Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 147 (Απρίλιος – Ιούνιος 2019) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

Σ’ αυτό το τεύχος των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή, Μετάλλαξη τελειωμένη, μετάλλαξη χωρίς τελειωμό, αναλύει τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες διαμορφώνεται το νέο σκηνικό δικομματισμού που μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, και την ανοικτή πλέον ομολογία, στο όνομα μιας επαγγελλόμενης «προοδευτικής συμμαχίας», της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της (μετα)μοντέρνας Κεντροαριστεράς. 

Ακολουθεί το 2ο μέρος της μελέτης του Σπύρου Λαπατσιώρα, Διεκδικήσεις του ελληνικού και τουρκικού κράτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το δεύτερο αυτό μέρος, παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους διακανονίστηκαν αντίστοιχες διακρατικές διαφορές σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι περιγράφουν ένα πλαίσιο κατανόησης των στοιχείων που συγκροτούν την ελληνοτουρκική διένεξη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Έπεται η μελέτη του Μιχάλη Σκομβούλη, Ο Καστοριάδης και η υλιστική-διαλεκτική κριτική της καπιταλιστικής τεχνικής, η οποία εξετάζει κριτικά τις σχετικές απόψεις του Καστοριάδη και διερευνά την προοπτική ενός «τεχνικού συνόλου» πέραν της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το άρθρο των Σπύρου Σακελλαρόπουλου και Αλέξη Αλέκου, H παράδοξη συνύπαρξη δύο κομμουνιστικών κομμάτων σε ένα, το οποίο εξετάζει την περίπτωση του ΚΚΚ και του ΑΚΕΛ στην Κύπρο κατά την περίοδο 1941-1944. Ακολούθως ο Πάνος Ραμαντάνης, σκιαγραφεί και σχολιάζει ορισμένα ζητήματα κράτους και ιδεολογίας στις μαρξικές προσεγγίσεις.  

Τα δύο άρθρα του Αδαμάντιου (Μάκη) Πασχαλίδη που ακολουθούν, εικονογραφούν τους τρόπους με τους οποίους γίνονται αντιληπτά το χρήμα, η φιλαργυρία, ο θησαυρισμός, η τοκογλυφία και οι κοινωνικές διαφορές στα έργα του Μπαλζάκ: Επιδράσεις του χρήματος στους ήρωες του δράματος Μπάρμπα Γκοριό του Μπαλζάκ και Ο θησαυρισμός και η φιλαργυρία του Γκομπσέκ. (Από την ομώνυμη νουβέλα  του Μπαλζάκ).

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το 2ο μέρος της κριτικής του Γιώργου Σταμάτη (Μια δι’ αναρριχήσεως επί της προσόψεώς της εισπήδηση στη μαρξιστική οικονομική θεωρία), προς την Εισαγωγή που συνέγραψε ο Bertram Schefold στον 3ο τόμο του Κεφαλαίου της MEGA (Συνολική Έκδοση [των έργων] Μαρξ-Ένγκελς).

Ετικέτες