Η απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων στην Αμυγδαλέζα και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας με αίτημα την απελευθέρωσή τους, καθώς και οι απελπισμένες απόπειρες αυτοκτονίας φυλακισμένων μεταναστών αντιμετωπίζονται από τους αστυνομικούς - φύλακες με άγρια καταστολή και από τον εμπνευστή των κολαστηρίων του "Ξένιου Δία" κ. Δένδια με σιγή ιχθύος.

Μετά από τα επικοινωνιακά "σόου" των επισκέψεων του υπουργού μαζί με κάμερες στα απάνθρωπα λεγόμενα "κλειστά κέντρα φιλοφενίας" που σύμφωνα με κυνικές δηλώσεις των αρμοδίων δεν είναι ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, προκειμένου να "πειστούν" οι έγκλειστοι να επιστρέψουν "εθελοντικά" στις πατρίδες τους, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης έρχονται γι' άλλη μια φορά στην επιφάνεια: πολλές χιλιάδες μετανάστες σε όλη τη χώρα, στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες σε δεκάδες απαράδεκτους χώρους κράτησης που δεν πληρούν καμία στοιχειώδη προϋπόθεση υγιεινής και ανθρώπινης διαμονής, υπόκεινται στην κακομεταχείριση, στα χλευαστικά σχόλια, σε εξευτελισμούς και βασανισμούς από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., για απροσδιόριστο χρόνο κράτησης.
Χωρίς δυνατότητα οι κρατούμενοι να έρχονται σε επαφή με συγγενείς, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, ακόμα και βουλευτές κομμάτων! Με τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, για έλλειψη ...σαπουνιού, απαράδεκτη σίτιση, ανυπαρξία προαυλισμού, κ.λ.π. να αντιμετωπίζονται πολλές φορές από τα μεγάλα ΜΜΕ ως "ειδήσεις ρουτίνας" και αποσιωπούνται ή περνούν στα ψιλά. Με εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ελλάδας που σπαταλιούνται για τα κολαστήρια αντί να δαπανούνται σε κοινωνικές ανάγκες να αποκρύπτονται από τα αρμόδια υπουργεία...
Ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο από κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα που δεν ανέχεται την ύπαρξη και λειτουργία των σύγχρονων Νταχάου. Απαιτούμε να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν τα πογκρόμ του "Ξένιου Δια". Λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, όχι για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δημιουργία ανοικτών δομών φιλοξενίας αστέγων (ντόπιων και μεταναστών/προσφύγων). Άσυλο σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται στη χώρα, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ, ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων εντός της Ε.Ε. Καμία "εθελοντική επιστροφή" για ανθρώπους που κρατούνται και εκβιάζονται από τους ανθρωποφύλακες του κ. Δένδια.