Η απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία επιλέχτηκαν τα δυο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης, αν δε την σταματήσουμε.

Οι δύο κοινοπραξίες, που επιλέχτηκαν, είναι η γαλλική SUEZ Environment SAS με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία MEKOROT Development and Enterprise Ltd (Ισραήλ) – Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών – MIYA Water Projects Netherlands BV – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE.

Το δημοψήφισμα
Στη Θεσσαλονίκη έχει συσταθεί το συντονιστικό SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, στο οποίο συμμετέχουν το σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, φορείς, άτομα και συλλογικότητες. Με πρωτοβουλία του συντονιστικού, που έχει οργανώσει μια σειρά δράσεις στην πόλη, το θέμα τέθηκε στα δημοτικά συμβούλια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Έτσι είχαμε μια σειρά αποφάσεις από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Χαλκηδόνας, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Βόλβης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με ερώτημα το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Επιπλέον οι περισσότεροι Δήμοι έχουν λάβει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Παρότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός κινήματος ενάντια στο ξεπούλημα του νερού της πόλης. Η μαζική προσέλευση των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα και ένα βροντερό ΟΧΙ θα είναι μια ηχηρή απόρριψη της ιδιωτικοποίησης και μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης.

Τέλη Μάη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του συντονιστικού SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συντονισθεί η προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ),  η οποία αποτελεί συντονιστικό φορέα των δήμων, έλαβε απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης και υπέρ της «δημοτικοποίησης» της ΕΥΑΘ μέσω διαδημοτικής εταιρείας ή ανώνυμης εταιρείας με μετόχους τους δήμους και θα συντονίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της, η Κεντρική Ένωση Δήμων υιοθέτησε και εξέδωσε το ψήφισμα: «Το Συνέδριο ομόφωνα εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Μια σειρά δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.
Το SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη, 5 Ιούνη 2013, έξω από το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κατούνη 16-18 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών για την ΕΥΑΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στηρίζοντας την προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης, διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση, στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, με θέμα: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, και ο Τommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Στις 11 Ιούνη, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 19.30, το συντονιστικό SOSΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε μεγάλη λαϊκή συνέλευση.

Στις 7 Ιούλη, θα συζητηθούν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του διαγωνισμού που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, αλλά και η προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων όλων των ΔΕΚΟ.

Μπορούμε να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση;
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει γρήγορα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Και σε αυτή την ιδιωτικοποίηση θα ισχύσει προφανώς ό,τι έχει ισχύσει και στις προηγούμενες. Θα είναι χαριστική προς την εταιρεία που θα προκριθεί. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι που θα καθορίσει την τιμή πώλησης της κερδοφόρας εταιρείας.

Επίσης θα δοθούν «ως προίκα» τα δεκάδες εκατομμύρια χρέη προς την ΕΥΑΘ οργανισμών και δήμων, που θα γίνουν άμεσα απαιτητά από το νέο ιδιοκτήτη, και από την άλλη η «ΕΥΑΘ παγίων» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πιθανότατα, μέσω συγχώνευσης, θα περάσει στο νέο ιδιοκτήτη.

Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι όποιος ιδιώτης ελέγχει το νερό καθορίζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού το νερό δεν είναι οποιοδήποτε αγαθό. Χωρίς το νερό, δεν υπάρχει ζωή. Και με το δεδομένο ότι στις εταιρείες ύδρευσης δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού είναι μονοπώλιο, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα υπόκεινται σε διαρκή εκβιασμό  να καλύπτουν τα αυξανόμενα διαρκώς τιμολόγια ύδρευσης και θα έχουν όλο και χειρότερο νερό, μια που οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τη συντήρηση. Αυτό άλλωστε δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα αξιοποιήσει το δημοψήφισμα, ώστε να απλωθεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργατικό χώρο, σε κάθε χώρο νεολαίας. Ένα κίνημα που να συνδεθεί με τα άλλα κινήματα πόλης, όπως αυτό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των στρατοπέδων, το κίνημα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αλλά και με τους αγώνες για εργατικά δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στις πολιτικές επιστρατεύσεις. Και όπως ολομέτωπη είναι η επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης έτσι ολομέτωπη πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας.

Η σύνδεση όλων όσων αντιστέκονται και η στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη βασική προϋπόθεση για να νικήσουν οι αγώνες μας. Στην ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων!