Βάρβαρο χτύπημα στο Ασφαλιστικό με το νέο νομοσχέδιο.

Η κρίσιμη ώρα της μάχης για το Ασφαλιστικό έφτασε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ‒το αργότερο μέχρι τις 20 Γενάρη‒ ένα από τα πιο αντεργατικά νομοσχέδια όλων των εποχών. Ένα νομοσχέδιο πιστό στη συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, το οποίο οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις, σε περικοπές στα δικαιώματα περίθαλψης, σε αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν μιλάει για κόκκινες γραμμές όσον αφορά τις μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, προβλέπονται περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό, μόνο για το 2016. Αυτό που προσπαθεί να παζαρέψει η κυβέρνηση είναι το πού και πώς θα κάνει τις περικοπές, αλλά το γεγονός δεν αλλάζει. Οι περικοπές θα γίνουν αν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν εφαρμοστούν τα μέτρα. Θα γίνουν για να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ για το άπατο βαρέλι του χρέους.

Πόρους για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει: π.χ. από την επανακρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ή από την κρατικοποίηση των τραπεζών. Όχι μόνο τα 1,8 δισ. θα έβρισκε, αλλά και πολύ περισσότερα για να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από την κατάρρευση, που όπως ισχυρίζεται σε έναν χρόνο δεν θα μπορούν να καταβάλουν συντάξεις.

Αντίθετα η κυβέρνηση επιλέγει τον γνωστό δρόμο των περικοπών. Στις επικουρικές συντάξεις δηλώνει ότι θα σεβαστεί μόνον όσες είναι μέχρι 170 ευρώ, ενώ για τις υψηλότερες το «ψαλίδι» θα φτάσει στο 15-20%, που μαζί με την αύξηση της εργατικής εισφοράς που ήδη έχει επιβληθεί (6% υπέρ ΕΟΠΥΥ) οδηγεί σε σημαντικές απώλειες (150-200 ευρώ) συνταξιούχους που ζουν πλέον με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

Οι περικοπές δεν σταματάνε εδώ. Η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει δώσει αναδρομικά στους συνταξιούχους τα λεφτά που τους κόπηκαν παράνομα από το 2012 ως το 2014, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντ’ αυτού θα προχωρήσει εντός του 2016 σε επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν ακόμα και για τους σημερινούς συνταξιούχους. Αν το ποσοστό αναπλήρωσης σε αυτόν τον νέο υπολογισμό είναι στο 60-65% που θέτει ως στόχο η κυβέρνηση, σε αντίθεση, υποτίθεται, με τους δανειστές που ζητάνε ποσοστά αναπλήρωσης 48-50%, το τσεκούρι στις συντάξεις θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2015, μέσα στο 2016 τουλάχιστον 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (το 20% των δικαιούχων) θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Η κατώτερη κύρια σύνταξη αυτών που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούλη του 2015 είναι μειωμένη κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Οι νέοι συνταξιούχοι που θα βγουν με καθεστώς «πρόωρης» συνταξιοδότησης θα επιβαρυνθούν με ποινή μείωσης της σύνταξής τους κατά 10% για κάθε χρόνο που τους λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Η κυβέρνηση για να μην έχει αντίδραση σε αυτή την ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθώντας να πείσει ότι χτυπάει τα «ρετιρέ». Η φιλολογία περί «ρετιρέ» είναι μια επιλογή των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλφιλελεύθερων κυβερνήσεων παγκοσμίως. Ως «ρετιρέ» η κυβέρνηση υπονοεί τα «ευγενή» ταμεία των εργαζομένων (στον Τύπο, των νομικών, των μηχανικών, των τραπεζοϋπαλλήλων κ.ά.), τα οποία στοχεύει μέσα από τις ενοποιήσεις να χτυπήσει περικόπτοντας κυρίως δικαιώματα περίθαλψης που είναι κατακτημένα εδώ και χρόνια.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση φέρνει τους εργαζόμενους σε μια κατάσταση που μοιάζει με τη γνωστή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». Άλλωστε δεν ήταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που καταλήστευαν χρόνια τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι τραπεζίτες που επένδυαν με λεφτά από τα αποθεματικά των ταμείων, οι κυβερνήσεις με το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, αλλά και το «κούρεμά» τους μέσω PSI. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των μισθών, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και τη δραματική εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη από τα λουκέτα σε εργοστάσια και εμπορικά καταστήματα που έχουν φέρει τα μνημόνια, έχουν ως αποτέλεσμα οι συντάξεις να μετατραπούν σε επιδόματα πείνας.

Το πόσο κρίσιμο είναι για την κυβέρνηση, τους «θεσμούς», τους δανειστές και τους καπιταλιστές να περάσει η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση το μαρτυρά η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συναίνεση στο σφαγείο των συντάξεων που ετοιμάζει και γι’ αυτό προχωράει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και σε «διεθνή» εκστρατεία, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Για όλους εμάς, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Για να μην εφαρμοστεί ούτε ένα μέτρο από το νέο Ασφαλιστικό, ακόμη κι αν τελικά ψηφιστεί στη Βουλή. Ειδικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε ότι η ψήφος σε τέτοια μέτρα είναι ιστορική ευθύνη και θα ακολουθεί καθέναν και καθεμία σε όλη του/της τη ζωή. Θετικό είναι ότι υπάρχει μια σειρά ανακλαστικών που δείχνει ότι ο δρόμος της κυβέρνησης είναι στρωμένος ‒ευτυχώς‒ με αγκάθια και μόνο ειρηνικά δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το βάρβαρο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Η Λαϊκή Ενότητα σκοπεύει να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεις σε διάφορες πόλεις της επαρχίας και μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται για τρίτο μήνα και οι εκδηλώσεις της για το Ασφαλιστικό. Το ΜΕΤΑ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις να συγκροτήσουν ένα πλατύ παλλαϊκό-πανεργατικό μέτωπο, να οργανώσουν τον αγώνα και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, με στόχο να μην περάσει η νέα ασφαλιστική απορρύθμιση και η ψήφισή της από τη Βουλή. Στην ΑΔΕΔΥ θα προτείνει γενική απεργία τις μέρες που θα ψηφίζεται το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Πολλά από τα εργατικά κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ελέγχει το ΠΑΜΕ έχουν ήδη πάρει απόφαση για απεργία με αιχμή το Ασφαλιστικό και για δράσεις προετοιμασίας μιας τέτοιας απεργίας. Όλα αυτά, αν συνδυαστούν με άμεσες γενικές συνελεύσεις και δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας, με εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε γειτονιά, μπορούν να μας ξανακάνουν να ζήσουμε στιγμές Γιαννίτση, μπορούν να σταματήσουν την κυβέρνηση και να βάλουν θεμέλιο λίθο στη μάχη για την ανατροπή των μνημονίων.

Ετικέτες