων. Ζέρ­βας. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 7.500.000).

ΕΡΕΥ­ΝΑ και Με­λέ­τη σε Προ­γράμ­μα­τα Πο­λε­ο­δο­μί­ας. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος. 1960. Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης. Γε­νι­κός Διευ­θυ­ντής: Ευ. Πα­πα­νού­τσος. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δύο χρό­νια (Δρχ. 4.200.000).

ΠΡΟ­ΜΗ­ΘΕΙΑ Ει­δι­κής Σει­ράς Κι­νη­μα­το­γρα­φι­κών Ται­νιών για τη Δι­δα­σκα­λία της Φυ­σι­κής.1960. Υπουρ­γείο Εθνι­κής Παι­δεί­ας. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος ένας χρό­νος. (Δρχ. 225.000).

Α) ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση για την Ανά­πτυ­ξη του Προ­γράμ­μα­τος του Κέ­ντρου Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών. 1961. Διευ­θυ­ντής: Κα­θη­γη­τής Αν­δρέ­ας Πα­παν­δρέ­ου. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 4.800.000).

Β) ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση για την Ανά­πτυ­ξη του Προ­γράμ­μα­τος του Κέ­ντρου Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών. Διευ­θυ­ντής: Κα­θη­γη­τής Αν­δρέ­ας Πα­παν­δρέ­ου (μέσω του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Κα­λι­φόρ­νιας). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 4.200.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Δι­δα­κτι­κού Προ­σωπικού στην Με­τα­πτυ­χια­κή Σχολή Οι­κι­στι­κής. 1963. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος. Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης, Γε­νι­κός Διευ­θυ­ντής: Ευ. Πα­πα­νού­τσος. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος ένας χρό­νος (Δρχ. 300.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Δι­δα­κτι­κού Προ­σωπικού, Υπο­τρο­φί­ες Σπου­δα­στών και Προ­γράμ­μα­τα Ερευ­νών του Κέ­ντρου Οι­κι­στι­κής. 1965. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος, Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 30.000.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για τις Ανα­σκα­φές στην Αρ­χαία Αγορά Αθη­νών (Στοά Ατ­τά­λου). 1965. Αμε­ρι­κα­νι­κή Σχολή Κλα­σι­κών Σπου­δών. Διευ­θυ­ντής: Κα­θη­γη­τής Όμη­ρος Τό­μπ­σον. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος έντε­κα χρό­νια (30.000.000).

ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση Προγράμ­ματος του Κέ­ντρου Προ­γραμ­μα­τι­σμού Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών (ΚΕΠΕ). 1966. Διευ­θυ­ντής: Κα­θη­γη­τής Γ. Κου­τσου­μά­ρης (μέσω του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ – Δρχ. 6.233.430).

Το αρ­χι­κό ποσόν της χο­ρη­γί­ας αυτής ανήρ­χε­το σε 15.900.000 δρχ. Το 1968, το Πα­νε­πι­στή­μιο του Χάρ­βαρντ ανε­κά­λε­σε το πρό­γραμμα αυτό, επει­δή, κάτω από τις τότε επι­κρα­τού­σες κυβερνητι­κές συν­θή­κες στην Ελ­λά­δα, οι στό­χοι του προ­γράμ­μα­τος ερευ­νών δεν μπο­ρού­σαν να δια­τη­ρή­σουν την απαι­του­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή τους στάθ­μη. Το Ίδρυ­μα Φορντ επί­σης ανε­κά­λε­σε το υπο­λει­πό­με­νο ποσόν των 9.666.570 Δρχ. της χο­ρη­γί­ας.

ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ­ΤΑ Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών 1968. Επι­στη­μο­νι­κή Διεύ­θυν­ση: Κα­θη­γη­τής Ι. Πε­σμα­ζό­γλου, Πρώην Βα­σι­λι­κό Ίδρυ­μα Ερευ­νών. Πρό­ε­δρος: Κα­θη­γη­τής Λ. Ζέρ­βας. Στα προ­γράμ­μα­τα αυτά με­τεί­χαν οι οι­κο­νο­μο­λό­γοι, Δ. Κα­ρά­γιωρ­γας, Λ. Αθα­να­σί­ου, Ε. Βο­λου­δά­κης και Δ. Χα­λι­κιάς. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος ένας χρό­νος. (Δρχ. 300.000).

Το αρ­χι­κό ποσόν της χο­ρη­γί­ας αυτής ανήρ­χε­το σε 1.500.000 δρχ. Μετά την αλ­λα­γή του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Β.Ι.Ε., οι οικο­νομολόγοι απε­χώ­ρη­σαν. Το υπό­λοι­πον του ποσού της χο­ρη­γί­ας εξ 1.200.000 δρχ., με­τα­φέρ­θη­κε σε άλλο φορέα, το Αμε­ρι­κα­νι­κό Εκ­παιδευτικό Ίδρυ­μα Ελ­λά­δος (Φουλ­μπράϊτ) για τη συ­νέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος με­λε­τών.

ΣΥ­ΝΕ­ΧΙ­ΣΗ Ενι­σχύ­σε­ως του Κέ­ντρου Οι­κι­στι­κής. 1968. Αθη­ναϊκός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος. Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δε­κα­τέσ­σε­ρις μήνες (Δρχ. 9.000.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για την Ορ­γά­νω­ση Βι­βλιο­θή­κης του Αθη­ναϊ­κού Τε­χνο­λο­γι­κού Ομί­λου. 1968. Για α­γορά βι­βλί­ων, πε­ριο­δι­κών, μικρο­φίλμ, μη­χα­νη­μά­των και ει­δι­κών συμ­βού­λων. Πρό­ε­δρος: Κ. Δοξιά­δης. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος ένας χρό­νος (Δρχ. 1.500.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Κοι­νω­νιο­λο­γι­κών και Αν­θρω­πο­λο­γι­κών Ερευ­νών (μέσω του Αμε­ρι­κα­νι­κού Εκ­παι­δευ­τι­κού Ιδρύ­μα­τος Ελ­λά­δος -Φουλ­μπρά­ΐτ). 1968. Επι­στή­μο­νες ερευ­νη­τές: Καθηγ. Ι. Πε­ρι­στιά­νης, Τίνα Γκιώ­κα και Ιω­άν­να Λα­μπί­ρη. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος ένας χρό­νος (Δρχ. 300.000).

ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση του Θε­ά­τρου Τέ­χνης και της Δρα­μα­τι­κής Σχο­λής Κα­ρό­λου Κουν (τρεις χο­ρη­γί­ες 1968, 1970 και 1972). 1968. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος επτά χρό­νια (Δρχ. 12.310.260).

ΑΡ­ΧΑΙΟΙ Ελ­λη­νι­κοί Οι­κι­σμοί (μέσω του Αθη­ναϊ­κού Τε­χνο­λο­γι­κού Ομί­λου) 1968. Στις έρευ­νες – με­λέ­τες του προ­γράμ­μα­τος συ­νερ­γά­σθη­καν επι­στή­μο­νες: Δ. Λα­ζα­ρί­δης, Μ. Σα­κελ­λα­ρί­ου, Σ. Δά­κα­ρης, Ι. Κο­ντής, Α. Ζώης, Δ. Θε­ο­χά­ρης, Ν. Για­λού­ρης, Ε. Πε­ντά­ζος, Μ. Πε­τρο­που­λά­κου, Α. Πε­τρο­νό­της, Δ. Μα­ρω­νί­της, Ι. Τραυ­λός, Ν. Φα­ρά­κλας, Τ. Σπέρ­λινγκ και Ε. Σβω­λο­πού­λου. Οι επι­στή­μο­νες αυτοί ερ­γά­σθη­καν σε διά­φο­ρους το­μείς κατά δια­φο­ρε­τι­κά διαστή­ματα ανά­λο­γα με τις ανά­γκες του προ­γράμ­μα­τος. (Τέσ­σε­ρις χορηγί­ες 1968, 1970, 1972 και 1973). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος οκτώ χρό­νια (Δρχ. 18.150.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για επιστημονι­κούς συ­νερ­γά­τες στο πρό­γραμ­μα «Τέ­χνης του Αγίου Όρους», 1968, του Κα­θη­γη­τή Παύ­λου Μυ­λω­νά (μέσω της Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τε­χνών και με­τέ­πει­τα μέσω της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής Κλασ­σι­κών Σπου­δών). (Δύο χο­ρη­γί­ες 1968 και 1970). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 1.200.000)

ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ του Ελ­λη­νι­κού Συν­δέ­σμου Σύγ­χρο­νης Μου­σι­κής. 1968. Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο: Γ. Α. Πα­παϊ­ω­άν­νου, Πρό­ε­δρος, Γ. Πα­παϊ­ω­άν­νου, Δ. Τερζά­κης, Μα­ρί­κα Χουρ­μου­ζί­ου – Πα­παϊ­ω­άν­νου, Στ. Βα­σι­λειά­δης και Γρ. Σε­μι­τέ­κο­λο. Χρη­μα­το­δό­τη­ση για την ορ­γά­νω­ση της 3ης και 4ης Ελ­λη­νι­κής Εβδο­μά­δας Σύγ­χρο­νης Μου­σι­κής, ανά­θε­ση για τη σύν­θε­ση έργων σε Έλ­λη­νες συν­θέτες, έκ­δο­ση δέκα δί­σκων (σε δύο σει­ρές) με έργα συγ­χρό­νων Ελ­λή­νων συν­θε­τών, έκ­δο­ση δί­σκου με έργα του Γιάν­νη Χρή­στου, πραγ­μα­το­ποί­η­ση οκτώ συ­ναυ­λιών και αγορά μη­χα­νη­μά­των και ορ­γά­νων για τον εξο­πλι­σμό ηλε­κτρο­νι­κού ερ­γα­στη­ρί­ου μου­σι­κής στη διά­θε­ση Ελ­λή­νων συν­θε­τών. (Τρεις χο­ρη­γί­ες, 1968, 1970 και 1974). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος επτά χρό­νια (Δρχ. 4.284.000).

ΧΡΗ­ΜΑ­ΤΟ­ΔΟ­ΤΗ­ΣΗ για την Συ­γκέ­ντρω­ση του Έργου του Συν­θέ­τη Νίκου Σκαλ­κώ­τα. 1968. Εται­ρεία Φίλων Νίκου Σκαλ­κώ­τα. Πρό­ε­δρος: Νέλ­ληΕυ­ελ­πί­δη. Με­λέ­τη χει­ρο­γρά­φων, αντι­γρα­φή και εκτύ­πω­ση. Ένας αριθ­μός έργων έχει ήδη εκ­δο­θεί και αλλά έτοι­μα για έκ­δο­ση. (Δυο χο­ρη­γί­ες 1968 και 1970). Διάρ­κεια προ­γράμματος πέντε χρό­νια (Δρχ. 615.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Γε­νι­κή και Αγο­ρά Ορ­γά­νων και Λαϊ­κών Φορε­σιών. 1968. Συ­γκρό­τη­μα Λαϊ­κών Χορών Δώρας Στρά­του (Δύο επι­χο­ρη­γή­σεις 1968 και 1970). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος τέσ­σε­ρα χρό­νια (Δρχ. 9.021.900).

ΠΡΟ­ΓΡΑΜ­ΜΑ­ΤΑ Ερευ­νών για Οι­κο­νο­μι­κή Ανά­πτυ­ξη της Ελλά­δας. 1969. (Μέσω του Αμερικανι­κού Εκ­παι­δευ­τι­κού Ιδρύ­μα­τος της Ελ­λά­δος – Φουλ­μπράϊτ). Η επι­χο­ρή­γη­ση αυτή πε­ρι­λάμ­βα­νε και το ποσό του 1.200.000 Δρχ. που με­τε­φέρ­θη από το πρώην Βα­σιλικό Ίδρυ­μα Ερευ­νών. Επιστη­μονικός Δ)ντής Ομά­δος: Καθηγ. Ι. Πε­σμα­ζό­γλου. Συμ­με­τέ­χο­ντες ερευ­νη­τές: Ε. Βο­λου­δά­κης, Δ. Κα­ρά­γιωρ­γας, Π. Παυ­λό­που­λος, Ι. Πε­σμα­ζό­γλου, Π. Φα­κιο­λάς, Δ. Χα­λι­κιάς και Γ. Χαλ­κιό­που­λος. Η ομάδα πε­ρι­λάμ­βα­νε επί­σης συνερ­γάτες και βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό. Ορι­σμέ­νες από τις ερ­γα­σί­ες των προ­α­να­φερ­θέ­ντων οι­κο­νο­μο­λό­γων και συ­γκε­κρι­μέ­να των Καθηγη­τών Ι. Πε­σμα­ζό­γλου και Δ. Κα­ρά­γιωρ­γα έχουν ήδη δη­μο­σιευ­θεί σε επι­στη­μο­νι­κά πε­ριο­δι­κά. Οι υ­πόλοιπες ερ­γα­σί­ες βρί­σκο­νται στο τε­λι­κό στά­διο επε­ξερ­γα­σί­ας για δη­μο­σί­ευ­ση (Δρχ. 3.300.000).

Το 1973, το Αμε­ρι­κα­νι­κό Εκ­παιδευτικό Ίδρυ­μα Ελ­λά­δος – Φουλ­μπράϊτ, δια­χει­ρι­στι­κός διεκ­περαιωτής της χο­ρη­γί­ας, κα­τό­πιν πα­ρα­στά­σε­ων του Αμε­ρι­κα­νού Πρε­σβευ­τού στην Αθήνα, πλη­ρο­φό­ρη­σε το Ίδρυ­μα Φορντ ότι δεν ήταν πλέον δια­τε­θει­μέ­νο να δια­χει­ρί­ζε­ται τα κον­δύ­λια αυτού του προ­γράμ­μα­τος. Το υπό­λοι­πο του ποσού (άνω του ενός τρί­του του συ­νο­λι­κού ποσού) με­τε­φέρ­θη τότε, στο Ιν­στι­τού­το Διε­θνούς Εκπαι­δεύσεως για την συ­νέ­χι­ση των ε­ρευνών.

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Εκ­παι­δευ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των του Κέ­ντρου Οικι­στικής. 1969. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος, Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης, Διάρ­κεια προγράμμα­τος τρία χρό­νια (Δρχ. 29.250.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για Επιστημονι­κούς συ­νερ­γά­τες στο Μυ­κη­ναϊ­κό Ίδρυ­μα. 1970. Διευ­θυ­ντής: Γ. Μυ­λω­νάς, ακα­δη­μαϊ­κός. (Δύο επι­χορηγήσεις. 1970 και 1972). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος τέσ­σε­ρα χρό­νια (Δρχ. 900.000).

ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση για την Α­νάπτυξη Μορ­φω­τι­κών και Καλλι­τεχνικών Προ­γραμ­μά­των «Τέχνη» Μα­κε­δο­νι­κή Καλ­λι­τε­χνι­κή Εται­ρεία – Θεσ­σα­λο­νί­κη 1971. Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο Καθηγ. Λ. Πο­λίτης, Πρό­ε­δρος, Μ. Σαλ­τιέλ. Χρ. Χρή­στου. Δ. Δη­μη­τριά­δης, Β. Το­κα­τλί­δου, Α. Βι­δά­λη, Α. Κυ­ρια­κί­δου – Νέ­στο­ρος, Π. Νί­κο­γλου και Δ. Ιω­άν­νου. (Αρ­χι­κά η διάρ­κεια της χο­ρη­γί­ας ήταν δύο χρό­νια. Αρ­γό­τε­ρα δό­θη­κε πα­ρά­τα­ση για άλλα δύο) (Δρχ. 2.052.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Εται­ρεί­ας Σύγ­χρο­νος Κι­νη­μα­το­γρά­φος. 1971. Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο: Σ. Δη­μη­τρί­ου. Πρό­ε­δρος Β. Ρα­φαη­λί­δης, Α. Αρ­γυ­ρί­ου, Κ. Σκα­λιώ­ρας και Θ. Κρη­τι­κός. Για την πα­ρα­γω­γή ται­νιών μι­κρού και με­γά­λου μή­κους, αγορά μη­χα­νη­μά­των για τον εξο­πλι­σμό ενός κι­νη­μα­το­γρα­φι­κού στού­ντιο και για την έκ­δο­ση ενός μη­νιαί­ου πε­ριο­δι­κού. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δύο χρό­νια (Δρχ. 3.135.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για την απο­πε­ρά­τω­ση και έκ­δο­ση στην Ελ­λη­νι­κή και Αγ­γλι­κή του τόμου Στοι­χεία Αυ­το­γνω­σί­ας του Αρ­χι­τέ­κτο­να Άρη Κων­στα­ντι­νί­δη.1972. (Μέσω της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής Κλασ­σι­κών Σπου­δών). Μία πα­ρου­σί­α­ση με φω­το­γρα­φί­ες, σχέ­δια και ση­μειώσεις για την Ελ­λη­νι­κή Λαϊκή Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή. Διάρ­κεια προ­γράμματος τρία χρό­νια (Δρχ. 780.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για την έκ­δο­ση σει­ράς οκτώ βι­βλί­ων της «Βυ­ζα­ντι­νής και Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Βιβλιοθή­κης» (μέσω της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής Κλασ­σι­κών Σπου­δών). 1972. Το πρό­γραμ­μα διευ­θύ­νουν οι Κα­θη­γη­τές, Ι. Θ. Κα­κρι­δής. Λ. Πο­λί­της, Μ. Πα­πα­θω­μό­που­λος και Ν. Μ. Πα­να­γιω­τά­κης. (Ιδρυ­τι­κό μέλος της Επι­τρο­πής αυτής των κα­θη­γη­τών ήταν και ο Γιώρ­γος Σε­φέ­ρης). Διάρ­κεια προγράμμα­τος τέσ­σε­ρα χρό­νια (Δρχ. 1.305.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για την επι­τό­πια συ­γκέ­ντρω­ση και την εγ­γρα­φή σε δί­σκους «Δη­μο­τι­κής και Εκ­κλη­σια­στι­κής Μου­σι­κής». 1972. Σύλ­λο­γος προς Διά­δο­σιν της Εθνι­κής Μου­σι­κής. Πρό­ε­δρος: Σίμων Κα­ράς. Ήδη έχουν κυ­κλο­φο­ρή­σει δέκα δί­σκοι. Διάρ­κεια προγράμμα­τος τρία χρό­νια (Δρχ. 3.416.670).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ Ει­δι­κών Προ­γραμ­μά­των του Κέ­ντρου Οι­κι­στι­κής. 1972. Αθη­ναϊ­κός Τε­χνο­λο­γι­κός Όμι­λος, Πρό­ε­δρος: Κ. Δο­ξιά­δης. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δύο χρό­νια (Δρχ. 7.500.000).

ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ Ενί­σχυ­ση του Κέν­τρου Φι­λο­σο­φι­κών Ερευ­νών. 1973. Διεύ­θυν­ση του Κέ­ντρου: Θαν. Κι­τσό­που­λος, Διεύ­θυν­ση Ερευ­νών, Χρ. Γιαν­να­ράς, Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο: Ακα­δη­μαϊ­κός Τ. Κ. Πα­πα­τσώ­νης, Πρό­ε­δρος, Μα­νό­λης Χα­τζη­δά­κις, Κ. Χρι­στο­δου­λί­δης, Τ. Ιω­άν­νου και Στέ­φα­νος Μάνος. Χρη­μα­το­δό­τη­ση για σει­ρές δια­λέξεων, σε­μι­νά­ρια, ομά­δες εργα­σίας, έκ­δο­ση του πε­ριο­δι­κού «Δευ­καλίων», ει­δι­κές εκ­δό­σεις, ανάθε­ση ερευ­νών, συ­νερ­γα­σί­ες με Έλ­λη­νες επι­στή­μο­νες στο εξω­τε­ρι­κό και συ­γκρό­τη­ση βι­βλιο­θή­κης. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος πέντε χρό­νια (Δρχ. 9.971.700)

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ για επι­στη­μο­νι­κούς συ­νερ­γά­τες στην απο­πε­ρά­τω­ση του Γ’ Τόμου του «Λε­ξι­κού Με­σαιω­νι­κής Ελ­λη­νι­κής Δη­μώ­δους Γραμ­μα­τεί­ας». 1973. Διεύ­θυν­ση προ­γράμ­μα­τος: καθ. Εμμαν. Κρια­ράς (μέσω της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής Κλασ­σι­κών Σπου­δών). Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δύο χρό­νια. (Δρχ. 777.000).

ΕΝΙ­ΣΧΥ­ΣΗ του Τμή­μα­τος Κλα­σι­κών Σπου­δών του Πανεπι­στημίου Μακ Γκιλλ του Κα­να­δά, για ένα «Πει­ρα­μα­τι­κό Πρό­γραμ­μα Δι­δα­σκα­λί­ας της Ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας». 1973. Το πρό­γραμ­μα διευ­θύ­νει η κα­θη­γή­τρια Άννα Φαρ­μα­κί­δη. Διάρ­κεια προ­γράμ­μα­τος δύο χρό­νια (Δρχ. 401.400).

Β΄ ΙΔΙΩ­ΤΕΣ

1. Επι­στή­μες

Παναγ. Βο­κο­τό­που­λος (Αρ­χαιολογία), Χρή­στος Γιαν­να­ράς (Φι­λο­σο­φία), Αλέ­ξαν­δρος Δεσπο­τόπουλος (Ιστο­ρία), Θε­ο­φά­νης Κα­κρι­δής (Φι­λο­λο­γία), Διο­νύ­σιος Κα­ρά­γιωρ­γας [ο Δ. Κα­ρά­γιωρ­γας επέ­στρε­ψε την χο­ρη­γία του Φορντ, Σημ. του «Άρδην»] (Οι­κο­νο­μι­κές Επι­στή­μες), Γε­ωρ­γία Κου­λι­κούρ­δη (Ιστο­ρία), Βα­σί­λειος Κρεμ­μυ­δάς (Ιστο­ρία), Άλ­κη­Κυ­ρια­κί­δου – Νέ­στο­ρος (Κοι­νω­νι­κή Αν­θρω­πο­λο­γία), Δη­μή­τρης Μα­ρω­νί­της (Φι­λο­λο­γία), Στυ­λια­νός Ράμ­φος (Φι­λο­σο­φία), Αθηνά Ρι­κά­κη (Παι­δα­γω­γι­κά), Κων­στα­ντί­νος Σο­φού­λης (Οι­κο­νο­μι­κές επι­στή­μες), Μιλ­τιά­δης Σπύ­ρου (Φι­λο­σο­φία), Μα­νό­λης Χα­τζη­για­κου­μής (Φι­λο­λο­γία), Μα­νό­λης Χα­τζι­δά­κις (Βυ­ζα­ντι­νο­λο­γία).

2. Καλές Τέ­χνες

Αχιλ­λέ­ας Δρού­γκας (Ζω­γρα­φι­κή – Χα­ρα­κτι­κή), Λου­κάς Βε­νε­τού­λιας (Ζω­γρα­φι­κή). Αρι­στό­δη­μος Θε­ο­φυ­λα­κτό­που­λος (Ζω­γρα­φι­κή), Θό­δω­ρος (Γλυ­πτι­κή), Χρί­στος Κα­ράς (Ζω­γρα­φι­κή). Βα­σί­λης Κε­λαϊ­δής (Ζω­γρα­φι­κή), Δη­μο­σθέ­νης Κοκ­κι­νί­δης (Ζω­γρα­φι­κή), Δημή­τρης Κο­ντός (Ζω­γρα­φι­κή), Κώ­στας Λαχάς (Ζω­γρα­φι­κή), Άννα Βα­φία-Λε­ο­ντί­δου (Ζω­γρα­φι­κή), Θε­ό­δω­ρος Μήνας (Ζω­γρα­φι­κή), Πα­ντε­λής Ξα­γο­ρά­ρης (Ζω­γρα­φι­κή-Μα­θη­μα­τι­κά), Κο­σμάς Ξε­νά­κης (Γλυ­πτι­κή – Ζω­γρα­φι­κή – Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή), Μα­νώ­λης Πι­λα­δά­κης (Ζω­γρα­φι­κή), Κά­ρο­λος Τσί­ζεκ (Ζω­γρα­φι­κή – Χα­ρα­κτι­κή), Σω­τή­ρης Σό­ρο­γκας (Ζω­γρα­φι­κή), Πα­ναγιώτης Τέ­τσης (Ζω­γρα­φι­κή), Γιώρ­γος Τού­γιας (Ζω­γρα­φι­κή -Γλυ­πτι­κή), Σοφία Ζα­ρα­μπού­κα -Σαρ­ρή (Γρα­φι­κές Τέ­χνες), Γιάν­νης Φαϊ­τά­κης (Ζω­γρα­φι­κή – Τα­πι­σε­ρί).

3. Κι­νη­μα­το­γρά­φος

Θό­δω­ρος Αγ­γε­λό­που­λος, Κώ­στας Αρι­στό­που­λος, Πα­ντε­λής Βούλ­γα­ρης, Μίμης Κου­γιουμ­τζής, Θό­δω­ρος Κρη­τι­κός, Κώ­στας Μα­νου­σά­κης, Θε­ό­δω­ρος Μα­ρα­γκός, Βα­σί­λης Μάρος, Κώ­στας Σφή­κας.

4. Λο­γο­τε­χνία

Πέ­τρος Αμπα­τζό­γλου (Πεζο­γραφία), Μαντώ Αρα­βα­ντι­νού (Ποί­η­ση), Θα­νά­σης Βαλ­τι­νός (Πε­ζογραφία), Οδυσ­σέ­ας Ελύ­της (Ποί­η­ση), Δη­μή­τρης Ευ­θυ­μιά­δης (Θέ­α­τρο), Βα­σί­λης Ζιώ­γας (Θέα­τρο), Γιώρ­γος Ιω­άν­νου (Πεζο­γραφία), Νίκος Κάσ­δα­γλης (Πε­ζογραφία), Λευ­τέ­ρης Κα­νέλ­λης (Ποί­η­ση – Πε­ζο­γρα­φία), Νίκος Κα­ρού­ζος (Ποί­η­ση), Δη­μή­τρης Κε­χα­ΐ­δης (Θέ­α­τρο), Γιάν­νης Κον­τός (Ποί­η­ση), Αλέ­ξαν­δρος Κο­τζιάς (Πε­ζο­γρα­φία), Μέ­νη­ςΚου­μα­ντα­ρέ­ας (Πε­ζο­γρα­φία), Ζέ­φη­Λε­ο­ντά­ρη – Δα­ρά­κη (Ποί­η­ση), Γιώρ­γος Μα­νιά­της (Πε­ζο­γρα­φία), Πρό­δρομος Μάρ­κο­γλου (Ποί­η­ση), Γιώρ­γος Παυ­λό­που­λος (Ποί­η­ση), Λε­φτέ­ρη­ςΠού­λιος (Ποί­η­ση), Κατερί­να Αγ­γε­λά­κη – Ρουκ (Ποί­η­ση), Μίλ­τος Σα­χτού­ρης (Ποί­η­ση), Γι­ώργος Σκούρ­της (Θέ­α­τρο), Κώ­στας Τα­χτσής (Πε­ζο­γρα­φία), Στρα­τής Τσίρ­κας (Πε­ζο­γρα­φία), Καίτη Τσι­τσέ­λη (Πε­ζο­γρα­φία), Κίμων Φράϊ­ερ (Ποί­η­ση), Γιώρ­γος Χρι­στο­φι­λά­κης (Θέ­α­τρο), Γιώρ­γος Ψυ­χουν­δά­κης (Πε­ζο­γρα­φία – Ποίη­ση), [Ο Μα­νώ­λης Ανα­γνω­στά­κης δεν απε­δέ­χθη τε­λι­κώς τη χο­ρη­γία, Σημ. του «Άρδην»)].

5. Μου­σι­κή – Χορός

Φοί­βος Ανω­γεια­νά­κης (Μουσι­κή), Μάρ­κος Δρα­γού­μης (Μουσι­κή), Κά­ρεν­Κάν­νερ (Χορός), Σω­τή­ρης Νο­μι­κός (Χορός), Γιώρ­γος Σι­σι­λιά­νος (Μου­σι­κή), Αλέκα Συ­με­ω­νί­δη (Μου­σι­κή).

*Τα ονό­μα­τα των επι­χο­ρη­γού­με­νων ορ­γα­νι­σμών και ατό­μων, καθώς και το ει­σα­γω­γι­κό ση­μεί­ω­μα, ανα­δη­μο­σιεύ­ο­νται αυ­τού­σια από την εφη­με­ρί­δα Κα­θη­με­ρι­νή της 04/06/75, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Ιδρύ­μα­τος Φορντ.

 

Ετικέτες