Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 12.6.2015 στην Πρέβεζα κινητοποίηση αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αλλά και συνολικά όλες οι δομές υγείας του Νομού.

Η κινητοποίηση είναι η συνέχεια των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και στην παρούσα ιστορική στιγμή είναι εμφανέστατα τα τραγικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής των μνημονίων που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποψίλωση του προσωπικού, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία να λειτουργούν (;) με το ελάχιστο προσωπικό, στα όρια της κατάρρευσης. Πέραν αυτού η ελλιπέστατη, σχεδόν μηδενική κρατική χρηματοδότηση, οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί, η μεγάλη έλλειψη υλικών, η παραχώρηση μεγάλου τμήματος των υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα είχαν οδηγήσει λογικά το σύστημα υγείας σε απόλυτη κατάρρευση. Είναι οι τιτάνιες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που επιτρέπουν ακόμη τη λειτουργία των δομών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο της πόλης,  αυτήν την στιγμή είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα  τελευταία χρόνια στα πρόθυρα της κατάρρευσης με ορατό τον κίνδυνο αυτό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Από το 2010 υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού του -πιο συγκεκριμένα: τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε απώλεια 115 θέσεων εργασίας, δηλαδή το 1/3 της δύναμής του, ο δε προϋπολογισμό του έχει μειωθεί στο 50% του αντίστοιχου του 2010.

Αυτό σημαίνει αναστολή λειτουργίας κλινικών και τμημάτων: Ήδη έκλεισε η ουρολογική και η ορθοπεδική κλινική (1μόνιμος ορθοπεδικός & 2 ουρολόγοι 1 επικουρικός ουρολόγος και 1 αποσπασμένος αγροτικός ειδικευμένος).

Αυτή την στιγμή, με δεδομένο την εδώ και λίγους μήνες κατάρρευση της παθολογικής της Λευκάδας, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, τόσο στην εργασία του ήδη μειωμένου προσωπικού, όσο και στα υλικά και τα φάρμακα. Υπάρχει κίνδυνος μετά τα μέσα Ιουλίου να μείνει με 2 μόνιμους γιατρούς γιατί λήγει η σύμβαση του επικουρικού παθολόγου ο οποίος σκέφτεται να μην την παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους όπως του δόθηκε η δυνατότητα. Οριακή είναι και η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, παρόλο που φαίνεται ότι είναι στελεχωμένη με 4 γιατρούς (3 μόνιμους και 1 επικουρικό), λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας των 2 εξ αυτών, που οδήγησε σε κλείσιμο της εφημερίας για ένα Σαββατοκύριακο πριν το Πάσχα. Πρακτικά χωρίς Παθολογική και Χειρουργική Κλινική δεν υφίσταται Νοσοκομείο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα,  ανεστάλη η καθημερινή 24ωρη λειτουργία των Κ.Υ. Καναλακίου και Πάργας και η πρώην μονάδα των ιατρείων του ΙΚΑ (τώρα Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας) υπολειτουργεί, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους. Για τους ανασφάλιστους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η Κ.Υ.Α. που αναμενόταν να υπογραφεί μετατέθηκε για το φθινόπωρο, με σοβαρότατες ελλείψεις σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως:

1.Τον αποκλεισμό των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

2.Την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, που αποτελεί σημαντικό σημείο αποκλεισμού, κυρίως στην περιφέρεια, λόγω έλλειψης της δυνατότητας να γίνουν αυτές οι εξετάσεις στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ.

3.Την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, που αποκλείει λόγω των τραγικών ελλείψεων ακόμα και τους ασφαλισμένους από ιατρικές υπηρεσίες, οπότε ουσιαστικά, αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση, θα έχουμε το φαινόμενο να καλύπτονται θεσμικά οι ανασφάλιστοι, αλλά ουσιαστικά να παραμένουν αποκλεισμένοι.

Η ζοφερή κατάσταση λοιπόν που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας, γενικά, των δομών υγείας του νομού και του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, ειδικότερα, έβγαλαν για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της πόλης στο δρόμο, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, καθώς και στην πορεία που ακολούθησε δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, πως «Δεν θα δεχτούμε ένα υποβαθμισμένο νοσοκομείο στην Πρέβεζα»!

*Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας

Ετικέτες