Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 147 (Απρίλιος – Ιούνιος 2019) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

Σ’ αυτό το τεύ­χος των Θέ­σε­ων η Συ­ντα­κτι­κή Επι­τρο­πή, Με­τάλ­λα­ξη τε­λειω­μέ­νη, με­τάλ­λα­ξη χωρίς τε­λειω­μό, ανα­λύ­ει τις δια­δι­κα­σί­ες μέσα από τις οποί­ες δια­μορ­φώ­νε­ται το νέο σκη­νι­κό δι­κομ­μα­τι­σμού που μετά τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, και την ανοι­κτή πλέον ομο­λο­γία, στο όνομα μιας επαγ­γελ­λό­με­νης «προ­ο­δευ­τι­κής συμ­μα­χί­ας», της με­τάλ­λα­ξης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε κόμμα της (μετα)μο­ντέρ­νας Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς. 

Ακο­λου­θεί το 2ο μέρος της με­λέ­της του Σπύ­ρου Λα­πα­τσιώ­ρα, Διεκ­δι­κή­σεις του ελ­λη­νι­κού και τουρ­κι­κού κρά­τους στο Αι­γαίο και τη Με­σό­γειο. Το δεύ­τε­ρο αυτό μέρος, πα­ρου­σιά­ζει τους τρό­πους με τους οποί­ους δια­κα­νο­νί­στη­καν αντί­στοι­χες δια­κρα­τι­κές δια­φο­ρές σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, οι οποί­οι πε­ρι­γρά­φουν ένα πλαί­σιο κα­τα­νό­η­σης των στοι­χεί­ων που συ­γκρο­τούν την ελ­λη­νο­τουρ­κι­κή διέ­νε­ξη σχε­τι­κά με την οριο­θέ­τη­ση των θα­λάσ­σιων ζωνών.

Έπε­ται η με­λέ­τη του Μι­χά­λη Σκομ­βού­λη, Ο Κα­στο­ριά­δης και η υλι­στι­κή-δια­λε­κτι­κή κρι­τι­κή της κα­πι­τα­λι­στι­κής τε­χνι­κής, η οποία εξε­τά­ζει κρι­τι­κά τις σχε­τι­κές από­ψεις του Κα­στο­ριά­δη και διε­ρευ­νά την προ­ο­πτι­κή ενός «τε­χνι­κού συ­νό­λου» πέραν της κα­πι­τα­λι­στι­κής κυ­ριαρ­χί­ας.

Στη συ­νέ­χεια δη­μο­σιεύ­ε­ται το άρθρο των Σπύ­ρου Σα­κελ­λα­ρό­που­λου και Αλέξη Αλέ­κου, H πα­ρά­δο­ξη συ­νύ­παρ­ξη δύο κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των σε ένα, το οποίο εξε­τά­ζει την πε­ρί­πτω­ση του ΚΚΚ και του ΑΚΕΛ στην Κύπρο κατά την πε­ρί­ο­δο 1941-1944. Ακο­λού­θως ο Πάνος Ρα­μα­ντά­νης, σκια­γρα­φεί και σχο­λιά­ζει ορι­σμέ­να ζη­τή­μα­τα κρά­τους και ιδε­ο­λο­γί­ας στις μαρ­ξι­κές προ­σεγ­γί­σεις.  

Τα δύο άρθρα του Αδα­μά­ντιου (Μάκη) Πα­σχα­λί­δη που ακο­λου­θούν, ει­κο­νο­γρα­φούν τους τρό­πους με τους οποί­ους γί­νο­νται αντι­λη­πτά το χρήμα, η φι­λαρ­γυ­ρία, ο θη­σαυ­ρι­σμός, η το­κο­γλυ­φία και οι κοι­νω­νι­κές δια­φο­ρές στα έργα του Μπαλ­ζάκ: Επι­δρά­σεις του χρή­μα­τος στους ήρωες του δρά­μα­τος Μπάρ­μπα Γκο­ριό του Μπαλ­ζάκ και Ο θη­σαυ­ρι­σμός και η φι­λαρ­γυ­ρία του Γκο­μπ­σέκ. (Από την ομώ­νυ­μη νου­βέ­λα  του Μπαλ­ζάκ).

Η ύλη του τεύ­χους ολο­κλη­ρώ­νε­ται με το 2ο μέρος της κρι­τι­κής του Γιώρ­γου Στα­μά­τη (Μια δι’ αναρ­ρι­χή­σε­ως επί της προ­σό­ψε­ώς της ει­σπή­δη­ση στη μαρ­ξι­στι­κή οι­κο­νο­μι­κή θε­ω­ρία), προς την Ει­σα­γω­γή που συ­νέ­γρα­ψε ο Bertram Schefold στον 3ο τόμο του Κε­φα­λαί­ου της MEGA (Συ­νο­λι­κή Έκ­δο­ση [των έργων] Μαρξ-Έν­γκελς).

Ετικέτες