Δελτίο Τύπου

Ζάκυνθος: 5/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγέλλουμε την πρωτόγνωρη και καταχρηστική συμπεριφορά του  Βουλευτή Ζακύνθου και Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Σταύρου Κοντονή για τις παρεμβάσεις του και την προσπάθεια καθοδήγησης (με δηλώσεις και έγγραφα) της Εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με το θέμα της διερεύνησης των αιτιών των μετεγχειρητικών επιπλοκών και της διαδικασίας για την επαναλειτουργία των χειρουργείων στο Γ.Ν.Ζακύνθου. 

Επίσης καταγγέλλουμε την προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων  για το τι διημείφθη στην συνάντηση των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών του Γ.Ν. Ζακύνθου την Τετάρτη 01/11/2017 και ώρα 9:15έως 10.00 πμ. 

Η παράσταση  διαμαρτυρίας αφορούσε : 

1) τη μη κοινοποίηση του πορίσματος της πενταμελούς επιτροπής διενέργειας ελέγχων στο Γ.Ν. Ζακύνθου ( Α1β/Γ.Π.:92125,8/12/2016) ,  που συγκροτήθηκε από τον Υπουργό Υγείας για το σκοπό αυτό,  στα μέλη του Δ.Σ. και την Επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου. 

2) την προσπάθεια ( με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά)  παραχώρησης των τριών αναισθησιολογικών μηχανημάτων ιδιοκτησίας του Γ.Ν. Ζακύνθου σε άλλα νοσοκομεία,  τα οποία μηχανήματα σύμφωνα με την πρόταση της  ανωτέρω  επιτροπής  θα πρέπει να ελεγχθούν στα πλαίσια διοικητικού και δικαστικού ελέγχου. 

3) τις επιχειρούμενες στοχευμένες και σκηνοθετημένες  διώξεις εργαζομένων στο νοσοκομείο που ισοδυναμούν με κυνήγι "μαγισσών". 

Τέλος αναμένουμε με ενδιαφέρον την κοινοποίηση του πορίσματος της ως άνω επιτροπής,  το οποίο αδικαιολόγητα και καταχρηστικά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί (με διάφορες υπεκφυγές και κωλυσιεργίες) στα αιρετά τακτικά μέλη του Δ.Σ. και στην επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου, παρότι έχει κατατεθεί από τις 12/10/2017.

 Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο  πόρισμα  αποτελεί το κυρίαρχο επιστημονικό πόνημα που θεωρούμε ότι θα μας διαφωτίσει για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών και τις διαδικασίες ελέγχων και παρεμβάσεων, προκειμένου ανάλογα περιστατικά να μη συμβούν στο μέλλον. 

Θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επείγον αφενός για την ασφάλεια των ασθενών μας και των εργαζομένων στο νοσοκομείο και αφετέρου για την απόδοση ευθυνών εκεί που υπάρχουν.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο εδώ δεν χωρούν πλέον κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια. 

Καλούμε τα θεσμικά όργανα του κράτους, τα πολιτικά κόμματα εντός και εκτός βουλής, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους Ιατρικούς Συλλόγους όπως και κάθε Δημοκράτη πολίτη να  λάβουν θέση.