Επανάληψη των γεγονότων του 2014 φαίνεται πως αντιμετωπίζει και πάλι η κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας. Με αφορμή το ζήτημα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μια ομάδα φερόμενων οπαδών αναστατώνει την περιοχή σπέρνοντας ένα κλίμα βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε εκπροσώπους του δήμου αλλά και σε συλλογικότητες της περιοχής.

Εδώ και αρκετούς μήνες μια μεγάλη μερίδα του οπαδικού τύπου, επιχειρεί να στοχοποιήσει τη δημοτική αρχή και να την καταστήσει αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών του γηπέδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδες οπαδών απέστειλαν εξώδικα σημειώματα με απειλές σε υπηρεσίες του Δήμου για την έκδοση της υψομετρικής μελέτης, ενώ μια ομάδα οπαδών βρίσκεται καθημερινά γύρω από το δημαρχείο αλλά και ευρύτερα στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας βανδαλίζοντας το κτίριο της δημαρχίας και τραμπουκίζοντας οποιονδήποτε εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για το επιχειρηματικό πλάνο Μελισσανίδη που θα χρηματοδοτηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό από χρήματα της περιφέρειας.

Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκε ο Γιώργος Πάνος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Καθώς κατηφόριζε τη Δεκελείας αντιλήφθηκε ότι τον ακολουθούσε μια ομάδα ατόμων. Όταν τον πλησίασαν αρκετά άρχισαν να τον βρίζουν και να τον χτυπούν στα πλευρά. Προσπάθησε να μπει σε ένα παρακείμενο κατάστημα για να προστατευθεί όπου και πάλι άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές 7-8 άτομα. Όταν απευθύνθηκε στην αστυνομία για το συμβάν, εκείνη επικαλέστηκε την κίνηση στο δρόμο(!) για τη μη άμεση επέμβαση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του: «Το γεγονός έρχεται ως φυσική συνέπεια του κλίματος βίας και τρομοκρατίας που έχει επικρατήσει στο κέντρο της πόλης μας το τελευταίο τριήμερο από τους δήθεν ειρηνικούς διαδηλωτές υπό την ανοχή της Πολιτείας, την κάλυψη της ΠΑΕ ΑΕΚ και τη συγκάλυψη αρκετών ΜΜΕ. Δεδομένης της αδυναμίας προστασίας των αιρετών των οποίων η σωματική ακεραιότητα απειλείται, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο αναβάλλεται μέχρι να διασφαλιστούν συνθήκες ομαλότητας στην πόλη από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας».

Εκτός όμως από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κατά καιρούς έχουν ξυλοκοπηθεί και άλλοι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου για την πόλη και το περιβάλλον. Άξια αναφοράς είναι η επίθεση που δέχτηκε ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Στρούγκα» στη Νέα Φιλαδέλφεια από αυτοαποκαλούμενους οπαδούς. Ο χώρος βανδαλίστηκε και βάφτηκε με συνθήματα υπέρ του γηπέδου επειδή οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους ως προς τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Μελισσανίδη που με όχημα την ΑΕΚ επιδιώκει να εξυπηρετήσει δικά του συμφέροντα έχοντας ως απώτερο σκοπό το κέρδος. Η κατευθυνόμενη επίθεση στην τοπική κοινωνία με αυτόν τον τρόπο υπό την ανοχή της αστυνομίας και την ενθάρρυνση μερίδας ΜΜΕ είναι προκλητική.

Είναι χρέος του κινήματος και της αριστεράς να υψώσει μια ασπίδα προστασίας του δημόσιου χώρου, του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας εν γένει απέναντι σε βίαιες πρακτικές οπαδών που επιλέγουν να δρουν ως ιδιωτικοί στρατοί ενός επιχειρηματία. Συνομιλήσαμε με τη Χριστίνα Ανδρέου, δημοτική σύμβουλο με την παράταξη «Δύναμη Πολιτών» προκειμένου να μας ξεκαθαρίσει την άποψη του Δήμου στο φλέγον ζήτημα.

-----------------------------------------------------------------

1) Η Δύναμη Πολιτών εξελέγη το 2014 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τι μεσολάβησε σε πολιτικό και νομικό επίπεδο αυτά τα δύο χρόνια και πώς φτάσαμε στις απειλές για την έκδοση της υψομετρικής μελέτης;

Έχουν περάσει περίπου 3 χρόνια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τις αρχές του 2015 στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια η Παράταξη της Δούρου. Το ρυθμιστικό που, σε πολλές του διατάξεις, με αποκορύφωμα τα άρθρα 42 και 43, φωτογράφιζε το γνωστό από το 2013 σχέδιο για το γήπεδο του Μελισσανίδη και «νομιμοποιούσε» την απαίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για αφαίρεση περίπου 6 στρεμμάτων από το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας (γήπεδο και περιβάλλων χώρος), είχε ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014. Ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει και είχε δεσμευτεί ότι θα το καταργήσει. Παράλληλα η Περιφέρεια (επί Σγουρού) το 2013-14 είχε δεσμευτεί να συνδράμει με είκοσι εκατομμύρια από ίδιους πόρους στην κατασκευή του γηπέδου και να δεχτεί τη δωρεά μελέτης από τη ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε για την υπογειοποίηση δρόμου που απαιτούσε η μελέτη του γηπέδου. Σήμερα οι σκανδαλώδεις αυτές ρυθμίσεις και αποφάσεις όχι μόνο δεν καταργήθηκαν αλλά ενισχύθηκαν και με άλλες “αριστερές”, όπως η θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γηπέδου και η Απόφαση έγκρισης της από το Υπουργείο χωρίς κανένα αστερίσκο! Και αυτά παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου, η διοίκηση του οποίου έχει μια αριστερή παράταξη που είχε υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από το 2013 όποτε γινόταν προσπάθεια να συζητηθούν στην πόλη οι όροι της ανέγερσης του γηπέδου και οι επιπτώσεις ο οπαδικός στρατός αναλάμβανε δράση με βία και τρομοκρατία διαλύοντας τις εκδηλώσεις και τα Δ.Σ. Με τις υψομετρικές υπάρχει το εξής παράλογο: απαιτούν από τις υπηρεσίες του δήμου να εγκρίνει τροποποιήσεις υψομετρικών δρόμων ενώ το τεχνικό έργο που τις προκαλεί, οι υπογειοποιήσεις, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Εγγράφως η αρμόδια Περιφέρεια ισχυρίζεται ψευδώς ότι έχει εγκρίνει την προμελέτη του έργου, αν και η προμελέτη δεν αρκεί. Έτσι πιέζει και στοχοποιεί το Δήμο ενώ εκείνη απολαμβάνει τα “ευχαριστώ” των κάθε είδους επιχειρηματικών συμφερόντων.

2) Η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ σας παρουσιάζει ως τη δημοτική αρχή που «δε θέλει το γήπεδο της ΑΕΚ». Σας κατηγορούν ακόμη και ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα τρίτων. Ποια είναι στην ουσία της η θέση του Δήμου σχετικά με το ζήτημα του γηπέδου;

Εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, όσο και αν ενοχλεί μερικούς που προσπαθούν να οπαδοποιήσουν την πολιτική ζωή. Εμείς αυτούς τους τρίτους εξυπηρετούμε και τους τοποθετούμε πρώτους στην ιεραρχία. Υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ΑΕΚ να στεγαστεί, ολόκληρης της ΑΕΚ συμπεριλαμβανομένων και των ερασιτεχνικών τμημάτων. Αυτών που δυστυχώς με το σχέδιο που υπάρχει παραμένουν και θα παραμείνουν άστεγα και διωγμένα από το χώρο που τους έχει παραχωρηθεί, το χώρο των προγόνων τους, όπως αρέσκονται μερικοί ευτυχώς προσφυγικοί σύλλογοι να διατυμπανίζουν, γιατί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει παραχωρηθεί ο χώρος και αυτό μην το ξεχνάμε. Ένα τέτοιο γήπεδο θέλει αυτή η Δημοτική Αρχή και παλεύει για να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις γιαυτό. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση θα βρεθεί και η χρηματοδότηση. Εξ άλλου ήδη υπάρχουν τα είκοσι εκατομμύρια της Περιφέρειας.

3) Για την Αριστερά η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτες. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση ως προς τα παραπάνω, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική εξουσία;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απεμπολήσει πολλές αρχές και αξίες ευθυγραμμιζόμενος στις μνημονιακές του υποχρεώσεις. Ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών, έργα βιτρίνας (παραλιακό μέτωπο) κλπ είναι κάποια από τα βασικά που δε με παίρνει ο χρόνος να επεκταθώ…

4) Πιστεύετε ότι οι δημότες και ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ συμμερίζονται τις προϋποθέσεις που θέτει ο Δήμος για το γήπεδο; Υπάρχει στήριξη;

Κάθε καλόπιστος πολίτης και φίλαθλος συμφωνεί με αυτές τις προϋποθέσεις. Έχω όμως να παρατηρήσω ότι η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ καθόλου δεν προβάλλει τις θέσεις και τις προτάσεις που έχει υποβάλλει ο Δήμος, και τις έχει υποβάλλει επίσημα και στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση. Αντίθετα τον παρουσιάζουν αδιάλλακτο ενώ η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Ακούω ότι η ΑΕΚ έχει προσφέρει τόσα. Εγώ βλέπω ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ συνέχεια απαιτεί και η Ερασιτεχνική έχει καταντήσει ζητιάνα.