Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13/11 συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά), που οργάνωσε το συντονιστικό φορέων των Αμπελοκήπων για την διεκδίκηση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της ΔΕΗ (πρόκειται για το οικόπεδο στην οδό Λάμψα).

Ο λόγος  ήταν ότι την ίδια μέρα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο  σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014. Έτσι, αρκετές δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν να περάσει το οικόπεδο στα χέρια του Δήμου και να φτιαχτεί σχολείο και χώρος πρασίνου και όχι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Η σημερινή συγκέντρωση – η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός αγώνα διεκδίκησης του χώρου που κρατάει πάνω από δύο δεκαετίες (!!!) - προετοιμάστηκε αρκετές βδομάδες και με έντονα κινηματικό τρόπο, καθώς ο χρόνος πιέζει. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ο συντονισμός  «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά γιατί αν μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2015 δεν έχει αποζημιωθεί η ΔΕΗ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) για τα 6 στρέμματα που προορίζονται για σχολείο και από τον Δήμο Αθηναίων για τα 3 στρέμματα που προορίζονται για πράσινο, η ΔΕΗ θα ανεγείρει μεγαθήριο στέγασης των κεντρικών της υπηρεσιών. Η ανέγερση του μεγαθηρίου στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ, θα πλήξει τον αερισμό της περιοχής, θα δημιουργήσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, θα αυξήσει την ηχορύπανση, τα καυσαέρια, θα υποβαθμίσει την κατοικία και την ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον θα χαθεί μια για πάντα η δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Γυμνάσιο – Λύκειο που είναι τόσο αναγκαίο για την περιοχή μας (πρέπει να επαναλειτουργήσει το 58ο Γυμνάσιο – Λύκειο), καθώς και να αυξήσουμε λίγο το πράσινο δημιουργώντας μια όμορφη και λειτουργική νησίδα επικοινωνίας και πρασίνου (Πάρκο ΚΑΠΑΨ – παιδικοί σταθμοί – θεατράκι – οικόπεδο ΔΕΗ – Γηροκομείο Αθηνών) στην περιοχή μας που διακρίνεται για την πυκνοδόμηση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων έγινε δεκτή, πήρε το λόγο και απέσπασε με ομόφωνη απόφαση τη δέσμευση του Συμβουλίου ότι το τελευταίο θα προχωρήσει σε πράξεις που θα επιτρέψουν την εκταμίευση αναγκαίου ποσού, ώστε να περάσει το οικόπεδο στα χέρια του Δήμου και να παραμείνει χώρος Πρασίνου. Πιο συγκεκριμένα, η δέσμευση ήταν ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του υπάρχοντος προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την απαλλοτρίωση, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Οι κάτοικοι πάντως παρά την σημαντική αυτή δέσμευση συνεχίζουν τον αγώνα τους καθώς και παλαιότερα υπήρξαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Επίσης είναι γνωστοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα οικονομικά των Δήμων από τις μνημονιακές πολιτικές και επιπλέον χρειάζεται να υπάρξει και δέσμευση του ΟΣΚ για ανέγερση σχολείου, κάτι που δεν έχει συμβεί. Με βάση τα παραπάνω θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους στις 19 Νοεμβρίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Αυτός ο αγώνας είναι υπόδειγμα για κάθε διεκδίκηση, είτε για ελεύθερους χώρους είτε γενικότερα. Με την ανυποχώρητη στάση σας, με το ότι δεν υποχωρείτε αλλά συνεχίζετε και ξεπερνάτε τα εμπόδια, με το ότι εδώ και δεκαετίες κρατάτε και συνεχίζετε σταθερά να διεκδικείτε, λειτουργείτε ως παράδειγμα για πως πρέπει να οργανώνονται οι αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαραστάτης σας, σε κάθε πρωτοβουλία που θα πάρετε για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκονται τρόποι για να υποσκαφθούν δεσμεύσεις. Επόμενος σταθμός είναι η κινητοποίηση στις 19 Νοεμβρίου και κεντρικός σταθμός η Γενική Απεργία στις 27 Νοεμβρίου. Εκεί θα συναντηθούν όλοι οι επιμέρους αγώνες ενάντια στην ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική που μας πλήττει όλους και όλοι μαζί θα την ανατρέψουμε».

margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:15.75pt;background:white;
vertical-align:baseline">

Ετικέτες