Συνέντευξη με τον επικεφαλής της παράταξης Κώστα Παπαδόπουλο

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δημοτικής κίνησης, στην οποία είστε επικεφαλής;

Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» είναι μια κίνηση πολιτών που παίρνει συλλογικές αποφάσεις μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις και το συντονιστικό που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση.

Ασχολείται με τα Κινήματα Πολιτών, ενάντια στα χαράτσια, στα μνημόνια, στα διόδια, στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για το περιβάλλον και με τα αντιφασιστικά κινήματα της πόλης.

Το 2010 αποφασίσαμε με ανοιχτές διαδικασίες να συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά εκλέξαμε δημοτικό σύμβουλο. Από τότε λειτουργούμε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σαν αριστερή ριζοσπαστική αντιπολίτευση με προτάσεις και με ουσιαστική δράση.

Υπάρχουμε μέσα στην πόλη σε ό,τι «κινείται» και προσπαθούμε πάντα να «κινούμε» κι εμείς πράγματα. Ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς μας ήταν και η αντιφασιστική δράση μας που στην κυριολεξία ήταν αυτή που έδωσε αποτελέσματα.

Ένα σχήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως το «Κόντρα στο Ρεύμα», με ποιες προγραμματικές αιχμές και με ποιο στόχο διεκδικεί τη δημοτική αρχή;

Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης του λαού μας.

Δεν αγωνιζόμαστε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης πολιτικής, αλλά για την ανατροπή της, που προϋποθέτει ανατροπή των συσχετισμών στην τοπική κοινωνία, που μπορεί να οδηγήσει και στην ανατροπή και αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη.

Σήμερα άξια και ικανή δημοτική Αρχή είναι εκείνη που θα αγωνιστεί μαζί με τους πολίτες να ανατρέψουν τις πολιτικές των μνημονίων. Που δεν θα επιτρέψει καμιά απόλυση εργαζόμενου από τον δήμο και κανενός είδους επιτήρηση οικονομική ή πολιτική. Που θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Που δεν θα αφήσει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θα εμποδίσει τις αναμενόμενες κατασχέσεις κατοικιών. Που θα οργανώσει μαζί με τις τοπικές επιτροπές αγώνα την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία). Που δεν θα αποδεχτεί με κανένα τρόπο το ξεγύμνωμα της πόλης μας από τις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες (ΕΟΠΥΥ, ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ). Που μαζί με το πανεκπαιδευτικό κίνημα και όχι μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα, θα αντισταθεί στις συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και θα διεκδικήσει αυξημένα κονδύλια για την εκπαίδευση. 

Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που θα αγωνίζεται μαζί με τους δημότες για την αποκαθήλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν πνίξει την πόλη και όχι να κρύβετε πίσω από τα «θέλω, αλλά δεν μπορώ». Που θα μειώσει αποφασιστικά τα δημοτικά τέλη και θα απαλλάξει από αυτά τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, βάζοντας στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα προβλήματά τους. Που δεν θα ξεπουλάει και δεν θα επιτρέπει το κτίσιμο των ελεύθερων χώρων. Έξαλλου  η πόλη έχει ανάγκη από ελευθέρους κοινόχρηστους χώρους και όχι από πολυκατοικίες. 

Με στόχο να αναβαθμίσει τα ΚΑΠΗ σε χώρους ουσιαστικής φροντίδας και όχι σε καφενεία, όπως έχουν καταντήσει. Που θα ενδιαφερθεί για τους νέους, θα φτιάξει νεανικά στέκια, και θα παλέψει μαζί τους για να μη φύγει ούτε ένας νεολαίος από την πόλη μας μετανάστης. Θέλουμε την πόλη μας ζωντανή, χωρίς κλειστά μαγαζιά, καταχρεωμένους εμπόρους και υποθηκευμένο μέλλον. Με πολίτες εργαζόμενους και όχι άνεργους εξαθλιωμένους χωρίς μέλλον και προοπτική.

Με στόχο να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και να λειτουργούμε «πάνω από το τραπέζι», χωρίς διαπλοκές και αλισβερίσια με εταιρίες, κοινοπραξίες και διάφορους διαπλεκόμενους. 

Σε μια περιοχή όπου η Χρυσή Αυγή έχει έντονη παρουσία, πώς μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην απόκρουση της φασιστικής απειλής; 

Ζούμε σε μια πόλη με έντονο προσφυγικό στοιχείο, καθώς και με έντονη αντιστασιακή ιστορία. Η πόλη μας είναι η Κοκκινιά της προσφυγιάς και της Αντίστασης. Σε μια τέτοια πόλη λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή είναι να αναδείξει αυτά τα στοιχεία.

Οι μαθητές, η νέα γενιά, πρέπει να μάθουν για την ιστορία της πόλης όπου ζουν. Και αυτό δεν τους το λέει κανείς. Είναι δουλειά λοιπόν της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην υπάρχουν τα φαινόμενα που ενισχύουν τη δράση των φασιστικών ομάδων. Πείνα, φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, ξενοφοβία κτλ είναι φαινόμενα που πρέπει να καταπολεμηθούν στη γέννηση τους, αποκαλύπτοντας και αυτούς που τα δημιουργούν.

Έχει λοιπόν πολλή δουλειά να κάνει μια δημοτική αρχή, ώστε με την παρέμβασή της να αποκρούσει τη γέννηση φασιστικών φαινομένων όπως αυτά της Χρυσής Αυγής στην περιοχή μας.