Το σχέδιο νόμου για την «οριοθέτηση, διαχείριση» και κατ’ ευφημισμόν «προστασία αιγιαλού και παραλίας», που έχει συναντήσει τη γενική ελληνική και διεθνή κατακραυγή, οδηγεί σε μη αναστρέψιμη καταστροφή το παράλιο, παραλίμνιο και παραποτάμιο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας, καθώς αίρει την κατά προτεραιότητα προστασία των οικοσυστημάτων, επιτρέποντας επεμβάσεις στο ανεπανάληπτο και πολύμορφο ελληνικό τοπίο, με την ιδιαίτερη ταυτότητα της βιοποικιλότητας, της εναλλαγής και της μικροκλίμακας.

Το σχέ­διο νόμου κα­ταρ­γεί την απρό­σκο­πτη κοι­νω­νι­κή πρό­σβα­ση στις πε­ριο­χές που ανα­φέ­ρε­ται και οι οποί­ες απο­τε­λούν δη­μό­σια κτήση, δη­λα­δή κοι­νό­χρη­στα αγαθά, προ­σβά­σι­μα σε όλους τους πο­λί­τες.Κα­ταρ­γεί, δη­λα­δή, ένα τρόπο κοι­νω­νι­κής συμ­βί­ω­σης/συλ­λο­γι­κής ανα­ψυ­χής, που έχει δια­μορ­φω­θεί σε βάθος χρό­νου και αφορά τα εκα­τομ­μύ­ρια κα­τοί­κων της χώρας.

Το σχέ­διο νόμου πα­ρα­δί­δει στο ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο προς εκ­με­τάλ­λευ­ση ένα φυ­σι­κό και πο­λι­τι­σμι­κό πόρο ανυ­πο­λό­γι­στης αξίας, καθώς αυτός φέρει ιδιαί­τε­ρα, μο­να­δι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις έχουν οδη­γή­σει στη θε­σμο­θέ­τη­ση πε­ριο­χών ως εξαι­ρε­τι­κού φυ­σι­κού κάλ­λους. Με την επι­τρε­πό­με­νη εντα­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση, οι πα­ρά­λιες, πα­ρα­λί­μνιες και πα­ρα­πο­τά­μιες ζώνες πρό­κει­ται ν’ αλ­λοιω­θούν ως προς το φυ­σι­κό τους ανά­γλυ­φο και να δο­μη­θούν, οδη­γώ­ντας σε απρό­σω­πα και κα­ταρ­ρέ­ο­ντα πρό­τυ­πα του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, μα­ζι­κού, all inclusive, του­ρι­σμού (Τυ­νη­σία, Ισπα­νία) και σε φού­σκα ακι­νή­των, δη­λα­δή σε πλη­θω­ρι­σμό εγκα­τα­στά­σε­ων δια­μο­νής και ανα­ψυ­χής.

Το σχέ­διο νόμου έχει συ­ντα­χθεί κατά πα­ρά­βα­ση των άρ­θρων 24 και 5 του Συ­ντάγ­μα­τος και των διε­θνών υπο­χρε­ώ­σε­ων της χώρας για την προ­στα­σία των ακτών και του το­πί­ου, όπως είναι η σύμ­βα­ση της Βαρ­κε­λώ­νης , η οποία ισχύ­ει ανε­ξαρ­τή­τως αν έχει κυ­ρω­θεί με νόμο, και απα­γο­ρεύ­ει τη δό­μη­ση εντός 100 μ. πα­ρά­λιας ζώνης.

Τί­θε­ται το ερώ­τη­μα : γιατί χρειά­ζε­ται ένας νέος νόμος, όταν ο ισχύ­ων 2971/2001 μπο­ρεί να προ­στα­τεύ­ει ορια­κά, με ορι­σμέ­νες ανα­γκαί­ες προ­σθή­κες, τον αι­για­λό και την πα­ρα­λία, εφ’ όσον βέ­βαια εφαρ­μό­ζε­ται. Όπως γνω­ρί­ζου­με, όμως, η οι­κο­δο­μι­κή αυ­θαι­ρε­σία, είναι εκτε­τα­μέ­νη και συ­νί­στα­ται σε ιδιω­τι­κά αυ­θαί­ρε­τα πάσης φύ­σε­ως και με­γέ­θους, σε κα­τά­λη­ψη από επι­χει­ρη­μα­τί­ες του­ρι­σμού και ανα­ψυ­χής κοι­νο­χρή­στων ακτών, σε ιδιω­τι­κές πε­ρι­φρά­ξεις πα­ρα­λιών, σε νυ­χτε­ρι­νά δια­σκε­δα­στή­ρια πάνω στο κύμα, σε ρύ­παν­ση υδά­τι­νων πόρων και κα­τα­στρο­φή οι­κο­συ­στη­μά­των, κ.λπ.

Προ­άγ­γε­λος κα­τα­στρο­φι­κών «επεν­δύ­σε­ων» μα­μούθ, στις οποί­ες η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση ομνύ­ει και τις προ­ω­θεί με το σχέ­διο νόμου και τις Στρα­τη­γι­κές Επεν­δύ­σεις μέσω ΤΑΙ­ΠΕΔ, υπήρ­ξαν οι ΠΟΤΑ (Πρό­τυ­πη Ορ­γα­νω­μέ­νη Του­ρι­στι­κή Ανά­πτυ­ξη) στην Πύλο και στα Ια­μα­τι­κά Λου­τρά Κυλ­λή­νης. Στην Πύλο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­θη­καν τε­ρά­στιες εκτά­σεις, δη­μιουρ­γή­θη­κε μια ισο­με­γέ­θης με την πόλη κλει­στή του­ρι­στι­κή πόλη και επλή­γη ο το­πι­κός του­ρι­σμός μι­κρής κλί­μα­κας , ο οποί­ος πρέ­πει, επί­σης, να ανα­πτύσ­σε­ται τη­ρώ­ντας όλους τους πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς και άλ­λους κα­νό­νες προ­στα­σί­ας.

Ο ισχύ­ων, λοι­πόν, νόμος τρο­πο­ποιεί­ται όχι για να κα­λυ­φθούν υπαρ­κτά κενά αλλά για να ει­σα­χθούν δυ­σμε­νέ­στε­ρες δια­τά­ξεις που επι­τρέ­πουν μα­ζι­κή κερ­δο­σκο­πι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση και απο­κλει­στι­κή εκ­μί­σθω­ση της δη­μό­σιας κτή­σης από επι­χει­ρή­σεις. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των κι­νή­τρων προ­ώ­θη­σης του νο­μο­σχε­δί­ου ότι το ει­σά­γει ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, ενώ αυτό πραγ­μα­τεύ­ε­ται θέ­μα­τα που αφο­ρούν κατά κύριο λόγο το ΥΠΕΚΑ.

Οι πα­ρα­πά­νω γε­νι­κές δια­πι­στώ­σεις συ­γκε­κρι­με­νο­ποιού­νται στα αντί­στοι­χα άρθρα του σχε­δί­ου νόμου που εξε­τά­ζο­νται στη συ­νέ­χεια.

ΑΡΘΡΟ 2 «Κυ­ριό­τη­τα και προ­ο­ρι­σμός αι­για­λού, πα­ρα­λί­ας, πα­λαιού αι­για­λού, όχθης, πα­ρό­χθιας ζώνης και πα­λαιάς όχθης»

Με μι­κρές φρα­στι­κές αλ­λα­γές στις γε­νι­κές αρχές του ισχύ­ο­ντος νόμου αφαι­ρεί­ται η κατά προ­τε­ραιό­τη­τα προ­στα­σία των οι­κο­συ­στη­μά­των, που απο­τε­λεί βα­σι­κό στόχο της δη­μό­σιας δια­χεί­ρι­σης, με ελά­χι­στες, για πολύ ει­δι­κούς λό­γους, εξαι­ρέ­σεις.

Επί­σης, το άρθρο 2, εξαι­ρεί από τον ορι­σμό όχθε­ων και πα­ρό­χθιων ζωνών με­γά­λο αριθ­μό λι­μνών και πο­τα­μών της χώρας, μι­κρό­τε­ρης έκτα­σης και όχι μόνο. Στις εξαι­ρέ­σεις του άρ­θρου 2 ανα­φέ­ρο­νται πε­ρι­πτώ­σεις οι οποί­ες απορ­ρέ­ουν από σχε­τι­κή υπο­χρέ­ω­ση διε­θνών συμ­βά­σε­ων. Πρό­κει­ται για τις μνη­μο­νια­κές δε­σμεύ­σεις της χώρας.

ΑΡΘΡΟ 6 «Υπο­χρε­ω­τι­κή χά­ρα­ξη πα­ρα­λί­ας»

Είναι απα­ρά­μιλ­λη η σπου­δή με την οποία αντι­με­τω­πί­ζε­ται «η έκ­δο­ση άδειας για την εκτέ­λε­ση ερ­γα­σιών κα­τα­σκευ­ής λι­με­νι­κών, βιο­μη­χα­νι­κών και του­ρι­στι­κών ή ιδιω­τι­κών εν γένει έργων» ώστε, αν αυτή δεν έχει εκ­δο­θεί εντός 2 μηνών, να θε­ω­ρεί­ται αυ­το­δί­καια «η ύπαρ­ξη ζώνης πα­ρα­λί­ας πλά­τους 10μ.». Δε­δο­μέ­νης της ισχύ­ου­σας γρα­φειο­κρα­τί­ας και της υπο­βάθ­μι­σης ή ανυ­παρ­ξί­ας αρ­μό­διων υπη­ρε­σιών, η πα­ρα­λια­κή ζώνη θα πε­ριο­ρι­στεί σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις στα 10μ.

ΑΡΘΡΑ 10,11,12 ΚΑΙ 13 ΤΟΥ ΤΡΙ­ΤΟΥ ΚΕ­ΦΑ­ΛΑΙΟΥ

Εδώ πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα επι­κίν­δυ­να επί­μα­χα ση­μεία - στό­χοι της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής

ΑΡΘΡΟ 10 «Γε­νι­κές ρυθ­μί­σεις για τις πα­ρα­χω­ρή­σεις»

Στο άρθρο 10 «επι­τρέ­πε­ται η πα­ρα­χώ­ρη­ση της χρή­σης αι­για­λού, κοι­νό­χρη­στης πα­ρα­λί­ας, όχθης, κοι­νό­χρη­στης πα­ρό­χθιας ζώνης, πυθ­μέ­να και υδά­τι­νου τμή­μα­τος θά­λασ­σας και πο­τα­μού με σκοπό την οι­κο­νο­μι­κή τους αξιο­ποί­η­ση και την εκτέ­λε­ση έργων, σύμ­φω­να με τις ει­δι­κό­τε­ρες δια­τά­ξεις των άρ­θρων 11,12,13. Η πρό­σβα­ση του κοι­νού στις πα­ρα­χω­ρού­με­νες εκτά­σεις δεν είναι δε­δο­μέ­νη αλλά πα­ρέ­χε­ται κα­τό­πιν στάθ­μι­σης συμ­φε­ρό­ντων». Αδια­νό­η­το είναι, πα­ρό­τι πε­ριέ­χε­ται στο σχέ­διο νόμου, το ότι στις πα­ρα­χω­ρού­με­νες εκτά­σεις μπο­ρεί να πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται «κη­ρυγ­μέ­νοι αρ­χαιο­λο­γι­κοί χώροι, μνη­μεία, ιστο­ρι­κοί τόποι ή προ­στα­τευό­με­νες πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά πε­ριο­χές, τοπία ιδιαί­τε­ρου φυ­σι­κού κάλ­λους ή ευ­πα­θή οι­κο­συ­στή­μα­τα, με σύμ­φω­νη γνώμη των κατά πε­ρί­πτω­ση αρ­μό­διων υπουρ­γεί­ων».

Πρό­κει­ται για την ιδιω­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση των κατ’ εξο­χήν μη δυ­νά­με­νων ν’ αξιο­ποι­η­θούν, λόγω της εξαι­ρε­τι­κής τους ση­μα­σί­ας, οι­κο­συ­στη­μά­των, πο­λι­τι­στι­κών και φυ­σι­κών μνη­μεί­ων, τα οποία σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα θα κα­τα­στρα­φούν λόγω της ευ­πά­θειας του χα­ρα­κτή­ρα τους και φυ­σι­κά δεν θα ανα­γεν­νη­θούν από τις στά­χτες τους.

ΑΡΘΡΟ 11 «Πα­ρα­χώ­ρη­ση απλής χρή­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας»

Στο άρθρο 11 επι­τρέ­πε­ται χωρίς κα­νέ­να πε­ριο­ρι­σμό χα­ρα­κτή­ρα και με­γέ­θους η πα­ρα­χώ­ρη­ση της απλής χρή­σης αι­για­λού και κοι­νό­χρη­στης πα­ρα­λί­ας «για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση λουο­μέ­νων ή την ανα­ψυ­χή του κοι­νού», όπως και η πα­ρα­χώ­ρη­ση «τμη­μά­των αι­για­λού και κοι­νό­χρη­στης πα­ρα­λί­ας σε πρό­σω­πα που εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται όμο­ρες ξε­νο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις, κα­τα­σκη­νώ­σεις (κά­μπινγκ) και κα­τα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος». Με τις πα­ρα­χω­ρή­σεις αυτές μπο­ρεί να ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί πλή­ρως η πα­ρα­λία και η ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση του κοι­νού σ’ αυτή ν’ απα­γο­ρευ­τεί. Δεν πρό­κει­ται, όμως, μόνο γι’ αυτή την επί­πτω­ση. Ορι­σμέ­νοι θε­ω­ρούν ήπιες και ανα­στρέ­ψι­μες χρή­σεις τα τρα­πε­ζο­κα­θί­σμα­τα, τις ξύ­λι­νες κα­τα­σκευ­ές, τις ομπρέ­λες, τα υπαί­θρια ανα­ψυ­κτή­ρια, κ.λπ. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί όλη αυτή η συσ­σώ­ρευ­ση αστι­κών χρή­σε­ων στο φυ­σι­κό τοπίο δια­τα­ράσ­σει τα ευ­πα­θή οι­κο­συ­στή­μα­τα και οπωσ­δή­πο­τε εγκα­θι­στά ένα τε­χνη­τό στη θέση του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος.

Τα πα­ρα­πά­νω ισχύ­ουν ομοί­ως για την προ­βλε­πό­με­νη στο άρθρο 13 πα­ρα­χώ­ρη­ση «θα­λάσ­σιου ή λι­μναί­ου χώρου χωρίς πα­ρέμ­βα­ση στον αι­για­λό ή την όχθη, για την το­πο­θέ­τη­ση α) πλω­τών εξε­δρών εμ­βα­δού μέχρι 150 τ.μ., β) θα­λάσ­σιων ή λι­μναί­ων πάρ­κων ανα­ψυ­χής έως και 1500 τ.μ. για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση πο­λι­τι­στι­κών σκο­πών ή ψυ­χα­γω­γί­ας των λουό­με­νων ή άλλων σκο­πών που προ­βλέ­πο­νταν από ει­δι­κές δια­τά­ξεις».

Όταν πη­γαί­νου­με στη φύση δεν χρειά­ζε­ται να κα­τα­να­λώ­νου­με άσχε­τες με το πε­ρι­βάλ­λον και προ­σφε­ρό­με­νες με οι­κο­νο­μι­κό αντί­κτυ­πο υπη­ρε­σί­ες. Τα παι­διά για πα­ρά­δειγ­μα παί­ζουν στη θά­λασ­σα, δεν έχουν ανά­γκη νε­ρο­τσου­λή­θρες ή ντίσ­νεϊ­λαντ πάνω στα κύ­μα­τα. Εγκα­τα­στά­σεις όπως οι προ­βλε­πό­με­νες πα­ρα­πά­νω πλήτ­τουν βά­ναυ­σα την από­λαυ­ση και την αι­σθη­τι­κή του το­πί­ου, δη­μιουρ­γώ­ντας ανά­λο­γα προ­βλή­μα­τα με αυτά που δη­μιουρ­γούν οι λε­γό­με­νες ήπιες κα­τα­σκευ­ές.

ΑΡΘΡΟ 12 «Πα­ρα­χώ­ρη­ση χρή­σης για την εκτέ­λε­ση έργων»

Με το άρθρο 12 «πα­ρα­χω­ρεί­ται η χρήση αι­για­λού, πα­ρα­κεί­με­νης στον αι­για­λό ζώνης θά­λασ­σας ή λι­μνο­θά­λασ­σας πλά­τους μέχρι 500 μ., όχθης, πα­ρό­χθιας ζώνης και υδά­τι­νου στοι­χεί­ου πο­τα­μών ή λι­μνών που ανα­φέ­ρει το άρθρο 2, σε φο­ρείς του δη­μο­σί­ου και ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις» για πάσης φύ­σε­ως σκο­πούς είτε τέ­λε­σης έργων είτε για την εφαρ­μο­γή άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών σχε­δί­ων. Είναι σί­γου­ρο ότι, ιδιαί­τε­ρα σε του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, δεν θα υπάρ­ξει ελεύ­θε­ρη πα­ρα­λία αλλά εν σειρά ιδιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις πάνω στο κύμα.

ΑΡΘΡΟ 13   «Ει­δι­κές πε­ρι­πτώ­σεις πα­ρα­χώ­ρη­σης»

Στο άρθρο 13 επι­τρέ­πε­ται η πα­ρα­χώ­ρη­ση της χρή­σης «νη­σί­δων, υφά­λων, σκο­πέ­λων και αβα­θών θα­λάσ­σιων εκτά­σε­ων και του συ­νε­χό­με­νου αι­για­λού και της πα­ρα­λί­ας για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση σκο­πών γε­ωρ­γι­κών, κτη­νο­τρο­φι­κών, αλιευ­τι­κών, ναυ­τα­θλη­τι­κών, του­ρι­στι­κών και εν γένει επι­χει­ρη­μα­τι­κών». Είναι προ­φα­νές ότι τα πα­ρα­πά­νω, πλην ορι­σμέ­νων πα­ρα­γω­γι­κών δρα­στη­ριο­τή­των του πρω­το­γε­νούς τομέα που δεν αντι­τί­θε­νται στην ισορ­ρο­πία των οι­κο­συ­στη­μά­των, θα δια­τα­ρά­ξουν τα οι­κο­συ­στή­μα­τα και μπο­ρεί να έχουν αλυ­σι­δω­τές επι­πτώ­σεις στην ανα­πα­ρα­γω­γή της ιχθυο­πα­νί­δας, στη δια­μο­νή ζώων και που­λιών, στη βιο­ποι­κι­λό­τη­τα και εν γένει την ανα­πα­ρα­γω­γή φυ­σι­κών πόρων.

Στο άρθρο 13 επι­τρέ­πε­ται, επί­σης, «η επι­χω­μά­τω­ση θα­λάσ­σιου χώρου για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση επι­χει­ρή­σε­ων που ασκούν σε όμορη με τον αι­για­λό έκτα­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του­ρι­στι­κών μο­νά­δων, η οποία έχει εντα­χθεί στο θε­σμι­κό πλαί­σιο των στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σε­ων» (πε­ριο­χές που πα­ρα­χω­ρού­νται από το ΤΑΙ­ΠΕΔ ή εντάσ­σο­νται στο fast truck). Για κάθε ξε­νο­δο­χεια­κή κλίνη, η θά­λασ­σα μπα­ζώ­νε­ται 5 τ.μ. Αυτό φαί­νε­ται να φω­το­γρα­φί­ζει το Ελ­λη­νι­κό και άλλες γνω­στές πε­ρι­πτώ­σεις.

ΑΡΘΡΟ 15 «Νο­μι­μο­ποί­η­ση αυ­θαί­ρε­των κα­τα­σκευών»

«Έργα που κα­τα­σκευά­στη­καν πριν την έναρ­ξη ισχύ­ος του νόμου στον αι­για­λό(!), την πα­ρα­λία, ή τη θά­λασ­σα, την όχθη, την πα­ρό­χθια ζώνη και το υδά­τι­νο στοι­χείο πο­τα­μών και λι­μνών που ανα­φέ­ρο­νται στο άρθρο 2 μπο­ρούν να νο­μι­μο­ποι­η­θούν».

Αν συ­σχε­τί­σου­με την πα­ρα­πά­νω διά­τα­ξη με τις πε­ρι­πτώ­σεις των αλ­λε­πάλ­λη­λων κατά και­ρούς νο­μι­μο­ποι­ή­σε­ων γε­νε­ών αυ­θαί­ρε­των κα­τα­σκευών, είναι η πρώτη φορά που δεν εξαι­ρού­νται οι κα­τα­σκευ­ές τις οποί­ες ορί­ζει το σχέ­διο νόμου. Μια φορά στο πα­ρελ­θόν υπήρ­ξαν κατ’ εξαί­ρε­ση νο­μι­μο­ποι­ή­σεις κτι­σμά­των ει­δι­κά του ΕΟΤ, που είχαν κα­τα­σκευα­στεί, όμως, εντός μιας ορι­σμέ­νης χρο­νι­κής πε­ριό­δου. Ο στό­χος είναι ει­σπρα­κτι­κός, αν και ελ­λο­χεύ­ει ο κίν­δυ­νος δι­κα­στι­κής προ­σβο­λής της νο­μι­μο­ποί­η­σης. Επο­μέ­νως, οι αυ­θαι­ρε­τού­ντες μι­κροϊ­διο­κτή­τες δεν είναι σί­γου­ρο ότι θα σπεύ­σουν, μετά και τις πρό­σφα­τες εμπει­ρί­ες, να νο­μι­μο­ποι­ή­σουν τα αυ­θαί­ρε­τά τους. Σί­γου­ρα όμως οι αυ­θαί­ρε­τοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες με τις πα­ρά­νο­μες εγκα­τα­στά­σεις ξε­νο­δο­χεί­ων, κέ­ντρων ανα­ψυ­χής κ.λπ. θα επι­βρα­βευ­τούν και το πι­θα­νό­τε­ρο θα συ­νε­χί­σουν με νέες αυ­θαι­ρε­σί­ες.

ΑΡΘΡΟ 19 «Κα­θο­ρι­σμός της ζώνης λι­μέ­να»

Αν και κατ’ αρχήν «η χερ­σαία ζώνη κατ’ αρχήν δεν επι­τρέ­πε­ται να επε­κτεί­νε­ται πέρα από την πλη­σιέ­στε­ρη ρυ­μο­το­μι­κή γραμ­μή του εγκε­κρι­μέ­νου σχε­δί­ου πόλης», αμέ­σως μετά θε­σπί­ζο­νται εξαι­ρέ­σεις με «σύμ­φω­νη γνώμη του ΥΠΕΚΑ». Η διά­τα­ξη αυτή δεν είναι απο­δε­κτή ιδίως για τα νησιά και τους πα­ρα­δο­σια­κούς οι­κι­σμούς. Επί­σης, επι­τρέ­πε­ται «η πε­ρί­φρα­ξη ολό­κλη­ρης ή μέ­ρους της οριο­θε­τη­μέ­νης χερ­σαί­ας ζώνης λι­μέ­να». Η διά­τα­ξη αυτή είναι, επί­σης, απα­ρά­δε­κτη γιατί αίρει τον κοι­νό­χρη­στο χα­ρα­κτή­ρα του λι­μέ­να.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑ­ΖΙ­ΚΟ ΚΙ­ΝΗ­ΜΑ ΑΠΟ­ΣΥΡ­ΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕ­ΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τού­των δε­δο­μέ­νων, το σχέ­διο νόμου «για την οριο­θέ­τη­ση, δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας» είναι απα­ρά­δε­κτο και πρέ­πει ν’ απο­συρ­θεί.

Ευ­τυ­χώς έχουν ευαι­σθη­το­ποι­η­θεί πολ­λές δε­κά­δες πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές, κοι­νω­νι­κές, επι­στη­μο­νι­κές ορ­γα­νώ­σεις και χι­λιά­δες ενερ­γοί πο­λί­τες σε όλη την Ελ­λά­δα, που συ­ντο­νί­ζο­νται στο Δί­κτυο «ΠΑ­ΡΑ­ΛΙΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ». Το Δί­κτυο γε­νι­κά και ει­δι­κό­τε­ρα η ορ­γα­νω­τι­κή επι­τρο­πή δια­χέ­ουν τη γνώση και την κρι­τι­κή πα­νελ­λα­δι­κά, στη­ρί­ζουν το­πι­κές εκ­δη­λώ­σεις, πα­ρά­γουν έντυ­πο υλικό για δια­νο­μή, πα­ρεμ­βαί­νουν στα Μέσα Μα­ζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης, κι­νη­το­ποιούν τους πο­λί­τες άλλων ευ­ρω­παϊ­κών χωρών.

Ση­μα­ντι­κό μέσον πί­ε­σης απο­τε­λεί η συ­γκέ­ντρω­ση υπο­γρα­φών που γί­νε­ται μέσα από τις πλατ­φόρ­μες avaaz.​org, change.org, Facebook. Ήδη οι υπο­γρά­φο­ντες πλη­σιά­ζουν τις 200.000 και ο στό­χος είναι μισό εκα­τομ­μύ­ριο. Ο Υπέρ-Μα­ρα­θώ­νιος «240 χι­λιό­με­τρα για τον Αι­για­λό», που θα διε­ξα­χθεί από τις 8 ως τις 12 Ιου­λί­ου και συ­ντο­νί­ζε­ται από το ρα­διό­φω­νο 105,5 Στο Κόκ­κι­νο, προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται ήδη.

Στην ιστο­σε­λί­δα του Δι­κτύ­ου θα αναρ­τώ­νται όλα τα στοι­χεία και οι εκ­δη­λώ­σεις ώστε να ενι­σχύ­ο­νται οι κατά τό­πους ορ­γα­νω­τές από πε­ρισ­σό­τε­ρο κόσμο. Οι φο­ρείς που προ­στί­θε­νται στην αρ­χι­κή λίστα μπο­ρεί να υπο­γρά­φουν το κοινό ψή­φι­σμα των ήδη πε­ρί­που 100 φο­ρέ­ων και να το δια­κι­νούν σε άλ­λους.

 

Ετικέτες